Vill du göra skillnad för ett barn eller en ungdom?

Det finns barn och ungdomar som av olika anledningar behöver en hjälpande hand i sin vardag. Det kan handla om att träffas ibland som kontaktperson eller kontaktfamilj, till att vara ett familjehem med ett mer omfattande uppdrag.

Vad är en kontaktperson?

Att vara kontaktperson är en viktig insats som kommer att betyda mycket för ett barn eller ungdom. En eller ett par dagar i veckan gör ni någonting meningsfullt tillsammans. Du är en trygg och stabil person som träffar ett barn/ungdom regelbundet på din fritid för att till exempel stödja i vardagssituationer, umgås genom fritidsaktiviteter eller vara den som lyssnar.

Vad är en kontaktfamilj?

Att vara kontaktfamilj innebär att ni tar emot ett barn eller ett syskonpar i ert hem. Vistelsen hos er kan se ut på olika sätt. Vanligtvis rör det sig om ett eller ett par tillfällen per månad, till exempel en helg eller vid lovdagar. Kontaktfamiljens huvudsakliga uppdrag är att få barnet att känna sig välkommet, uppskattat och tryggt i sin extrafamilj. Tanken är att familjen ska ta sig an barnet eller ungdomen under en längre tid och på så sätt bli en utökad del av barnets egna nätverk.

Vill du bli kontaktperson eller kontaktfamilj?

Vi vill få kontakt med dig som är minst 18 år och har god omdömesförmåga samt känner att du har både tiden och engagemanget att finnas där för en annan människa. Du har ett genuint intresse för andra människor och en stark önskan om att få göra skillnad.

För att kunna avgöra din lämplighet för uppdraget genomför vi en intervju samt registerkontroller. Du behöver inte bo i Sigtuna kommun, men barnen gör det. Du får givetvis en ersättning. Vill du läsa mer om det kan du gå in på www.skl.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Låter det intressant? Kontakta vår familjehemssekreterare så får du mer information.

Familjehem

Det finns barn och ungdomar som inte kan bo kvar hemma. Det kan bero på att barnet eller ungdomen behöver extra mycket stöd eller att föräldrarna av någon anledning inte kan ge barnet en trygg hemmiljö. Då kan ett familjehem vara ett alternativ.

Socialtjänstens mål är att barn och unga ska växa upp under trygga förhållanden. Familjehemsvården är en viktig del av samhällets stöd till utsatta barn.

Funderar du på att bli ett familjehem?

Vi vill få kontakt med dig som har tid, kraft och känslomässigt engagemang för att ta emot en till person i din familj. Olika familjer behövs, eftersom barnen har olika behov och bakgrund. Det spelar ingen roll om ni bor i lägenhet, i villa, i stan eller på landet.

Som familjehem får du ersättning i form av arvode och omkostnad kring barnets utgifter utifrån SKL´s rekommendationer (Sveriges Kommuner och Landsting).

Mer information och intresseanmälan

Sigtuna kommun samarbetar med andra nordvästkommuner gällande rekrytering av familjehem. Denna verksamhet kallas Jourhems- och familjepoolen nordväst. På deras hemsida kan du läsa mer och göra en intresseanmälan. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kan vem som helst ha ett uppdrag?

Att ha ett uppdrag är en ansvarsfull uppgift. Olika uppdrag kräver olika förkunskaper, men intresse och engagemang räcker ofta långt. Och kom ihåg – du får alltid stöd i ditt uppdrag!

sam22, sam21, sam20. Två vuxna med ett barn i mitten

Fotograf: Rosie Alm