Prövning och beställning av betyg

Här hittar du mer information om prövningar samt hur du gör när du beställer dina betyg.

Slutbetyg

Sista dag för utfärdande av slutbetyg är 1 juli 2021. Ta snarast kontakt med studie- och yrkesvägledare om du läser mot slutbetyg. För att Sigtuna kompetenscentere ska kunna utfärda ditt slutbetyg behöver du ha läst klart de kurser som ska ingå i slutbetyget senast 22 maj 2021 och du behöver beställa ditt slutbetyg senast 10 juni 2021.

 

Prövning

Att göra en prövning innebär att eleven först läser in en kurs på egen hand för att sedan göra prövningen som ofta inkluderar ett skriftligt och muntligt prov. En prövning kan göras på olika sätt och det är skolan som fattar beslut om hur en prövning går till.

Du skaffar själv litteratur och varje prövnig kostar 500 kronor. Kursinnehåll och betygskriterier hittar du på Skolverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Om du har betyget IG eller F från en kurs du läst på vuxenutbildning är prövningen kostnadsfri om du fortfarande som studerar inom vuxenutbildningen.

Det är möjligt att genomföra prövning i alla kurser inom vuxenutbildningen, både på grundläggande och gymnasial nivå men även inom SFI. Det gäller även den som tidigare har fått betyg på kursen eller sitt gymnasiearbete.

Däremot får prövningen bara göras hos en utbildningsanordnare som anordnar kursen. När det gäller gymnasiearbetet får prövning bara göras hos en kommun som anordnar utbildning inom det kunskapsområde som gymnasiearbetet avser.

Kontakta någon av våra utbildningsanordnare för information och anmälan till prövning. Avgiften betalas direkt till den skola där du gör prövningen. Planera din prövning i god tid eftersom en prövning kan vara omfattande.

Du hittar kontaktuppgifter till alla våra utbildningsanordnare med följande länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Till dig som har sökt högskoleutbildning

Sigtuna kompetenscenter är ansluten till den nationella betygsdatabasen BEDA . Vi skickar kontinuerligt in uppgifter om enstaka betyg och gymnasieexamen/slutbetyg som är utfärdade hos oss. Kontrollera för säkerhets skull att kurser du har läst och blivit betygsatt på finns registrerade på ditt studerandekonto hos antagning.se För att kunna se dina betyg där måste du ha gjort en ansökan till universitet/högskola.

Beställning av enstaka betyg

Logga in på ditt studerandekonto med följande länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och beställ under fliken beställningar. Du väljer vilka betyg som ska ingå. Betyget skickas hem via post. Vi skickar inte betyg via mail.
Beräkna en handläggningstid på upp till 2-3 veckor efter allt underlag och dokumentation är oss tillhanda. Skolan har 30 dagar på sig efter kursslut att rapportera betyg till kommunen.

Om ditt betyg saknas på ditt studerandekonto kan du göra beställning i e-tjänstenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Till dig som beställer gymnasieexamen / slutbetyg

Kontakta Sigtuna kompetenscenter i god tid när du börjar bli klar med sista kursen i din studieplanering som du har gjort med en studie- och yrkesvägledare.

Sista dag för utfärdande av slutbetyg är förlängd till 1 juli 2021. För att hinna få ut ditt betyg behöver du göra din beställning till våra studievägledare senast 10 juni 2021. De kurser du ska ha med i ditt slutbetyg behöver avslutas senast 22 maj 2021.

För Gymnasieexamen finns ingen tidsgräns utan utfärdas som vanligt efter beställning hos en studievägledare.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller hittar fel på denna sida. Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här:

Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.