Aktiviteter, verksamhet för äldre

Att hålla igång på olika sätt är viktigt för att må bra. I Sigtuna kommun är möjligheterna många och här hittar du tips till ett aktivt liv.

 

Seniorer dansar

Foto: Maskot Bildbyrå AB/johnér

Innehåll på denna sida

Aktiviteter

Det finns alltid ett brett utbud av aktiviteter för dig som är äldre i Sigtuna kommun. Aktiviteterna arrangeras över hela kommunen, men många hittar du på våra träffpunkter i Märsta och Sigtuna stad. Det finns både kostnadsfria aktiviteter och sådana som kostar en slant. Det finns ofta något både för dig som vill röra på dig, lära dig något nytt eller bara umgås med andra.

Om våra träffpunkter

Ibland arrangerar kommunen aktiviteter till sammans med en förening och dessutom arrangerar många föreningar egna aktiviteter med äldre som målgrupp. Varje månad samlar vi alla aktiviteter för seniorer i en annons i tidningen Mitt i Sigtuna, som delas ut gratis till hushåll runt om i kommunen. Dessutom lägger vi upp alla aktiviteter i vår aktivitetskalender.

Aktivitetskalendern

Kvinna spelar pingis

Foto: Caiaimage/Johnér

Föreningar som arrangerar aktiviteter

Många föreningar och organisationer i Sigtuna kommun arrangerar aktiviteter med seniorer som målgrupp. Flera av föreningarna har även aktiviteter för alla åldrar så det kan vara möjligt att träffas över generationsgränserna. Några av dessa har vi ett aktivt samarbete med. Med engagemang och aktiviteter lyfter de dig som är senior i kommunen.

Se här:

Senior spelar badminton.

Foto: Niklas Bernstone/Johnér

Träna på utegym

I vår kommun har vi fem kommunala utegym som du kostnadsfritt får använda när du vill. Ta med en träningskompis eller gör kanske nya bekantskaper på plats.

Gymmen har redskap som erbjuder möjlighet att anpassa efter egen förmåga. I Sätunaparken hittar du redskap anpassade för seniorer. Vid utegymmet i Rosersberg finns det även två boulebanor.

Här hittar du alla kommunens utegym

Spela bordtennis ute i det fria!

Nu finns det två utomhusbord bredvid utegymmet vid Prästängsfältet i Sigtuna. Prova gärna att spela, det är fritt för vem som helst att spela på borden! Glöm inte att ta med dig racket och boll.

Seniorer spelar boule.

Foto: Stina Gränfors/Johnér

Fritidsbanken

Hos Fritidsbanken kan du låna allt du kan tänka dig inom sport- och fritidsutrustning gratis i 14 dagar. Vi tar även emot sport- och fritidsutrustning som inte längre används. Kanske är du en glad senior som vill volontärjobba och träffa människor i alla åldrar? Du är då också hjärtligt välkommen att kontakta Fritidsbanken.

Läs mer om Fritidsbanken

Mat och näring

När du blir äldre förändras behovet av näringsämnen, samtidigt som aptiten inte alltid är på topp av olika anledningar. Därför har vi samlat några länkar till information och tips om kost och näring.

Vi tipsar även om restauranger och caféer i kommunen som har erbjudanden riktat till seniorer. Sist men inte minst erbjuder S:t Per skola (Sigtuna) seniorer att äta lunch tillsammans med barnen. All information om detta hittar du längre ner på sidan.

Livsmedelsverkets råd om bra mat för äldre Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Socialstyrelsens kunskapsguide om mat och näring för äldre personer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

kock vid buffé

Mat är både näring och gemenskap. Foto: Rosie Alm

Restaurangtipset

Andra lever för att äta, jag äter för att leva. Så lär den grekiska filosofen Sokrates ha sagt en gång. Vi har alla tankar om mat men kan enas om att en god måltid förgyller vardagen. Här tipsar vi om restauranger och caféer i vår kommun som har erbjudanden riktat till seniorer.

Seniorlunch på S:t Pers skola. Varje vardag mellan kl. 12.00-13.00. Stängt lov - och helgdagar. Sankt Persgatan 5-7, Sigtuna.

Nu kan du som är senior i kommunen äta lunch på S:t Pers skola. Du kan njuta av en både god och nyttig lunchbuffé som varieras efter veckodag och säsong och minst ett vegetariskt alternativ erbjuds. Pris 85 kronor, betalning med Swish.

Café Strandvillan, Sigtuna stad. Alla seniorer får 30 procent rabatt på hela menyn på onsdagar klockan 9.00 – 17.00.

Sigtuna Stadshotell. Alla seniorer bjuds på kaffe och hembakta kakor efter lunch. Gäller helgfria vardagar. Värde 50 kr. Special februari - mars 50:- rabatt per senior på afternoon tea på lördagar, brunch på söndagar och frukostbuffé måndag till fredag. Uppge ”senior” vid bokning via hemsidan www.sigtunastadshotell.se Länk till annan webbplats. eller på telefon 08 - 592 501 00.

Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtuna stad. Fredagsspecial med lunch: Bordserverad varmrätt, smör, bröd, vatten, te/kaffe och liten kaka 125 kr. Lunchbuffé med soppa, olika sallader, varmrätt, nybakat bröd, ostar och kaffe på maten 200 kr. Boka bord på 08-592 577 00 och ange att du vill ha detta erbjudande. Erbjudandet gäller fredagar klockan 12.30 –13.30.

Restaurang Pacos, Brännbo, Sigtuna. Seniorer får 20 procent rabatt på hela menyn, alkoholfri dryck 10 kr, kaffe ingår. Måndag till fredag klockan 11.00-16.00.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.