- Start
- / Bygga, bo och miljö
- / Samhällsbyggnad
- / Stadsbyggnadsprojekt
- / Stora gatan i Sigtuna stad
- / Ny gatubeläggning
Ny gatubeläggning
Den stenbeläggning som kommer att anläggas på Stora gatan är smågatsten med en flammad och tillgänglig smågatsten i mitten av gatan, vid entréer, samt ränndalen som löper längs med södra sidan. Vi kommer även anlägga ett taktilt ledstråk för synskadade.
Innehåll på denna sida
Bakgrund till beslut om smågatsten
Vi har tillsammans med flera specialistkonsulter tagit hänsyn till och beaktat följande:
Tillgänglighet
- Hur lätta ytorna är att röra sig över till fots, med till exempel rullstol eller med barnvagn.
Vi har testat ytorna med rullstol och en tillgänglighetsexpert har varit på plats och utvärderat ytorna. Den flammade smågatstenen som ska anläggas i mitten av gatan är lika plan och lika tillgänglig som till exempel granithällar. Ytan upplevs jämn och behaglig att rulla över.
Den ränndal som kommer att anläggas längs med ena sidan av gatan kommer att anläggas i flammad smågasten och vara grundare och lättare att gå och rulla över än ränndalarna som finns idag. Även framför entréer kommer den flammade smågatstenen att anläggas.
För att underlätta för personer som har nedsatt syn kommer ett taktilt ledstråk att anläggas längs med gatan.
Ytornas friktionsvärde
– hur mycket motstånd det finns i stenarnas överyta och hur det påverkar hur hala de blir på vinter.
Den flammade smågatstenen, granithällarna och asfalt har samma friktionsvärde.
Hur beläggningen passar in i stadskärnans unika gatumiljö
Smågatstenen är vanligt förekommande i liknande stadsmiljöer och ger ett lugnt och enhetligt intryck vilket bidrar till att lyfta fram husfasaderna längs med gatan. Förslaget med smågatstenen har utvärderats av antikvarier som anser att det passar bäst in i stadsmiljön.
I bevarande- och förnyelseplanen för Sigtuna stad framgår det att:
Inslaget av gatsten förstärker känslan av ett småskaligt, omhändertaget gaturum och samspelar med husfasadernas detaljrikedom. Gatstenen utgör således en motvikt till asfalten som kan upplevas mer kall och industriell till sin karaktär.
Miljö och hållbarhet
Smågatstenen är av svensk granit och dess beräknade livslängd är cirka 200 år. Vid eventuella framtida schakter är det lättare att sätta om smågatstenen och få till ett fint och jämnt resultat.
Resultat av invånardialog
67 % av de som har lämnat synpunkter föredrar smågatsten som ny markbeläggning längs med Stora gatan. De vanligaste kommentarerna är att stenläggningen passar bra in i miljön, är tidsenlig och estetiskt tilltalande.
Invånardialog
Under mars och april har två provytor funnits på Stora torget. Invånare har haft möjlighet att testa hur de olika ytorna känns och hur de ser ut och har via kommunens hemsida haft möjlighet att lämna synpunkter på vilken av provytorna de föredrar och varför de föredrar den typen av stenbeläggning.
Det har även funnits möjlighet att ställa frågor och lämna synpunkter på plats vid provytorna under en dag i mars då representanter från kommunen har funnits på plats.
I samband med invånardialogen har även de som arbetar med projektet och andra inom kommunen haft möjlighet att utvärdera stenläggningen.
Majoriteten föredrar smågatsten
Det är totalt 265 invånare som har lämnat synpunkter på vilken av provytorna de föredrar. Många har även lämnat kommentarer i fritext. Av de som lämnat synpunkter föredrar 179 stycken smågatsten och 86 stycken smågatsten i kombination av granithällar.
För de som föredrar smågatsten är den vanligaste kommentaren att stenläggningen passar bra in i miljön, andra ofta förekommande kommentarer är att stenläggningen är tidsenlig och estetiskt tilltalande. Nedan följer exempel på kommentarer från invånare som röstat på smågatsten:
För att detta är Sveriges äldsta stad och därför bör man bevara dess historiska utseende.
Mer tidstypiskt till Sigtuna som har gamla anor.
För de som föredrar smågatsten kombinerat med granithällar är de två vanligaste kommentarerna att stenläggningen ger bra framkomlighet och är estetiskt tilltalande.
Övriga kommentarer som har inkommit är 19 stycken och övervägande delen av dem önskar någon annan typ av markbeläggning, oftast asfalt eller grus.
Sammanställning över inkomna kommentarer:
Hjälpte informationen på denna sida dig?
Meddela fel på sidan