Kontaktperson

En kontaktperson träffar ett barn eller ungdom regelbundet och fungerar som stöd och utökat nätverk. Kontaktpersonen har också kontakt med socialtjänst och föräldrar.

Som kontaktperson träffar du regelbundet ett barn eller en ungdom och oftast rör det sig om några tillfällen i månaden. Uppdraget handlar om att vara ett stöd för barnet eller ungdomen och bidra till ett utökat nätverk. Kontakten kan också ha som syfte att bryta en negativ utveckling hos barnet. I uppdraget ingår det även att ha kontakt med socialtjänsten och med barnets föräldrar.

Blond kille sitter på en bänk i sin skola och tittar i sin mobiltelefon. Ser ledsen ut.

Foto: Katja Kircher/Mostphotos

Erfarenhet och utredning

Det krävs ingen särskild utbildning eller erfarenhet för att bli kontaktperson. Det viktiga är att du är en trygg person med sunda värderingar och en stabil tillvaro. Det är socialtjänsten som gör en utredning av dig och bedömer om du har rätt förutsättningar för uppdraget. Utredningen består av olika delar som att titta på din livssituation och dina personliga förutsättningar för att bli kontaktperson. Inom ramen för utredningen ingår också referenstagning och inhämtning av olika registerutdrag.

Omfattning

Uppdraget pågår så länge som socialtjänsten bedömer att barnet har behov av dig som kontaktperson och det kan röra sig om allt från några månader upp till flera år. Du kan också själv ta initiativ till att avsluta uppdraget.

Ersättningar

För uppdraget utgår det ersättning, som består av två delar. Omkostnadsdelen är för de faktiska kostnaderna du har för uppdraget och den andra delen är ett fast arvode. Det är socialtjänsten som fattar beslut om storleken på ersättningen. Som vägledning för kommunerna har Sveriges kommuner och regioner (SKR) tagit fram rekommendationer för ersättningsnivåer för kontaktfamiljer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Läs mer om att ta uppdrag som kontaktperson och ta del av några kontaktpersoners egna berättelser på www.socialstyrelsen.se/mininsats/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor? Låter det intressant? Hör av dig!

Skicka e-post till kontaktcenter@sigtuna.se eller kontakta vår familjehemssekreterare via telefon 08- 591 260 00 om du vill ha mer information.

Eller anmäl ditt intresse i vår e-tjänst.

Kvinna och tonårstjej kommer gående mot kameran och samtalar.

Foto: Phia Bergdahl/Scandinav

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.