Publicerad:

Äldreministern: "Jag är väldigt imponerad"

Fullspäckat schema med pyssel, förskolebarn, vårdhund, mellanmål, VR-teknik, samtal och reflektion när äldreminister Anna Tenje besökte äldreboendet Ymer i torsdags.

Det är en sen eftermiddag i början av oktober när Anna Tenje besöker kommunens äldreboende Ymer för första gången. En kort presentation i ett av allrummen på bottenvåningen, följs av en rundvandring med mycket att visa under besökets intensiva två timmar.

Första stoppet sker i köket en våning upp. Boende och förskolebarn från byggnaden bredvid har samlats runt ett bord med kottar, löv och ekollon för veckans gemensamma pysselstund. Här sitter ungefär femton kreatörer i åldern 5-95 år som knappt noterar rummets nyfikna besökare. Tenje tar varje chans hon får att prata med boende, barn och medarbetare – alla som vill.

Att bara träffa förvaltningschefer och politiker som ger sin bild av verksamheten är en sak. Men det här, att få gå runt och att få träffa så många medarbetare och boende. Det är verkligen värdefullt, säger Anna Tenje.

barn och äldre runt ett bord med kottar, löv och ekollon.

Pysselstund med boende och förskolebarn från byggnaden bredvid. Foto: Sigtuna kommun

Tänka med hjärtat och handla med hjärnan

Sigtuna kommun har ett uttalat mål om en äldreomsorg som mäter sig bland de bästa i landet. För att nå dit pågår ett intensivt utvecklingsarbete som genomsyras av strävsamhet och ödmjukhet, men också en påtaglig stolthet för allt som är bra.

Vi har stolta och hängivna medarbetare på alla nivåer, med ett stort engagemang för att göra det bästa för våra äldre. Vi jobbar framåt med vilja och mod att göra saker på ett nytt sätt, tänka med hjärtat och handla med hjärnan, säger Leena Vourinen, avdelningschef för äldre- och omsorgsförvaltningen.

På schemat för dagen står även besök i nya "Skärgårdsrummet", möte med vårdhunden Chabo, titt i trädgården, testa VR-teknik, mellanmål och presentation av kommunens arbete med näringsrik kost för ökat välmående hos våra äldre.

Arbetssättet som man har i Sigtuna kommun är som en riktig mångkampare, man kanske inte är bäst i varje enskild gren men man är jäkligt duktig i väldigt många. Som Carolina Klüft, sammantaget vinner hon allt, säger Anna Tenje och fortsätter:

Jag är väldigt imponerad, jätteglad!

vårdhunden Chabo gör vacker tass för att få godis av en äldre kvinna som sitter på en stol framför.

Vårdhunden Chabo vet hur man får godis på Ymer. Foto: Sigtuna kommun

Fyra äldre solar sig mot lampor som avger ljusterapi, med målad havsutsikt på väggen bakom.

Skrägårdsrummet skänker ljus och värme till ljudet av vågskvalp och fågelkvitter. Foto: Sigtuna kommun