Beredskaps- och planeringszonerna runt kärnkraftkraftverken

För två år sedan beslutade regeringen att förstärka beredskapen inför en eventuell kärnkraftsolycka i Sverige, bland annat genom att utöka storleken på de så kallad beredskaps- och planeringszonerna runt kärnkraftkraftverken. Från och med 1 juli 2022 är Sigtuna kommun en del av planeringszonen kring kärnkraftverket i Forsmark.

Att Sverige infört nya zoner är för att minska risken för skador på invånare som bor nära ett kärnkraftverk om något skulle hända.

Vilket ansvar har Sigtuna kommun?

Kommuner i planeringszonen har mindre ansvar än de i beredskapszonen. För Sigtuna kommun, som alltså ingår i planeringszonen, gäller detta:

  • Att genomföra strålningsmätningar efter en olycka. Mätningarna ska ligga grund för eventuell utrymning alternativt inrymning av invånare
  • För de verksamheter som måste kunna fortsätta oavsett, ska det finnas planering för en säker inomhusvistelse
  • Vid behov ska Sigtuna kommun kunna dela ut extra jodtabletter. Blir det aktuellt kommer dessa att delas vid Sigtuna kommuns fyra trygghetspunkter (Vikingahallen, Ekillahallen, Prästängshallen, Rosershallen)
  • Sigtuna kommun ska kunna ta emot evakuerade från angränsande områden.

Vad är beredskapszon?

Beredskapszonen är det område som ligger i direkt anslutning till ett kärnkraftverk och sträcker sig 25 kilometer bort från det. Där finns en mer omedelbar risk för skador på befolkning och högre krav ställs på planeringen.

Råder ökad risk för kärnkraftshaveri?

Det råder ingen ökad risk för haverier i svenska kärnkraftverk. Säkerheten är väldigt god och utvecklas kontinuerligt. Att detta införs är för att även beredskap utvecklas kontinuerligt och uppdateras.

Relaterad information

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.