Information om corona­viruset (covid-19)

Sigtuna kommun bevakar händelseutvecklingen av coronapandemin och följer de rekommendationer som myndigheterna tar fram. Tillsammans hjälps vi åt att minska smittspridningen.

Vaccination mot covid-19

Det är Region Stockholm som har ansvaret för planering och genomförandet av vaccinationen. De har beslutat att dela upp bokningen av fas 4 i åldersgrupper. Nu kan personer födda 1986 eller tidigare bokavaccinationstid.
När nästa grupp kan öppna beror på vaccinationstakten och tillgången på vaccin.
Här kan du läsa mer om vaccinering och hur du går tillväga för att boka en tid.

Senaste nytt

Torsdagen den 27 maj presenterade regeringen sin plan för avveckling av de restriktioner som tagits fram med anledning av coronapandemin. Det första steget påbörjas den 1 juni 2021. Läs mer om de olika stegen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Den 3 juni öppnar Vikingahallen upp för vaccination mot covid-19 . Tid för vaccination bokas via appen Alltid Öppet.

Region Stockholm besöker vår kommun med sin hälsoinformatörer som ger svar på dina frågor om vaccination och de kan även hjälpa till att boka tid. Hälsoinformatörerna är flerspråkiga.
29–30 maj, klockan 11–17 Valsta centrum, Mimers hörna, Hammargatan 6
5–6 juni, klockan 11–17 Märsta centrum, Kulturlänken, Kulturtorget 9

Sigtuna museum & Art öppnar för pandemisäkrad verksamhet den 18 maj 2021.

Från och med 23 mars 2021 rekommenderas de personer som haft nära kontakt* med en person med covid-19 att provta sig.
De nya rekommendationerna gäller vuxna och ungdomar på gymnasiet.

*Med nära kontakt menas att den smittade ska ha varit inom 2 meters avstånd i minst 15 minuter.

Text uppdaterad 28 maj 2021

Tillsyn av den tillfälliga covid‑19‑lagen

Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs. De verksamheter som för närvarande är aktuella för tillsyn är gym- eller sportanläggningar för inomhusaktivitet, badhus, handelsplatser, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning/användning av platser för privata sammankomster.

Läs mer om Länsstyrelsens tillsynsansvar på deras hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillfälliga förändringar i våra verksamheter

Kontaktcenter

Våra Kontaktcenter påverkas av den rådande pandemin, se vilka öppettider som gäller på våra Kontaktcenter.

Trygghetscenter

Är stängt på grund av den rådande pandemin.

Evenemang

All scenkonst för allmänheten är omställd till digital form och pandemisäkra utomhusaktiviteter. Håll koll i vår evenemangskalender för mera information.

Bibliotek

Biblioteken i Sigtuna kommun håller öppet för korta besök med åtgärder för pandemisäkrad verksamhet. Aktiviteter kan ske med åtgärder för pandemisäkrad verksamhet.

Sigtuna museum och Valstakonst

Besök Sigtuna museum och Valstakonst för uppdaterad information.

Simhallar

Simhallarna är stängda för allmänheten och samtliga tidsbundna tränings- och simkort är fortsatt pausade. Följande undantag gäller dock:­

 • Midgårdsbadet håller öppet för invånare som av medicinska eller rehabiliteringsskäl har behov av sim- och rehabiliteringsträning.
 • ­Midgårdsbadet och Sigtuna Fritidscenter håller öppet för skolverksamhet och föreningsaktiviteter för barn födda år 2002 eller senare.

Pinbackshallens ishallar

Pinnbackshallen är öppen för skolor och organiserad föreningsledd verksamhet i mindre grupper med barn födda 2002 eller senare. Omklädningsrummen är fortsatt stängda.

Ung i Sigtuna

Våra fältarbetare arbetar enligt schema på kvällar och helger med uppsökande verksamhet men med skärpta restriktioner gällande avstånd och fysisk kontakt.

Fritidsgårdarna

Fritidsgårdarna är öppna med åtgärder för pandemisäkrad verksamhet.

Brobygget

Brobygget är öppet med samma restriktioner som övrig idrottsverksamhet inomhus.

Kulturskolan

Kulturskolans undervisning är öppen och drivs med åtgärder för pandemisäkrad verksamhet.

Inomhusanläggningar för idrott

Idrottsanläggningarna inomhus är öppna för skolor och organiserad föreningsledd verksamhet i mindre grupper med barn födda 2002 eller senare. Omklädningsrummen är fortsatt stängda. Skolor kan dock nyttja omklädningsrummen.
Antalet personer som får vistas i en sporthall beslutas ha en gräns på maximalt 50 personer, med spelare, ledare, funktionärer och publik sammanräknat.

Utomhusidrott

Samtliga utomhusanläggningar för idrott kommer fortsätta att hålla öppet för skolor, spontanidrott samt organiserad föreningsledd träning i mindre grupp. Omklädningsrummen i anslutning till utomhusanläggningarna är fortsatt stängda, förutom för skolor.
Fotbollsplaner och större gräsytor beslutas ha en gräns på maximalt 100 personer som publik. Detta utöver spelare, ledare och funktionärer.

Personligt ansvar

Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Särskilt viktigt är att du skyddar personer i riskgrupper mot smitta. Du är därför skyldig att:

 • Stanna hemma vid symtom på covid-19 eller om någon i ditt hushåll har covid-19.
  Du rekommenderas även att testa dig för pågående infektion.
 • Umgås bara med personer du normalt träffar, personer du bor med eller några få vänner och närstående utanför hushållet.
 • Hålla avstånd till andra och undvika platser med trängsel
 • Resa på ett så smittsäkert sätt som möjligt
 • Arbeta hemifrån så ofta du kan
 • Håll en god handhygien.

  Läs mer på Krisinformations webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Information från ansvariga myndigheter

Mer information från ansvariga myndigheter om viruset och smittspridning.

Translate

Press the pink button "Activate translation" if you need this page translated* into your language. Choose the language of your choice in the "pop up bar" when activated.