- Start
- / Kommun och politik
- / Mänskliga rättigheter
- / Nationella minoriteter
- / Vårt arbete med nationella minoriteter
Vårt arbete med nationella minoriteter
Sigtuna kommun ska på olika sätt främja de nationella minoriteternas möjlighet att behålla och utveckla sin kultur i Sverige. Sigtuna kommun har ett särskilt ansvar för det finska språket genom att kommunen ingår i förvaltningsområdet för finska. Här kan du också få mer information om Sigtuna kommuns handlingsplan om nationella minoriteter.

De nationella minoriteternas flaggor och symboler. Från höger till vänster: Samiska flaggan, meänflaku, den judiska menoran, sverigefinska flaggan och romska flaggan. Foto: Kungliga biblioteket.
Arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk
Sverigefinnar, samer, tornedalingar, romer och judar är nationella minoriteter i Sverige. Samerna är även urfolk i Sverige. Finska, samiska, meänkieli, romska och jiddisch är nationella minoritetsspråk. Sigtuna kommun ska särskilt:
- skydda de nationella minoritetsspråken och främja de nationella minoriteternas möjlighet att behålla och utveckla sin kultur i Sverige.
- ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem.
Sigtuna kommuns handlingsplan om nationella minoriteter
Kommuner ska enligt minoritetslagen anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete. Kommunfullmäktige antog i maj 2022 en ny handlingsplan om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Handlingsplanen gäller under perioden 2022-2026 och är en viktig del av Sigtuna kommuns utvecklingsarbete med nationella minoriteter.
Handlingsplanens fyra övergripande målområden är:
- skydda och främja de nationella minoriteternas språk och kulturer.
- förtydliga kommunens samordning.
- främja överföringen av de nationella minoritetsspråken och kulturerna mellan generationerna.
- likvärdiga möjligheter för romska kommuninvånare.
Mer information om handlingsplanen om nationella minoriteter och minoritetsspråk 2022-2026
Beställ ett fysiskt exemplar av kommunens handlingsplan om nationella minoriteter och minoritetsspråk här
Förvaltningsområdet för finska
Sigtuna kommun ingår i förvaltningsområdet för finska. Det finska språket har en särställning i kommunen vid sidan av svenskan. Detta innebär att kommuninvånare har förstärkt rätt till:
- förskola på finska
Här kan du läsa mer om förskoleverksamhet på finska i Sigtuna kommunLänk till annan webbplats.
- äldreomsorg på finska
Här kan du läsa mer om äldreomsorg på finska i Sigtuna kommun (sidan publiceras inom kort). - muntliga och skriftliga kontakter med kommunen på finska.
Här kan du kan läsa hur du kan kontakta Sigtuna kommun på finskaLänk till annan webbplats.

Barn och unga är de nationella minoriteternas framtida språk- och kulturbärare. Sigtuna kommun ska främja de nationella minoriteternas möjlighet att behålla och utveckla sin kultur i Sverige. Foto: Syda productions/Mostphotos.
Romsk inkludering
Sigtuna kommun har som mål att romer i kommunen ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som inte är rom. Sigtuna kommun påbörjar under 2024 ett långsiktigt utvecklingsarbete med romsk inkludering.
Kommunens arbete med romsk inkludering bygger på riksdagens långsiktiga strategi om romsk inkludering. Strategin sträcker sig under åren 2021–2032. Det övergripande målet innebär att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som inte är rom.
Strategin innehåller mål och åtgärder inom dessa samhällsområden:

Extra satsning på romer i Sigtuna kommun
Under åren 2024-2025 görs en extra satsning på romsk inkludering i kommunen med stöd av statsbidrag från länsstyrelsen i Stockholm. Arbetet syftar till att stärka romernas delaktighet i kommunen och till att höja kunskapen om minoriteten, både bland övriga kommuninvånare och inom organisationen.
Under projektet kommer Sigtuna kommun:
- etablera kontakt med romska kommuninvånare genom att anställa en romsk brobyggare/utvecklingsstrateg.
- utveckla former för inflytande och delaktighet anpassade efter romers förutsättningar, bland annat genom romska kulturaktiviteter.
- genomföra kunskapshöjande insatser om romer för kommunens medarbetare, förtroendevalda politiker, pedagogisk personal i skolan och för allmänhet och näringsliv.
- undersöka romers utsatthet i Sigtuna kommun och i dialog med romer formulera det framtida arbetet med romsk inkludering.
%20Romadagen_1.jpg)
Lokala romska artister underhöll med sång och musik på Romadagen 8 april i kulturlänken i Märsta.
Aktuella projekt och samarbeten
Romska referensråd
Som ett sätt att involvera den romska minoriteten närmare kommunen arbetar vi med att inrätta fler referensgrupper knutna till olika verksamhetsgrenar inom organisationen. En lyckad pilot är referensgruppen med fokus på romsk kultur kopplat till Sigtuna Museum & Art, som sedan årsskiftet träffas regelbundet med verksamhetsledningen för att lyfta romska perspektiv.
Samarbete med Familjecentralen
I samarbete med Familjecentralen utbildas i år romska gruppledare till ABC-kurser i föräldraskap. Kurserna riktar sig till alla föräldrar och genom att utbilda romska gruppledare hoppas vi nå fler ur minoriteten att ta tillvara på dessa kurser – och samtidigt öka kontaktytan mellan romer och icke-romer i Sigtuna kommun.
Samarbete med Kompetenscenter
Sedan början av året bygger vi ut samarbetet med kommunens kompetenscenter kring studie- och jobbmöjligheter. Samarbetet syftar i första hand till att bättre nå ut med information till kommunens romer om de tjänster Kompetenscenter erbjuder, men också till att på olika sätt involvera romer närmare verksamheten kring återkoppling och idéer.
Tillsammans med Kompetenscenter genomför vi under året också ett sommarjobbprojekt där elever i åk 2 får jobba på Sigtuna museum med temat romer och deras kultur. Det hoppas vi skall bidra till att öka kunskapen bland eleverna och andra kommuninvånare om romerna här och deras historia i bygden
Utställning om romska språket
Med utgångspunkt i romska språket, Romani Chib, ger utställningen en bra bild över romernas långa historia i Europa, från utvandringen från Indien för omkring 1000 år sedan, förflyttningen in i Europa och vidare till Norden och Sverige på 1500-talet fram till nutid. Utställningen ambulerar mellan kommunens olika verksamheter, däribland skolbiblioteken, men kan också visas på andra platser i kommunen. Kontakta nationellaminoriteter@sigtuna.se vid intresse, så berättar vi mer!
Sigtuna romer ideell förening
Under året är en romsk förening, Sigtuna romer, under bildande. Det är den första romska föreningen i kommunen och syftar till att samla och stärka romer i bygden oavsett bakgrund och språk. Föreningen är också en naturlig samtalspartner för kommunen i det fortsatta inkluderingsarbetet.
Internationella Romadagen
Årets stora romska högtidsdag är Internationella Romadagen 8 april som uppmärksammas av kommunen årligen. I årets firande deltog ett hundratal besökare och flera medverkande romer med lokal förankring. Utöver mycket sång och musik genomfördes ett panelsamtal med romer boende i Sigtuna och ett boklotteri arrangerades i samarbete med föreningen É Romani Glinda.
Sverigefinska familjedagen
En annan uppskattad aktivitet är Sverigefinska familjedagen där finskspråkiga romer också är delaktiga både som besökare och medverkande sedan förra året. Arrangemanget i år äger rum söndag den 7 september i Äppelparken. Mer information kommer på sigtuna.se.
För mer information kontakta nationellaminoriteter@sigtuna.se
Är du rom och vill bidra med dina idéer, erfarenheter och utvecklingsförslag?
Eller så kan du också lämna din idé anonymt här på kommunens e-tjänst för synpunkter
Information och evenemang i Sigtuna kommun
Sigtuna kommun har flera olika kommunikationskanaler med information om vårt arbete med nationella minoriteter, förvaltningsområdet för finska och romsk inkludering.
Under hösten 2023 arrangerar Sigtuna kommun ett brett kulturutbud på finska och för nationella minoriteter. Allt från biovisningar, sagostunder till språkträning i finska för vuxna.
Här hittar du höstens evenemang och kulturaktiviteter på finska och för nationella minoriteter
Sök bidrag till sverigefinska projekt
Föreningar och organisationer kan ansöka om projektbidrag för sverigefinska projekt. Projekten ska antingen ske i Sigtuna kommun eller komma kommuninvånarna till del. Projektbidraget finansieras genom statsbidraget för förvaltningsområdet för finska.
Projektbidrag kan beviljas till projekt som främjar sverigefinnarnas rättigheter enligt minoritetslagen och/eller stödjer användningen av det finska språket.
Hjälpte informationen på denna sida dig?
Meddela fel på sidan