Detaljplan för Bostäder vid Skeppargränd

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för utveckling av bostäder inom fastigheten Guldet 17 i Sigtuna stad. I detaljplanen regleras byggrätt och utformning för att anpassa gestaltningen till platsens kulturhistoriska värden och karaktär och de omgivande offentliga stråken.

Läget just nu

Förslag till detaljplan har varit ute på samråd. Synpunkter från allmänhet och berörda sakägare har lämnats in skriftligen till samhällsbyggnadskontoret under samrådstiden 26 januari till och med 23 februari 2024.

Alla inkomna synpunkter sammanställs och besvaras i en samrådsredogörelse som redovisas i samband med granskningsskedet.

Nästa steg i detaljplaneprocessen är granskning, vilket innebär att bearbetade planhandlingar görs tillgängliga för allmänheten och berörda sakägare igen.

Bakgrund

Initiativtagare till planen är fastighetsägaren till Guldet 17 i samarbete med bostadsutvecklingsbolaget RO Properties. Planområdet är beläget strax väster om Sigtuna gamla stad, mellan Stora gatan och den vik där det på slutet av 1800-talet anlades en hamn. Området angränsar till strandpromenaden och utgör en del av Sigtuna stads front mot vattnet. Inom planområdet bedrivs idag hotell-, konferens- och restaurangverksamhet. Beslut om planuppdrag för att pröva förutsättningarna för bostäder på platsen togs av kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott den 7 februari 2023.

Remiss

Detaljplanen har varit utsänd på remiss under tiden:
Samråd från och med 26 januari till och med 23 februari 2024.

Överklagan

Senare beslut att anta detaljplanen får överklagas av klagoberättigad, det vill säga sakägare eller övrigt berörd, som under någon av planens remisstider skriftligen framfört synpunkter som inte tillgodosetts.

Planinformation

Formellt namn: Detaljplan för Bostäder vid Skeppargränd omfattande fastigheten Guldet 17 och del av Sigtuna 2:152 i Sigtuna stad, Sigtuna kommun, Stockholms län.
Diarienummer: KS/2023:159
Förfarande: Standardförfarande
För detaljplanen tillämpas plan- och bygglagen (2010:900)
Handläggare: Gerd Holgersson

 

Vanliga frågor och Svar

Vi vill ha kvar hotell- och konferensanläggningen. Varför vill kommunen bygga bostäder här?

Fastighetsägaren har bedömt att verksamheten som finns på platsen idag inte är ekonomiskt möjlig att driva vidare. Genom att ta fram en detaljplan så prövar kommunen om det är lämpligt att uppföra bostäder på platsen Planen är initierad av fastighetsägen till Guldet 17 tillsammans med bostadsutvecklingsföretaget RO.

Vad är en detaljplan?

En detaljplan är en plan för att säkerställa att planerad markanvändning fungerar på en speciell plats. Under arbetet med att ta fram en detaljplan undersöker och prövar kommunen om den föreslagna idén fungerar eller inte. Att skicka ut detaljplaneförslaget på samråd och granskning är en del av processen och kommunen vill då få in information och synpunkter om förslaget.

Hur kommer jag som närboende påverkas av förslaget? / Vilka är främst berörda av förslaget?

Planen kommer att innebär ett annat flöde av trafik och människor kring fastigheten än idag. Parkering kommer även att anordnas mot Skeppargränd, och entréer kommer finnas såväl mot Stora gatan som mot Skeppargränd och gång- och cykelvägen. Utsikten hos de närmaste grannarna påverkas i viss mån. En skuggstudie har gjorts som visar att ljusförhållanden för omkringliggande fastigheter endast påverkas marginellt.

Kommer strandpromenaden och gång- och cykelstråket som passerar förbi planområdet att påverkas av förslaget?

Förslaget innebär att byggnaderna flyttas upp från strandpromenaden och vattenlinjen drygt 10 meter jämfört med idag. Detta ger bättre sikt längs strandpromenaden och gång- och cykelvägen öster om planområdet. Idag nås hotell- och konferensanläggningens parkering via en angöringsgata. Antalet bilar som använder angöringsgatan kommer att minska när hotellparkeringen ersätts med boendeparkering. Antalet infarter från angöringsgatan kommer också ändras från 1 till 2 stycken.

Hur har förslagets anpassats till kulturmiljön i Sigtuna stad?

Planområdet ligger centralt i Sigtuna och kulturvärdena på platsen har använts i gestaltningen av byggnaderna. har varit involverad i att ta fram förslaget. Byggnadernas placering har anpassats till omgivningen, bland annat genom att byggnaderna är tillbakadragna från strandkanten så att de ligger i linje med den övriga bebyggelsen utmed vattnet. Det norra huset, mot Stora gatan, är placerat nära vägen och följer på så sätt principen för hur övrig bebyggelse längs gatan är placerad. Byggnaderna trappas också ner i höjd mot vattnet, vilket är karaktäristiskt hos Sigtunas äldre bebyggelse.

Planområdet har en lång historia och tanken är att områdets historia fortfarande ska vara möjlig att utläsa i den nya strukturen. Av denna anledning är ytan för det gamla timmerhuset tänkt att markeras i marken och en öppen yta skapas som relaterar till piren som en gång hörde till villan. I förslaget som tagits fram anknyter bland annat kulörer och materialval till den bebyggelse som finns i Sigtuna i nuläget.

Vad betyder samråd?

Samrådet är ett tillfälle då kommunen vill få in information och synpunkter på detaljplaneförslaget. Processen att ta fram en detaljplan är styrd av plan- och bygglagen. En detaljplan ska enligt lagen skickas ut på samråd och granskning för att ta in synpunkter från allmänheten, myndigheter och organisationer.

Vilka får lämna synpunkter på förslaget?

Alla får lämna synpunkter.

Vad händer efter samrådet?

Kommunen tittar på alla synpunkter och diskuterar hur arbetet med detaljplanen ska fortsätta. Sedan sammanställs alla synpunkter och kommunens svar i en samrådsredogörelse som politikerna tar del av. Hur kommunen ställer sig till synpunkterna beror på många olika aspekter som motiveras i samrådsredogörelsen.

Får man svar om man skickar in synpunkter?

Synpunkterna besvaras skriftligen i något som kallas samrådsredogörelse. Denna kommer publiceras på kommunens hemsida i samband med nästa remissperiod, granskning.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.