Kontaktfamilj

En kontaktfamilj tar emot ett barn som bor i hemmet regelbundet, vanligtvis några helger i månaden. Kontaktfamiljen ger barnet stöd utifrån dess enskilda behov.

Som kontaktfamilj tar du regelbundet emot ett barn i ditt hem. Hur ofta och hur länge barnet bor hos dig beror på barnets behov men vanligtvis rör det sig om en till två helger per månad.

Uppdraget handlar om att ge barnet stöd utifrån dess enskilda behov, till exempel utöka barnets nätverk, skapa bra rutiner eller bryta en negativ utveckling hos barnet. Det kan också handla om att ge barnet stöd vid läxläsning och ge möjlighet att prova på olika fritidsaktiviteter. I uppdraget ingår det även att ha kontakt med socialtjänsten och med barnets föräldrar. Som kontaktfamilj har du tystnadsplikt.

Pojke i t-shirt och keps på utflykt i skogen dricker saft ur tetra.

Foto: Ulrica Björkman/Mostphotos

Erfarenhet och utredning

Det finns inga specifika krav på dig som vill bli kontaktfamilj, utan det viktigaste är att du/ni är trygga personer med sunda värderingar och en stabil tillvaro. Det är socialtjänsten gör en utredning av dig/er och bedömer om du/ni har rätt förutsättningar för uppdraget. Utredningen består av olika delar som att titta på livssituation och personliga förutsättningar för att bli kontaktfamilj. Inom ramen för utredningen ingår också referenstagning och inhämtande av registerutdrag.

Omfattning

Uppdraget pågår så länge som barnet har behov av er som kontaktfamilj. Det kan alltså röra sig om några månader upp till flera år. Det är socialtjänsten som beslutar om uppdraget ska avslutas. Du kan också själv ta initiativ till att avsluta uppdraget.

Ersättningar

Du har också rätt till ersättning för uppdraget. En del av ersättningen är för de faktiska kostnaderna du har för uppdraget och den andra delen är ett fast arvode. Det är kommunen som fattar beslut om storleken på ersättningen. Som vägledning till kommunen har Sveriges kommuner och regioner (SKR) tagit fram rekommendationer för ersättningsnivåer för kontaktfamiljer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Läs mer om att ta uppdrag som kontaktfamilj och ta del av några kontaktfamiljers egna berättelser på www.socialstyrelsen.se/mininsats/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor? Låter det intressant? Hör av dig!

Skicka e-post till kontaktcenter@sigtuna.se eller kontakta vår familjehemssekreterare via telefon: 08- 591 260 00 så får du mer information.

Eller anmäl ditt intresse i vår e-tjänst.

Kvinna med svart labrador i knät tittar på Ipad tillsammans med äldre barn.

Foto: VH-Studio/Mostphotos

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.