Information om corona­viruset (covid-19)

Sigtuna kommun bevakar händelseutvecklingen av coronapandemin och följer de rekommendationer som myndigheterna tar fram. Tillsammans hjälps vi åt att minska smittspridningen.

Nya regionala rekommendationer

Antalet konstaterade covid-19 fall fortsätter öka. Därför har Region Stockholm i samråd med Länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten beslutat om nya regionala rekommendationer för att minska smittspridningen. Det handlar bland annat om distans- eller fjärrundervisning för högstadie- och gymnasieskolor under vecka 10, att alltid använda engångsmunskydd i kollektivtrafiken och även i vissa inomhusmiljöer och att avstå från icke nödvändiga resor. Rekommendationerna gäller omgående fram till och med 22 mars.
Läs mera om beslutet på Region Stockholms hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vaccination mot covid-19

Många av er kommuninvånare har frågor om vaccination mot covid-19 och när det är er tur att vaccineras. Det är Region Stockholm som har ansvaret för planering och genomförandet av vaccinationen och kommer skicka ut mera information när det är dags för just dig att boka tid för vaccination.

På 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns uppdaterad information om vaccination. Här kan du bland annat läsa om vilka som vaccineras i Stockholms län just nu och preliminär tidplan för när du kan vaccinera dig.
Det går också bra att ringa 1177 om du har frågor.

• Det är gratis att vaccinera sig.

• Vaccinationerna genomförs successivt enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och i den takt som vaccintillgången tillåter.

• Alla kommer att få vaccinera sig och du kommer att få information när det är dags för dig.

Tillsyn av den tillfälliga covid‑19‑lagen

Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs. De verksamheter som för närvarande är aktuella för tillsyn är gym- eller sportanläggningar för inomhusaktivitet, badhus, handelsplatser, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning/användning av platser för privata sammankomster.

Läs mer om Länsstyrelsens tillsynsansvar på deras hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tillfälliga förändringar i våra verksamheter

Kontaktcenter

Våra Kontaktcenter påverkas, läs detaljerna nedan för att se vad som gäller för olika kontaktcenter, du kan också kontakta oss.

 • Kontaktcenter i Kommunhuset

Öppettider: måndag-torsdag 08.00-16.00, fredagar 08.00-15.00. Entrédörren till kommunhuset kommer även att öppna/stänga efter dessa tider.

Telefonen (08-591 260 00) öppen måndag-torsdag 08.00-16.00, fredagar 08.00-15.00.

 • Kontaktcenter i Valsta

Stängt tillsvidare.

 • Kontaktcenter i Sigtuna (Drakegården)

Stängt tillsvidare men turisttelefonen är öppen måndag-torsdag 09.00-16.00, fredagar 09.00-15.00.

 • Receptionen i Trygghetscenter

Stängt tillsvidare.

Evenemang

All scenkonst för allmänheten är inställd. Håll uppsikt i vår evenemangskalender för mera information.

Bibliotek

Biblioteken i Sigtuna kommun kommer från den 1 februari 2021 att öppna upp igen, men med olika begränsningar. Till exempel kommer det att gå att hämta reserverade böcker på plats i Märsta, Sigtuna och Rosersberg. För de i riskgrupp erbjuds hemkörning. Biblioteksservice sker digitalt och på distans.

Sigtuna museum

Sigtuna museum är stängt.

Valstakonst

Valstakonst är stängt.

Simhallar

Simhallarna är stängda för allmänheten och samtliga tidsbundna tränings- och simkort är fortsatt pausade. Följande undantag gäller dock:
­

 • Midgårdsbadet håller öppet för invånare som av medicinska eller rehabiliteringsskäl har behov av sim- och rehabiliteringsträning.
 • ­Midgårdsbadet och Sigtuna Fritidscenter håller öppet för skolverksamhet och föreningsaktiviteter för barn födda år 2002 eller senare.

Pinbackshallens ishallar

Pinnbackshallen är öppen för skolor och organiserad föreningsledd verksamhet i mindre grupper med barn födda 2002 eller senare. Omklädningsrummen är fortsatt stängda.

Ung i Sigtuna

Våra fältarbetare arbetar enligt schema på kvällar och helger med uppsökande verksamhet men med skärpta restriktioner gällande avstånd och fysisk kontakt.

Fritidsgårdarna

Ungdomens hus öppnas upp med pandemirestriktioner från den 25 januari 2021 för de som är födda år 2005 och senare, och flera rum i Forum ska användas. Övriga fritidsgårdar stängda. Verksamhet bedrivs utomhus eller digitalt.

Brobygget

Brobygget är öppet med de möjligheter som pandemilagen ger, för åldrar födda år 2002 och yngre.

Kulturskolan

Kulturskolans undervisning för ungdomar födda 2001 och tidigare är fortsatt omställda till digital undervisning. Övrig kulturskoleverksamhet för de som är födda år 2002 och senare öppnas upp med pandemirestriktioner. Kulturskolans orkestrar, ensembler och föreställningar/konserter är fortsatt inställda.

Inomhusanläggningar för idrott

Idrottsanläggningarna inomhus är öppna för skolor och organiserad föreningsledd verksamhet i mindre grupper med barn födda 2002 eller senare. Omklädningsrummen är fortsatt stängda. Skolor kan dock nyttja omklädningsrummen.

Utomhusidrott

Samtliga utomhusanläggningar för idrott kommer fortsätta att hålla öppet för skolor, spontanidrott samt organiserad föreningsledd träning i mindre grupp. Omklädningsrummen i anslutning till utomhusanläggningarna är fortsatt stängda.

Personligt ansvar

Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Särskilt viktigt är att du skyddar personer i riskgrupper mot smitta. Du är därför skyldig att:

 • Stanna hemma vid symtom
  Har du symtom på covid-19 ska du stanna hemma. Du rekommenderas även att testa dig för pågående infektion.
 • Begränsa nya nära kontakter
  Umgås bara med personer du normalt träffar, personer du bor med eller några få vänner och närstående utanför hushållet. Håll alltid avstånd till andra personer du träffar. Umgås helst utomhus.
 • Hålla avstånd till andra och undvika platser med trängsel
  Håll alltid avstånd till andra människor. Det gäller både inomhus och utomhus.
  Undvik platser som butiker, köpcentrum och kollektivtrafik om det är trångt.
  Handla ensam och vistas inte i butiker under längre tid än nödvändigt.
 • Resa på ett så smittsäkert sätt som möjligt
  Undvik kollektivtrafik och andra färdmedel där det inte går att köpa platsbiljett.
  Undvik att träffa nya kontakter under resan och på resmålet.
  Säkerställ att du kan isolera dig på ditt resmål eller kan ta dig hem utan att smitta andra om du får symtom på covid-19.
 • Arbeta hemifrån så ofta du kan
  Kom överens med din arbetsgivare om att arbeta hemifrån när detta är möjligt.
  Om du måste åka till arbetet bör du anpassa dina arbetstider så du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen.
 • Hålla en god handhygien
  Tvätta händerna regelbundet och noggrant med tvål och vatten.
  Tvätta alltid händerna före måltid och efter toalettbesök samt när du befunnit dig i offentliga miljöer.
 • Vara försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp
  Var extra noga med att följa alla råd och rekommendationer. Folkhälsomyndigheten har information om hur du kan umgås på ett säkert sätt.
  Besök på äldreboenden ska ske under säkra former. Följ boendets besöksrutiner.
  Om du haft covid-19 under våren är det inte säkert att du fortfarande har en mindre risk att smittas och att smitta andra.

Läs mer på Krisinformations webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information från ansvariga myndigheter

Mer information från ansvariga myndigheter om viruset och smittspridning.

Translate

Press the pink button "Activate translation" if you need this page translated* into your language. Choose the language of your choice in the "pop up bar" when activated.

Text