Ymer

Ymer ett modernt äldreboende, vackert beläget nära naturen och Valsta centrum. Vi vill möjliggöra för ett aktivt och socialt liv, med stora gemensamhetsytor och samarbeten med föreningslivet.

Ymer ligger i Valsta, vackert beläget nära naturen och Valsta centrum. Det finns goda kommunikationer med buss från Märsta centrum. Boendet är ett modernt och funktionellt boende byggt 2011 med alla faciliteter som behövs.

Ymer äldreboende

Foto: Rosie Alm

Boendemiljö

Ymer består av 72 lägenheter fördelade på två plan. Varje plan är indelade i olika "gator" med gemensamt vardagsrum, kök och matsal. Lägenheten är på 29 kvadratmeter och har en köksdel i form av en trinett samt ett stort duschrum. Du möblerar lägenheten själv, utöver säng och madrass. I lägenhetshyran ingår även elektricitet, TV-abonnemang, trygghetslarm och tillgång till de gemensamma lokalerna. Vill du ha telefon och internet ansvarar du själv för att teckna de abonnemangen.

Hemförsäkring

Hemförsäkring ingår inte, utan egen hemförsäkring måste tecknas. I och med tillgång till lägenheten kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring. Vi rekommenderar att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att få hjälp med detta.

Aktiviteter och socialt liv

På Ymer erbjuds dagliga aktiviteter. I den gemensamma salen anordnas bland annat gymnastik, filmvisning, bingo, hjärngympa och frågesport. Vi lyssnar på dina önskemål och varierar utbudet. Olika sorters musikunderhållning arrangeras kontinueligt.

Ymer har även en fantastisk innergård som möjliggör utevistelse alla årstider. Med generösa gemensamhetsytor möjliggör vi för ett aktivt och socialt liv. Ymer samarbetar med olika aktörer, allt från förskolor och Ung omsorg till frivilligorganisationer som bidrar till din livskvalitet.

Musik och kultur är en viktig del av vardagen på Ymer. Varje vecka spelar vi bingo och får besök av vårdhund. Musikunderhållning och dans sker återkommande och vi har dagliga aktiviteter. Ymer har ett givande samarbete med biblioteket som förser oss med tidskrifter, böcker och boktips.

Det finns lättillgängliga promenadvägar för rullstol i närområdet och vi har nära till skogen. Vi besöker även den rullstolsanpassade simhallen.

För din trygghet

Omsorgskontakt

För att du ska vara nöjd och trivas, krävs att våra tjänster utförs med kvalitet. Därför arbetar vi med omsorgskontakt. Det betyder att du redan vid inflytt får en utsedd person som har huvudansvaret för att arbetet anpassas så mycket som möjligt utifrån dina behov och önskemål samt håller kontakt med dina närstående.

Personcentrerad vård- och omsorg

Vi arbetar personcentrerat och hälsofrämjande där kontinuitet och trygghet är viktigt för oss.

Genomförandeplan

Vi erbjuder en trygg miljö utformad efter dina behov och förutsättningar. För att det ska vara möjligt upprättas en genomförandeplan, där omsorgskontakt tillsammans med dig och/eller dina närstående, formulerar dina behov och önskemål.

ÄTUP - certifierade

Sigtuna kommun är först ut i Sverige med att bli certifierade i ÄTUP-metoden. Det innebär att vi på Ärlinghem har en god kunskapsgrund om det som hjälper äldre att få i sig så mycket mat och näring som möjligt.
Läs mer om ÄTUP - metoden här! Länk till annan webbplats.

Hälso- och sjukvård

Kommunens Hälso- och sjukvårdsorganisation (HSO) ansvarar för hälso- och sjukvården i kommunens särskilda boenden, dygnet runt. Vi har hög personaltäthet för att säkerställa en trygg och patientnära vård och möjliggöra tätt teamarbete och handledning av omsorgspersonalen.

Våra fastanställda patientansvariga sjuksköterskor finns på plats måndag till fredag, även röda dagar, mellan kl.07:30-16:30. Vi har även arbetsterapeut och fysioterapeut/sjukgymnast stationerad på varje boende, de finns på plats varje vardag. Flera av HSO:s medarbetare har specialistkompetens och mångårig erfarenhet i yrket.

Sigtuna kommun har avtal med en läkarorganisation om läkarinsatser på kommunens vård- och omsorgsboenden. Om du väljer dem som husläkare kan du få hembesök. Hembesök för tandvård och munhälsobedömning av tandhygienist erbjuds av extern utförare.

Mat och måltider

Måltider som serveras inom kommunens vård- och omsorgsboenden ska vara goda, näringsriktiga och säkra för den enskilde i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer samt att måltidsmiljön ska vara trivsam vilket också är viktigt för att maten ska hamna i magen.

På samtliga särskilda boenden i Sigtuna kommun jobbar vi med måltidskonceptet ”Nära Måltid”. Det ger förutsättningar för att kvaliteten håller samma höga nivå på mat och måltider för alla våra medborgare inom vård- och omsorgsförvaltningen oavsett boende.

Vad innebär nära måltider?

Delaktighet

Matsedeln tas fram tillsammans med de boende och utgår ifrån deras önskemål och de rätter som finns att välja på från Måltidservice.

Måltidsmiljön

Nära Måltid handlar inte bara om vad som ligger på tallriken. Det är en helhetsupplevelse som inkluderar dukning, dofter, och gemenskap kring matbordet.

Utbildning och samarbete

För att uppnå konceptets mål har både ledning och medarbetare inom äldre- och omsorgsförvaltningen samt måltidsservice utbildas inom mat anpassat för äldre.

På varje boende finns en måltidsansvarig och flera måltidsombud. Ombudet lyssnar in brukarnas synpunkter och idéer, medan ansvarig samlar in information från ombuden och förmedlar den till möten med Måltidsservice. Detta skapar en snabb och kort väg mellan verksamheterna.

Nära Måltid är mer än bara menyer och recept. Det handlar om att skapa mat och måltider som ligger så nära som möjligt måltiden hemma för våra vård- och omsorgsboenden i Sigtuna kommun.

Lunch och middag

För att säkerställa att maten alltid är nylagad tillagas lunch och middag i Ekilla köket i Sigtuna. Här arbetar en kökschef tillsammans med sitt kockteam. Matsedeln tas fram tillsammans med de boende och utgår ifrån deras önskemål. Varje dag finns det sex rätter att välja mellan. Till helger serveras alltid desserter. Personalen på boendet tar emot maten och värmer upp den i köket så att det sprids goda dofter. Tillbehör som potatis och sallad förbereds på boendet.

Vi som arbetar här

På Ymer arbetar undersköterskor och vårdbiträden. Vi är bemannade dygnet runt, vi har också tillgång till läkare och sjuksköterska dygnet runt. Sjukgymnast och arbetsterapeut arbetar dagtid alla vardagar.

För att du ska vara nöjd och trivas, krävs att våra tjänster utförs med kvalitet. Därför arbetar vi med omsorgskontakt (kontaktmannaskap). Det betyder att du får en särskilt utsedd och namngiven person som har huvudansvaret för att arbetet anpassas så mycket som möjligt utifrån dina behov och önskemål samt håller kontakt med dina närståenden.

Upplevelsen av kontinuitet, närhet och trygghet är viktigt och vi försöker i möjligaste mån begränsa antal personer som deltar i den individuella omsorgen. Vi eftersträvar alltid att skapa goda relationer och förtroende mellan dig och våra medarbetare. Ymer har mycket engagerade och kompetenta medarbetare, och vi har låg personalomsättning.

Var med och påverka

För oss är det viktigt att du trivs hos oss. Utöver att vården och omsorgen utgår från det du behöver som individ, så finns det olika sätt att vara med och tycka till om din eller en anhörigs tid hos oss.

Förtroenderåd

Alla särskilda boenden i Sigtuna kommun har förtroenderåd. De har möte fyra gånger per år. Deltagare är brukare, närstående, politiker och personal. Förtroenderådet arbetar med att belysa och förbättra verksamheten hos oss.

Synpunkter

Vi ser alla synpunkter och förslag som positiva då dina synpunkter är viktiga för att vi ska ha möjlighet att utveckla och förbättra vår verksamhet.
Lämna en synpunkt här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Flytta till Ymer

Särskilda boenden finns till för dig som inte längre kan få behovet av omsorg, trygghet och säkerhet tillgodosett i det egna hemmet. Vid besked om inflytt så har vi samlat praktisk information som kan vara bra att känna till inför inflyttning.

Välkommen till virtuell visning av Ymer, klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bra att veta inför flytten, klicka här! Pdf, 108.5 kB.

Flytta till särskilt boende

Särskilda boenden finns till för dig som inte längre kan få behovet av omsorg, trygghet och säkerhet tillgodosett i det egna hemmet. Om du eller en närstående funderar på om du har behov av en plats på särskilt boende, eller kanske fått ett beslut om en plats, kan du läsa mer om hur det fungerar nedan.

Att flytta till särskilt boende

Ansök om plats

Du kan ansöka om plats på äldreboende/särskilt boende i Sigtuna kommun genom att kontakta kommunens kontaktcenter eller genom e-tjänsten nedan.

Avgifter för särskilt boende i Sigtuna kommun

Avgifter för särskilda boenden i Sigtuna kommun

Kontaktuppgifter

Adress:
Ymers äldreboende
Midgårdsvägen 14A
195 57 Märsta

Sebastian Petersen, tf. boendechef
E-post: sebastian.petersen@sigtuna.se
Tel: 08-591 260 00

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.