Gifta sig borgerligt

En borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiös förankring. Ceremonin utförs av en vigselförrättare och vigseln är lagligt bindande.

Ni behöver inte vara skrivna i Sigtuna kommun eller vara svenska medborgare för att vigas i kommunen.

Välja vigselplats

De lokaler som ni kan boka via oss är Sigtuna rådhus och Sigtuna kommunhus.

Men det finns inte några regler för var er ceremoni ska äga rum.

Om ni önskar en annan lokal eller plats bokar ni den själva eller bestämmer var ni vill vara. Ni kontaktar även själva en vigselförrättare med er fråga om dem kan viga er på önskad tid och plats.

Boka vigsel i Sigtuna rådhus

Önskar ni boka vigsel i rådhuset så bokar ni det via vår e-tjänst.

Logga in med bank-id. Det räcker med att en av er i vigselparet har bank-id.
Du ser tillgängliga tider i kalendern. Där kan du välja önskad vigselförrättare och tid.

Vigsel i Sigtuna rådhus kostar 1 400 SEK (momsfritt).
Då ingår en vigselvärd som ser till att lokalen är iordningställd, öppnar och stänger. Vigselvärden kan även ställa upp som ett av era vittnen.

Betalning sker i slutet av e-tjänsten via bankkort eller Swish.

Rådhuset i Sigtuna stad

Sigtuna rådhus är en vacker träbyggnad från 1700-talet i hjärtat av Sigtuna stad. I den gamla rådsalen sker vigselceremonin och en vigselvärd förbereder rummet med blommor och levande ljus inför stunden. I vaktrummet bredvid finns en liten utställning om husets historia och även plats att hänga av sig ytterkläderna. Här viger sig runt 100 par varje år. Rådsalen rymmer totalt 15 personer. Fotograf: Mostphotos

Boka vigsel i Sigtuna kommunhus

Önskar ni boka vigsel i kommunhuset så bokar ni det via vår e-tjänst.

Logga in med bank-id. Det räcker med att en av er i vigselparet har bank-id.
Du ser tillgängliga tider i kalendern. Där kan du välja önskad vigselförrättare och tid.

Vigsel i Sigtuna kommunhus är kostnadsfri.

Sigtuna kommunhus fotograferat från entrésidan

Det som nu är Sigtuna kommunhus byggdes som kexfabrik år 1916. Kommunhuset har en lång historia som först kexfabrik och sedan matsilverfabrik fram tills början av 80-talet när kommunkontoret flyttade in. Kommunhuset är beläget i centrala Märsta på Södergatan 20 med gångavstånd till både Märsta station och Märsta centrum. Vigselrummet i kommunhuset rymmer vigselparet, två vittnet och vigselförrättaren, totalt 5 personer. Fotograf: Sigtuna kommun

Kontakta vigselförrättare

Om ni önskar viga er på en annan plats än i Sigtuna rådhus eller i kommunhuset så bokar ni lokalen själva eller bestämmer var ni vill vara. Ni kontaktar även själva en vigselförrättare med er fråga om dem kan viga er på önskad tid och plats.

Ni kan vända er till vilken vigselförrättare ni önskar, även från andra kommuner. Det är Länsstyrelsen som utser vigselförrättare.

Vigselförrättaren har rätt att ta ut en ersättning för resor från vigselparet, men inga ytterligare avgifter. Vigselförrättaren får ett arvode från Länsstyrelsen.

Som vigselpar behöver ni båda kunna förstå ceremonin och dess betydelse för att vigseln ska vara giltig. Vilket betyder att ceremonin behöver utföras på ett språk som ni båda i vigselparet förstår. Alla vigselförrättare kan utföra ceremonin på svenska och engelska. Vissa av vigselförrättarna har även möjlighet att utföra ceremonin på andra språk.

Om ni har frågor om språk eller tolk vid borgerlig vigsel, fråga er vigselförrättare eller kontakta kontaktcenter för mer information.

Kontaktuppgifter till vigselförrättare

Vigselförrättare i Sigtuna kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vigselförrättare i Stockholms län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Intyg som behövs

  • Intyg om hindersprövning
  • Vigselintyg

Ni ansöker om hindersprövning hos Skatteverket. Handläggningstiden hos skatteverket är minst 2 veckor, så tänk på att vara ute i god tid. Vi ser helst att ni redan har ansökt om hindersprövning innan ni bokar tid för vigsel.

När handläggningen är klar får ni hem två dokument i brevlådan, ett intyg om hindersprövning och en blankett om vigselintyg som vigselförrättaren ska fylla i på vigseldagen. Observera att intygen har en begränsad giltighet på 4 månader.

Båda dokument behöver ni visa upp och ha med er i samband med vigseln tillsammans med legitimation. Utan dessa dokument kan inte vigseln genomföras.

Ansök om hindersprövning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vittnen

Vid vigseln behöver ni ha två vittnen. Ni väljer själva vilka personer som ska vara era vittnen och ni ansvarar för att de finns på plats vid vigseln.

Vittnena ska vara 18 år fyllda och kunna uppvisa legitimation samt förstå ceremonin och vad den innebär.

Vigsel på Arlanda

För vigsel på Arlanda kontakta Arlanda Vip Service på telefon: 010-109 12 00 eller e-post: vipservice@swedavia.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.