Trygghetsringning och samtalsstöd

Trygghetsringning finns till för dig som är ensamboende pensionär utan hemtjänst i Sigtuna kommun som vill känna dig lite tryggare hemma. Det finns även samtalsstöd för dig som känner dig ensam.

Alla har inte kontakt med släkt, vänner eller grannar varje dag. För dig som känner att det skulle vara bra att någon har lite extra koll finns Trygghetsringningen. Du ringer dagligen till en telefonsvarare och blir "avprickad". Om du har missat att höra av dig så ringer vi upp och ser hur det är med dig.

Tjänsten är kostnadsfri och fungerar varje dag året om. Du behöver inte vara medlem i någon speciell förening och alla som är avlyssnare har tystnadsplikt.

Så här fungerar det

Du som vill vara med i trygghetsringningen anmäler dig till någon av kontaktpersonerna nedan.

När du är med i Trygghetsringningen ska du före klockan tolv varje dag i veckan ringa till vår telefonsvarare och tala in namn och telefonnummer. Där talar du också in om du inte kommer vara hemma. Vi lyssnar av alla inkomna meddelanden och prickar av dem mot listan med anmälda personer. Om du har missat att lämna meddelande ringer vi upp för att undersöka varför du inte ringt. Får vi då inget svar ringer vi upp de kontaktpersoner du har lämnat till oss, så att du får hjälp av dem om något har hänt.

Trygghetsringningen kan vara en extra säkerhetsåtgärd och ett komplement till ditt trygghetslarm, om du har ett sådant. Vi vänder oss även till dig som vårdar en sjuk partner som inte kan larma om det händer dig något.

Att vara avprickare

Som avprickare hjälper du till att göra andra lite tryggare. Du lyssnar av telefonsvaren på eftermiddagen och kollar att alla har ringt. Det tar cirka en timme. Vi är två som lyssnar av för att hjälpas åt och täcka upp för varandra.

Du får gärna både vara med i Trygghetsringningen och vara avprickare några veckor om året. På det sättet hjälper vi varandra.

Om Trygghetsringningen

Trygghetsringningen är en ideell och frivillig verksamhet där vi hjälper varandra. Satsningen drivs av PRO Märsta med ekonomiskt stöd från Sigtuna Kommun.

Kontakt

Kontakta oss om du vill ha trygghetsringning eller bli avprickare.

Här hittar du kontaktuppgifter och anmälningsformulär Pdf, 769.1 kB..

Äldre händer. Fotograf: Josefine Engström/johnér

Känner du dig ensam och behöver någon att prata med?

Äldrelinjen Länk till annan webbplats.

Längtar du efter någon att prata med? Vi är bara ett samtal bort. Ring Äldrelinjen på telefon 020-22 22 33, vardagar 08.00-19.00 och helger 10.00-16.00, för att prata med någon av våra volontärer.

  • Telefon 020-22 22 33
  • Öppet: 08.00-19.00 vardagar, 10.00-16.00 helger
  • Volontärer svarar
  • Du är anonym

Jourhavande präst Länk till annan webbplats.

Akut samtals- och krisstöd. En del av Svenska kyrkans själavård. Jourhavande präst har öppet alla kvällar klockan 21.00–06.00. Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig eller känner dig ensam. Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst. Den som svarar är präst inom Svenska kyrkan.

Som alla präster har också prästerna i jouren absolut tystnadsplikt. Samtalet bandas inte och det som sägs stannar mellan er.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.