Skyddsrum

Skyddsrum ska kunna ge skydd åt människor vid krig. I Sigtuna kommun finns flera skyddsrum belägna i vanliga byggnader som bostadshus och industrifastigheter. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast.

Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum är märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten SKYDDSRUM (se bild nedan). Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast.

I Sverige finns cirka 65 000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. I fredstid används skyddsrummen till andra saker, till exempel cykelförråd eller parkeringsgarage.

Symbol för skyddsrum orange fyrkant med blå triangel

Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum ska vara märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten SKYDDSRUM.

Hitta ditt närmaste skyddsrum

Hitta ditt närmsta skyddsrum i Sigtuna kommun med hjälp av MSB:s skyddsrumskarta nedan:

https://gisapp.msb.se/apps/kartportal/enkel-karta_skyddsrum/ Länk till annan webbplats.

Frågor och svar om skyddsrum

Vi får många frågor om skyddsrum. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har ställt samman de vanligaste frågorna och svaren på dem på sin hemsida. Du hittar dem här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det är viktigt att veta att skyddsrum är bara ett av flera sätt att skydda befolkningen vid fara under höjd beredskap, andra är till exempel utrymning. Det finns också andra möjligheter att söka skydd, till exempel i förstärkta byggnader, i en källare, tunnel eller tunnelbanestation.

Det här skyddar skyddsrum mot

Ett skyddsrum är en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus. Det har speciell ventilation och luftsluss för att kunna minimera verkan från giftiga gaser.

Skyddsrummen är konstruerade för att kunna skydda mot olika stridsmedel, till exempel:

  • stötvåg och splitter
  • gasbeläggning
  • biologiska stridsmedel
  • brand
  • joniserande strålning

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.