Vill du göra skillnad för ett barn eller en ungdom?

Det finns barn och ungdomar som av olika anledningar behöver en hjälpande hand i sin vardag. Det kan handla om att träffas ibland som kontaktperson eller kontaktfamilj, eller vara ett familjehem med ett mer omfattande uppdrag.

Kontaktperson

Att vara kontaktperson är en viktig insats som kommer att betyda mycket för ett barn eller ungdom. En eller ett par dagar i veckan gör ni någonting meningsfullt tillsammans. Du är en trygg och stabil person som träffar ett barn/ungdom regelbundet på din fritid för att till exempel stödja i vardagssituationer, umgås genom fritidsaktiviteter eller vara den som lyssnar.

Läs mer om hur uppdraget som kontaktperson fungerar.

Extravuxen

En extravuxen är en trygg vuxen utanför det egna nätverket för ungdomar från 13 år och uppåt. En eller ett par dagar i veckan gör ni någonting meningsfullt tillsammans. Det kan handla om att träffas och göra aktiviteter, samtala och förbereda ungdomen på kommande vuxenliv. Ungdomen har också möjlighet att sova över hos dig ett par nätter per månad.

Läs mer om hur uppdraget som extravuxen fungerar.

Kontaktfamilj

Att vara kontaktfamilj innebär att ni tar emot ett barn eller ett syskonpar i ert hem. Vistelsen hos er kan se ut på olika sätt. Vanligtvis rör det sig om ett eller ett par tillfällen per månad, till exempel en helg eller vid lovdagar. Kontaktfamiljens huvudsakliga uppdrag är att få barnet att känna sig välkommet, uppskattat och tryggt i sin extrafamilj. Tanken är att familjen ska ta sig an barnet eller ungdomen under en längre tid och på så sätt bli en utökad del av barnets egna nätverk.

Läs mer om hur uppdraget som kontaktfamilj fungerar.

Låter det intressant? Vi vill få kontakt med dig som är minst 18 år och har god omdömesförmåga samt känner att du har både tiden och engagemanget att finnas där för en annan människa. Du har ett genuint intresse för andra människor och en stark önskan om att få göra skillnad.

För att kunna avgöra din lämplighet för uppdraget genomför vi en intervju och registerkontroller. Du behöver inte bo i Sigtuna kommun, men barnen gör det. Du får givetvis en ersättning. Vill du läsa mer om det kan du gå in på www.skr.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jourhem

Ibland behöver ett barn bo tillfälligt i en familj i väntan på en långsiktig lösning. Till skillnad från andra placeringsformer kan ett jourhem behöva ta emot barnet med kort varsel.

Uppdraget har fokus på grundläggande omsorg och handlar bland annat om att se till att vardagen fungerar, ha kontakt med eventuell skola och sjukvård och stötta med vad som behövs för att just det barnet ska må bra.

Tiden som barnet spenderar i jourhemmet kan röra sig om från några dagar, till exempel medan en utredning görs, och upp till några månader.

Flicka i yngre tonåren kramar en stor nalle och tittar in i kameran. Miljön är ett kök.

Foto: Marie Linnér/Johnér

Familjehem

Det finns barn och ungdomar som inte kan bo kvar hemma. Det kan bero på att barnet eller ungdomen behöver extra mycket stöd eller att föräldrarna av någon anledning inte kan ge barnet en trygg hemmiljö. Då kan ett familjehem vara ett alternativ.

Socialtjänstens mål är att barn och unga ska växa upp under trygga förhållanden. Familjehemsvården är en viktig del av samhällets stöd till utsatta barn.

Läs mer om hur uppdraget som familjehem fungerar.

Funderar du på att bli ett familjehem?

Låter det intressant? Vi vill få kontakt med dig som har tid, kraft och känslomässigt engagemang för att ta emot en till person i din familj. Olika typer av familjer behövs, eftersom barnen har varierande behov och bakgrund. Du kan vara ensamstående eller i en relation, med eller utan egna barn. Det spelar ingen roll om ni bor i lägenhet, i villa, i stan eller på landet.

Som familjehem får du ersättning i form av arvode och omkostnad kring barnets utgifter utifrån SKRs rekommendationer (Sveriges Kommuner och Regioner).

Kan vem som helst ha ett uppdrag?

Att ha ett uppdrag är en ansvarsfull uppgift. Olika uppdrag kräver olika förkunskaper, men intresse och engagemang räcker ofta långt. Och kom ihåg – du får alltid stöd!

 

sam22, sam21, sam20. Två vuxna med ett barn i mitten

Fotograf: Rosie Alm

Anmäl ditt intresse

Låter det intressant? Hör av dig!

Skicka e-post till kontaktcenter@sigtuna.se eller kontakta vår familjehemssekreterare via telefon 08- 591 260 00 så får du mer information.

Du kan också anmäla ditt intresse och berätta mer om dig själv i vårt webbformulär, så hör vi av oss.

Sigtuna kommun samarbetar också med andra nordvästkommuner när det gäller rekrytering av familjehem. Denna verksamhet kallas Jourhems- och familjepoolen nordväst. På deras hemsida kan du läsa mer och göra en intresseanmälan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.