Betyg och prövningar

När du studerat på vuxenutbildningen i Sigtuna kommun finns det olika sätt att få tillgång till ditt betyg. Här kan du läsa om hur du ska göra.

När du ska ansöka till universitet eller högskola eller söka ett jobb kan du behöva komplettera ansökan med betyg från kurser och utbildningar som du har gått. Har du studerat på Sigtuna kommuns vuxenutbildning och behöver en kopia på dina originalbetyg, beror på det på var och när du har studerat. 

Det finns olika typer av betyg

Betyg på enstaka kurser

När du har studerat och klarat kunskapskraven på en eller flera kurser, som brukar pågå under några veckor, får du ett betyg på dina resultat. Betygsdokumentet är ett utdrag ur betygskatalogen (eller samlat betygsdokument om du läste före 2011).

Slutbetyg eller gymnasieexamen

Påbörjade du din gymnasieutbildning på gymnasiet före år 2011 fick du ett slutbetyg när du gick ut gymnasiet med en fullständig gymnasieutbildning. Studerade du på gymnasiet efter 2011 och gick ut med en fullständig gymnasieutbildning kallas ditt betygsdokument för examensbevis.

Studiebevis

Du som påbörjade din gymnasieutbildning år 2011 eller senare men som inte har uppnått kraven för examen, har fått ett så kallat studiebevis.

Behöver du ett kursbetyg?

Om du behöver ett kursbetyg beställer du det enklast genom ditt konto i Alvis, vår portal för kurser och ansökan i vuxenutbildningen Länk till annan webbplats., under fliken Beställningar. Du behöver ha ett konto med lösenord eller bank-id för att logga in. Där finns alla betyg som utfärdats av Sigtuna kommuns vuxenutbildning efter 1996. De betyg som du kan se, är de som Sigtuna kompetenscenter har fått från din skola. Om du inte ser betyget måste du kontakta skolan.

När du har loggat in väljer du vilka betyg som ska ingå i beställningen. Vi skickar enbart ett exemplar av kopian på ditt betyg till din folkbokföringsadress utan kostnad. Vi kan tyvärr inte skicka betyg med e-post på grund av GDPR-regler. Räkna med att det kan dröja upp till 10 arbetsdagar under förutsättning att vi fått betyget från din skola.

Betyg från 1996 och tidigare finns inte i studieportalen Alvis. Det beställer du i stället genom vår e-tjänst.

Saknar du ett betyg i Alvis, även om du studerade efter 1996, bör du fundera på om du läste kursen någon annanstans. Prova att kontakta kommunen eller skolan där du studerade.

Ansöker du till universitet eller högskola genom www.antagning.se kan dina betyg från Sigtuna kommuns vuxenutbildning redan finnas tillgängliga genom Nationella betygsdatabasen, BEDA. När du gör din ansökan är det du som måste kontrollera att alla dina betyg finns där. Du kan också själv komplettera din ansökan med dina betyg via post till antagning.se.

Se alltid till att kopiera betyget du har fått och skicka bara iväg kopiorna. Spara det signerade exemplaret du har fått av oss på en säker plats.

Behöver du gymnasieexamen eller slutbetyg?

Vill du få ett slutbetyg eller en gymnasieexamen utfärdad efter dina studier på komvux, behöver du boka tid hos en studie- och yrkesvägledare på Sigtuna kompetenscenter. Boka senast en månad innan du börjar bli klar med sista kursen i din studieplanering. När dina studier är klara får du ditt slutbetyg eller examen i ett original, som du ska behålla.

Har du förlorat ditt original kan vi hjälpa dig med en utskrift på den kopia som finns arkiverad hos oss. Det beställer du genom vår e-tjänst.

Vi skickar enbart ett exemplar av kopian på ditt betyg till din folkbokföringsadress. Vi kan tyvärr inte skicka betyg med e-post på grund av GDPR-regler. Räkna med att det kan dröja upp till 10 arbetsdagar.

Ansöker du till universitet eller högskola genom www.antagning.se kan dina betyg från Sigtuna kommuns vuxenutbildning redan finnas tillgängliga genom Nationella betygsdatabasen, BEDA. När du gör din ansökan är det du som måste kontrollera att alla dina betyg finns där. Du kan också själv komplettera din ansökan med dina betyg via post till antagning.se.

Se alltid till att kopiera betyget du har fått och skicka bara iväg kopiorna. Spara det signerade exemplaret du har fått av oss på en säker plats.

Möjlighet att ta ut slutbetyg förlängs

Regeringen har på grund av coronapandemin beslutat att möjligheten att utfärda slutbetyg ska förlängas fram till och med den 1 juli 2025.

För gymnasieexamen finns ingen tidsgräns utan utfärdas som vanligt efter beställning hos en studievägledare.

Prövning

För dig som vill läsa in en kurs på egen hand eller vill höja dina betyg görs prövningar. Efter prövningen får du ett betyg på kursen.

För att göra en prövning ska du ha fyllt 20 år eller ha ett examensbevis eller studiebevis från ett nationellt program i gymnasieskolan eller motsvarande utbildning.

Vem kan göra en prövning - och vad kostar det?

  • Du har ett godkänt betyg i kursen sedan tidigare. Prövningen kostar 500 kronor per kurs, som du betalar till skolan.
  • Du har inget betyg i kursen sedan tidigare. Prövningen kostar 500 kronor per kurs, som du betalar till skolan.
  • Du har betyget IG eller F i kursen från kommunal vuxenutbildning. Prövningen är kostnadsfri för studerande inom vuxenutbildningen.

De skolor som erbjuder en kurs Länk till annan webbplats., kan oftast också anordna prövning i kursen. Kontakta skolan för information om anmälan till prövning. Du behöver inte kontakta Sigtuna kompetenscenter om du vill anmäla dig till prövning. Avgiften betalas direkt till den skola där du gör prövningen. Planera din prövning i god tid, eftersom förberedelser inför prövning kan ta mycket tid.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.