Ärlinghem

Ärlinghem är ett äldreboende med naturen och en vacker skog som granne. Omgivningen är varierande och det finns fina promenadvägar. Det finns flera fina uteplatser samt en härlig trädgård att njuta av.

Ärlinghem erbjuder vård- och omsorg till äldre personer med somatisk sjukdom/nedsättning samt till personer med kognitiv sjukdom (demens). Det finns 70 lägenheter som är fördelade på 6 enheter. 4 enheter är till för äldre personer med somatisk sjukdom/nedsättning, 1 enhet är till för personer med kognitiv sjukdom (demens) och 1 enhet är till för korttidsvistelse.

För oss är det viktigt att upprätthålla en god relation och trygghet trygghet till boende, närstående och medarbetare. Vi arbetar med personcentrerad vård och omsorg, där vi tar tillvara individens egna resurser och önskemål. Vårt arbete präglas av kommunens värdegrund. Invånaren först, kvalitet i fokus och allas lika värde.

Ärlinghems äldreboende

Foto: Rosie Alm

Boendemiljö

Hos oss bor du i en egen lägenhet som du möblerar med dina egna möbler och husgeråd. Lägenheterna är ca 23 kvadratmeter, det finns kokvrå med spisplattor/trinettkök och litet kylskåp, en höj och sänkbar säng med madrass samt trygghetslarm.

I anslutning till lägenheterna finns trivsamma gemensamma utrymmen som kök där vi serverar alla måltider, och vardagsrum där du kan se på TV. Torget är en gemensam samlingspunkt, där det oftast anordnas aktiviteter som kaffestunder, filmvisning och där det firas mer festliga gemensamma tillfällen och tillfälle att bara umgås med medboende. På Torget visas både filmer och TV program som streamas från TV tjänsten Nenda.

Hemförsäkring tecknas av hyresgästen. I och med tillgång till lägenheten kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring. Vi rekommenderar att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att få hjälp med detta.

Välkommen till virtuell visning av Ärlinghem, klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktiviteter och socialt liv

På Ärlinghem erbjuds dagliga aktiviteter.såväl inom- som utomhus, dels i mindre grupper på enheterna som att lösa korsord, läsa tidningen eller en god bok, och dels i form av större aktiviteter i samlingssalen, som bingo, anpassad gymnastik, skapande aktiviteter eller caféstunder med varierande tema. Vi bjuder regelbundet in trubadur eller annan musikunderhållning, och erbjuder promenader eller cykelutflykter i vår närmiljö.

Under högtider och andra traditionella händelser ordnar vi tex jul- och påsk bufféer, kräft- och surströmmingsskiva och vi uppmärksammar andra temadagar som fettis- och våffeldagen, och kanelbullens dag. Aktivitetsombud som finns på varje enhet som ansvarar för att planera aktiviteter, i samråd med boende på vardagar såväl som helger. Enskilda aktiviteter planeras utifrån individuella önskemål tillsammans med din omsorgskontakt.

Vi har ett nära samrbete med Ung omsorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som vi får besök av varje helg, vi har även äran att få besök av vårdhunden Molly via Svea hundtjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hunden Molly

Foto på hunden Molly

För din trygghet

Omsorgskontakt

För att du ska vara nöjd och trivas, krävs att våra tjänster utförs med kvalitet. Därför arbetar vi med omsorgskontakt. Det betyder att du redan vid inflytt får en utsedd person som har huvudansvaret för att arbetet anpassas så mycket som möjligt utifrån dina behov och önskemål samt håller kontakt med dina närstående.

Personcentrerad vård- och omsorg

Vi arbetar personcentrerat och hälsofrämjande där kontinuitet och trygghet är viktigt för oss.

Genomförandeplan

Vi erbjuder en trygg miljö utformad efter dina behov och förutsättningar. För att det ska vara möjligt upprättas en genomförandeplan, där omsorgskontakt tillsammans med dig och/eller dina närstående, formulerar dina behov och önskemål.

ÄTUP - certifierade

Sigtuna kommun är först ut i Sverige med att bli certifierade i ÄTUP-metoden. Det innebär att vi på Ärlinghem har en god kunskapsgrund om det som hjälper äldre att få i sig så mycket mat och näring som möjligt.
Läs mer om ÄTUP - metoden här! Länk till annan webbplats.

Hälso- och sjukvård

Kommunens Hälso- och sjukvårdsorganisation (HSO) ansvarar för hälso- och sjukvården i kommunens särskilda boenden, dygnet runt. Vi har hög personaltäthet för att säkerställa en trygg och patientnära vård och möjliggöra tätt teamarbete och handledning av omsorgspersonalen.

Våra fastanställda patientansvariga sjuksköterskor finns på plats måndag till fredag, även röda dagar, mellan kl.07:30-16:30. Vi har även arbetsterapeut och fysioterapeut/sjukgymnast stationerad på varje boende, de finns på plats varje vardag. Flera av HSO:s medarbetare har specialistkompetens och mångårig erfarenhet i yrket.

Sigtuna kommun har avtal med en läkarorganisation om läkarinsatser på kommunens vård- och omsorgsboenden. Om du väljer dem som husläkare kan du få hembesök. Hembesök för tandvård och munhälsobedömning av tandhygienist erbjuds av extern utförare.

Mat och måltider

Måltider som serveras inom kommunens vård- och omsorgsboenden ska vara goda, näringsriktiga och säkra för den enskilde i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer samt att måltidsmiljön ska vara trivsam vilket också är viktigt för att maten ska hamna i magen.

På samtliga särskilda boenden i Sigtuna kommun jobbar vi med måltidskonceptet ”Nära Måltid”. Det ger förutsättningar för att kvaliteten håller samma höga nivå på mat och måltider för alla våra medborgare inom vård- och omsorgsförvaltningen oavsett boende.

Vad innebär nära måltider?

Delaktighet

Matsedeln tas fram tillsammans med de boende och utgår ifrån deras önskemål och de rätter som finns att välja på från Måltidservice.

Måltidsmiljön

Nära Måltid handlar inte bara om vad som ligger på tallriken. Det är en helhetsupplevelse som inkluderar dukning, dofter, och gemenskap kring matbordet.

Utbildning och samarbete

För att uppnå konceptets mål har både ledning och medarbetare inom äldre- och omsorgsförvaltningen samt måltidsservice utbildas inom mat anpassat för äldre.

På varje boende finns en måltidsansvarig och flera måltidsombud. Ombudet lyssnar in brukarnas synpunkter och idéer, medan ansvarig samlar in information från ombuden och förmedlar den till möten med Måltidsservice. Detta skapar en snabb och kort väg mellan verksamheterna.

Nära Måltid är mer än bara menyer och recept. Det handlar om att skapa mat och måltider som ligger så nära som möjligt måltiden hemma för våra vård- och omsorgsboenden i Sigtuna kommun.

Lunch och middag

För att säkerställa att maten alltid är nylagad tillagas lunch och middag i Ekilla köket i Sigtuna. Här arbetar en kökschef tillsammans med sitt kockteam. Matsedeln tas fram tillsammans med de boende och utgår ifrån deras önskemål. Varje dag finns det sex rätter att välja mellan. Till helger serveras alltid desserter. Personalen på boendet tar emot maten och värmer upp den i köket så att det sprids goda dofter. Tillbehör som potatis och sallad förbereds på boendet.

Buffèn

Vi som arbetar här

På Ärlinghem arbetar undersköterskor och vårdbiträden. Vi är bemannade dygnet runt, vi har också tillgång till läkare och sjuksköterska dygnet runt. Sjukgymnast och arbetsterapeut arbetar dagtid alla vardagar.

Det stöd, omsorg och omvårdnad du behöver planeras tillsammans med dig. Den ska utgå från din livssituation och dina behov. Du får en egen fast omsorgskontakt i personalgruppen. Du och din fasta omsorgskontakt kommer tillsammans överens om hur din vardag ska se ut. Överenskommelsen skrivs ner i en genomförandeplan.

Upplevelsen av kontinuitet, närhet och trygghet är viktigt och vi försöker i möjligaste mån begränsa antal personer som deltar i den individuella omvårdnaden. Vi eftersträvar alltid att skapa goda relationer och förtroende mellan dig och oss som arbetar på Ärlinghem. Vi erbjuder en trygg omvårdnadsmiljö utformad efter dina behov och förutsättningar. För att det ska vara möjligt upprättas en genomförandeplan, där omsorgskontakt tillsammans med dig och/eller dina anhöriga, formulerar dina behov och önskemål.

Var med och påverka

För oss är det viktigt att du trivs hos oss. Utöver att vården och omsorgen utgår från det du behöver som individ, så finns det olika sätt att vara med och tycka till om din eller en anhörigs tid hos oss.

Förtroenderåd

Alla särskilda boenden i Sigtuna kommun har förtroenderåd. De har möte fyra gånger per år. Deltagare är brukare, närstående, politiker och personal. Förtroenderådet arbetar med att belysa och förbättra verksamheten hos oss.

Synpunkter

Vi ser alla synpunkter och förslag som positiva då dina synpunkter är viktiga för att vi ska ha möjlighet att utveckla och förbättra vår verksamhet.
Lämna en synpunkt här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Flytta till Ärlinghem

Särskilda boenden finns till för dig som inte längre kan få behovet av omsorg, trygghet och säkerhet tillgodosett i det egna hemmet. Vid besked om inflytt så har vi samlat praktisk information som kan vara bra att känna till inför inflyttning.

Välkommen till virtuell visning av Ärlinghem, klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bra att veta inför flytten, klicka här! Pdf, 108.5 kB.

Flytta till särskilt boende

Särskilda boenden finns till för dig som inte längre kan få behovet av omsorg, trygghet och säkerhet tillgodosett i det egna hemmet. Om du eller en närstående funderar på om du har behov av en plats på särskilt boende, eller kanske fått ett beslut om en plats, kan du läsa mer om hur det fungerar nedan.

Att flytta till särskilt boende

Ansök om plats

Du kan ansöka om plats på äldreboende/särskilt boende i Sigtuna kommun genom att kontakta kommunens kontaktcenter eller genom e-tjänsten nedan.

Avgifter för särskilt boende i Sigtuna kommun

Avgifter för särskilda boenden i Sigtuna kommun

Kontaktuppgifter

Adress:
Ärlinghems äldreboende
Idrottsvägen 21I
195 32 Märsta

Barbare Huskaj, boendechef
E-post: barbare.huskaj@sigtuna.se
Tel: 08-591 265 30

Följ oss på Facebook! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.