Budgetprocess och bokslut

Sigtuna kommun arbetar med mål- och resultatstyrning. Det innebär att de förtroendevalda politikerna styr vår kommun utifrån mål som de sätter upp och de resultat som våra verksamheter uppnår för att se vad som går bra och vad som kan förbättras.

Lär dig mer om kommunens ekonomiska processer.

Innehåll på denna sida

Budgetprocess

Budgetarbetet börjar redan i januari då kommunstyrelsen fattar beslut om planeringsdirektiv för budgetarbetet. Därefter börjar arbetet med att se vilka skatteintäkter och statsbidrag som inkommer. Dessutom tittar man på hur mycket kommuninvånarna har behov av kommunens tjänster för nästkommande tre år. Detta görs genom en befolkningsprognos, omvärldsbevakning och lokalförsörjningsplan. Tillsammans blir det ett underlag för ett förslag till budget som tas fram av kommundirektören. Nämnderna svarar på detta förslag. Därefter sker en politisk beredning och utifrån det utarbetas kommunens budget.

Verksamhetsplan

Då kommunens budget är antagen ska nämnderna påbörja sitt arbete med verksamhetsplan. Det innebär dels att ta fram egna mål. Dessa mål konkretiserar kommunfullmäktiges mål för verksamheten, och beskriver vilket resultat som ska uppnås under året. Nämnderna kan fastställa egna indikatorer, det vill säga nyckeltal, med målvärden för att mäta om man uppfyller sitt mål. Nämnderna kan också ta fram aktiviteter som bidrar till att uppnå målen. Detta görs i verksamhetsplanen. Under året följs dessa indikatorer och aktiviteter upp i samband med tertialrapporter för hela kommunen.

Även nämndernas ekonomi utgår från kommunfullmäktiges budget. I nämndens verksamhetsplan beslutas ekonomin mer specifikt på olika verksamheter. Detta följs upp i samband med månadsrapporter samt tertialrapporter under året.

Bokslut

Ett bokslut är en sammanställning av kommunens och kommunkoncernens bokföring vid en viss tidpunkt. I grunden består bokslutet av en resultaträkning, en balansräkning och vissa tilläggsupplysningar eller noter. Alla kommuner ska avsluta den löpande bokföringen för föregående år med en årsredovisning.

Delårsrapport

Kommunen upprättar två delårsrapporter varje år, delår 1 (januari-april) och delår 2 (januari-augusti). Varje nämnd och kommunstyrelse upprättar en egen delårsrapport utifrån de anvisningar som kommunstyrelsen skickar ut. Delårsrapporterna ska behandlas i varje nämnd. Kommunstyrelsen sammanställer en rapport för hela kommunen/kommunkoncernen till kommunfullmäktige.

Verksamhetsberättelse

Vid årsskiftet ska varje nämnd och kommunstyrelsen skriva en verksamhetsberättelse enligt de anvisningar som kommunstyrelsen skickar ut. Rapporten ska spegla den verksamhet som har bedrivits under året. En rapport om resultat avseende den interna kontroll som varje nämnd eller styrelse har genomfört under året ska biläggas verksamhetsberättelsen. Verksamhetsberättelsen ska behandlas i varje nämnd. Efter beslut i respektive nämnd skickas verksamhetsberättelsen till kommunstyrelsen som bilägger dem till kommunens årsredovisning.

Årsredovisning

Årsredovisningen visar och redogör för utfallet av ett års verksamhet, hur verksamhetens finansierats och hur den ekonomiska ställningen är vid utgången av verksamhetsåret. Syftet är att ge kommuninvånarna, fullmäktige och andra intressenter information avseende kommunens utveckling. I årsredovisningen skall utfall i förhållande till budget speglas. Informationen ska presenteras på ett sätt som underlättar för styrning och uppföljning.

Två invånare sitter och står vid en bänk i parken i Sigtuna stadsängar. Foto: Rosie Alm (sam134, sam135)

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.