Särskilt förordnad vårdnadshavare

När ett barn saknar föräldrar som har vårdnad om barnet och kan se till dess intressen, kan en annan vuxen bli utsedd till vårdnadshavare. En sådan person kallas särskilt förordnad vårdnadshavare, SFV.

Om ett barns föräldrar av olika anledningar inte kan ha vårdnad och ta vara på barnets intressen, kan tingsrätten utse en så kallad särskilt förordnad vårdnadshavare. Det kan till exempel vara aktuellt om föräldrarna har avlidit eller om de av olika anledningar inte anses kunna vara vårdnadshavare. De kan exempelvis vara olämpliga att ha vårdnaden eller kanske inte bo i Sverige. När ett ensamkommande barn fått uppehållstillstånd i Sverige utses alltid en särskilt förordnad vårdnadshavare.

Vem behöver en särskilt förordnad vårdnadshavare?

Alla personer som är under 18 år ska ha en vårdnadshavare och förmyndare och oftast är det barnets föräldrar som har den rollen. Om inte minst en av föräldrarna kan vara vårdnadshavare och förmyndare, ska barnet få en utsedd vuxen som särskilt förordnad vårdnadshavare.

Vem kan bli särskilt förordnad vårdnadshavare?

Du som utses till särskilt förordnad vårdnadshavare ska vara lämpad att se till att barnet får omvårdnad, trygghet och en god fostran. När myndigheterna föreslår och väljer en vårdnadshavare i föräldrarnas ställe ska de ta hänsyn till barnets ålder och om barnet har en personlig anknytning till den som föreslås bli ny vårdnadshavare. Den särskilt förordnade vårdnadshavaren ska också ha god kunskap och inblick i vad uppdraget innebär.

Det är socialtjänsten som utreder om den nya vårdnadshavaren är lämplig och lämnar förslaget vidare till socialnämnden i den kommun som har ansvar att tillsätta en vårdnadshavare för barnet. När socialnämnden har godkänt ansökan lämnas den till tingsrätten för en sista bedömning och beslut.

Vad innebär det att vara särskilt förordnad vårdnadshavare?

En särskilt förordnad vårdnadshavare blir automatiskt också barnets förmyndare. Den ansvarar för barnets personliga förhållanden, till exempel boende, skolgång och vårdkontakter, men också för barnets ekonomiska intressen. Det är inte nödvändigt att barnet bor tillsammans med sin nya vårdnadshavare.

Ersättningar

Den som har uppdrag som särskilt förordnad vårdnadshavare har rätt till ett arvode och ersättning för omkostnader. Ersättningsnivåerna bestäms av den kommun som har ansvar för att tillsätta vårdnadshavare för barnet.

Hur länge pågår uppdraget?

Barn har rätt till en vårdnadshavare fram till dess att de fyller 18 år. Därefter upphör uppdraget. En särskilt förordnad vårdnadshavare kan även själv välja att avsluta sitt uppdrag.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.