Recept

Har du svårt att hitta fiskrecept som barnen gillar? Lugn, här kommer några tips på vad du kan laga!

Pankobakad sej med potatispuré och limecreme 4 portioner

Här delar vår kökschef Henrik Hansson på Steningehöjdens skola med sig av en barnfavorit!

Tallrik med pankobakad sej med potatispuré och limecreme.

Ingredienser till Pankobakad sej:

Sejfilé 500g
Panko ströbröd 1,5dl
Smör 50g
Chiliflakes 1krm
Persilja 1msk
Vitpeppar
Salt

  • Fördela fisken jämt i en form. Pensla med smält smör, salta och peppra.
  • Blanda pankoströbrödet, chiliflakes och hackad persilja.
  • Täck sedan fisken med pankoblandningen och ringla över resten av det smälta smöret. Toppa gärna med lite flingsalt.
  • Baka i ugnen på 175grader i ca 15 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 52 grader.

Ingredienser till potatispuré:

Potatis mjölig 700-800g
Mjölk 1,5dl
Smör 25g
Salt
Vitpeppar
Muskot

  • Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk.
  • Häll av vattnet och låt den ånga av.
  • Stöt sönder potatisen med en potatisstomp och tillsätt sedan smör och mjölk.
  • Vispa potatisen luftig med en ballongvisp. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskot.

Ingredienser till Lime- och vitlökscreme:

Crème fraiche 1dl
Majonnäs 1 dl
Lime 1 st
Vitlök 1klyfta
Salt
Svartpeppar

  • Blanda crème fraiche, majonnäs, saft och zest från en lime och en vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar.

Fakta fisk: fisk är rik på vitaminer och mineraler. Fet fisk som sill, lax och makrill innehåller det särskilda omega-3-fett (DHA) som de flesta behöver äta mer av. Därför är det bra om barn äter fisk ofta, gärna två till tre gånger i veckan. Variera mellan feta och magra sorter och välj miljömärkt.

Henrik Kökschef på Steningehöjdens skola

Kökschef Henrik Hansson

Fisktacos 4 portioner

Här har Pernilla Danielsson kökschef på Sätunaskolan lagat en annan barnfavorit!

Fisktacos Foto: Sigtuna kommun

Ingredienser till Fisktacos:

500 g alaska pollock eller annan vit fisk
½ dl rapsolja
1½ msk tacokrydda
2 vitlöksklyftor, pressade
½ msk spiskummin
½ msk salt
½msk svartpeppar
½ msk sambal oelek
1 st lime, saft

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Tina fisken och häll bort vätskan.
  • Blanda alla kryddorna med oljan.
  • Lägg fisken i en smord ugnsäker form.
  • Pensla kryddblandningen på fisken.
  • Stek fisken i ugnen ca 10 min eller tills den når en innertemperatur på 52 grader.

Ingredienser till limecreme:

4 dl creme fraiche
2 st lime, saft och finrivet skal
Salt

Blanda ingredienserna till cremen och smaka av.

Tillbehör:

Tortillabröd
Strimlad isbergssallad
Riven morot
Finhackad gurka
Skivad rödlök

Eller de grönsaker man önskar. Vill man ha en ännu matigare rätt passar det bra att servera couscous till.

Pernilla Danielsson Foto: Sigtuna kommun

Kökschef Pernilla Danielsson

Pizzabröd med sommarsallad och potatissallad

Det här receptet kommer från Adelina Lagerborn, kökschef på Skepptuna.

Pizzabröd med dippsås

Ingredienser till pizzabröd 6-8 personer:

25 gram jäst
2 dl vatten
½ deciliter passerad tomat (eller mixa 2 stycken färska tomater)
2 msk olja
1 ½ tsk salt
1 ½ msk oregano
3 stycken pressade vitlöksklyftor
6 dl vetemjöl

  • Låt jäsa i 40 minuter.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Kavla ut degen så den täcker ugnsplåten.
  • Pensla med olivolja och passerad tomat och krydda ytterligare uppepå med oregano.
  • Grädda i ca 6-10 minuter.

Beroende på ugnen, passa brödet hela tiden.

Ingredienser till sommarsallad 4-6 personer

200 gram tunnskivade rädisor
1 styck gurka i tunna skivor
1 styck pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad gräslök
1 styck äpple i tunna skivor
1 dl majonnäs
2 dl laktosfri naturell yoghurt
Salt och peppar

Ingredienser till Linas potatissallad 6-8 personer

1 kg färdigkokt potatis (skär i mindre bitar)
2 stycken äpplen (tärna till mindre bitar)
2 msk dijonsenap (går även bra med vanlig stark senap)
2 dl majonnäs (äggfri)
6 dl gräddfil
2 msk kapris
1 styck stor rödlök (finhackad)
2 msk hackad persilja
2 msk hackad dill
Salt och peppar

Recept på två olika Wraps

Henrik Hansson, kökschef på Steningehöjdens skola har komponerat ihop ett recept på två goda wraps. Båda wrapsen serveras kalla. Smarrigt!

Wraps med pulled peas

Ingredienser till pulled peas wrap

(per wrap)

Soft tortillabröd
Pulled peas (ärt protein) 70gram
Matvete (färdigkokt) 2 matskedar
1,5 dl fetaost kräm (snåla inte)
2 nypor alfagroddar
3 stavar paprika
3 skivor gurka
1 näve mixsallad (isberg, spenat, lollorosso)
Inkokt rödlök efter tycke

Fetaostcrème

  • Blanda lika delar fetaost och crème fraiche
  • Smula sönder osten, blanda och smaka av med salt och peppar

Ingredienser till inkokt rödlök

1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 stycken rödlökar

Låt koka tills löken blir mjuk och lätt rosa, kyl ned.

Matvete

  • Koka matveten enligt förpackning med hel kanelstång
  • Häll av överflödigt vatten och smaka av med curry, paprikapulver samt salt och peppar
  • Tillför en skvätt olivolja så den blir lättare att hantera
  • Kyl ned

Ingredienser till köttbullewrap

(per wrap)

Soft tortillabröd
1 näve mixsallad (isberg, spenat, lollorosso)
1 dl Rödbetssallad (rödbeta, mayo, crème fraiche)
3 stycken paprikastavar
3 skivor gurka
80-90 gram köttbullar (delade)

Wrap med köttbullar

Ost och kalkonpaj med fruktspett 4-6 personer

Adam Brolund, kökschef på S:t Pers skola som har komponerat en härlig ost- och kalkonpaj. Till efterrätt kan du servera härliga fruktspett.

Paj med spett. Foto: Sigtuna kommun

Ingredienser till pajdegen:

3 dl vetemjöl
100 gram smör
3 msk kallt vatten

  • Skär smöret i små tärningar
  • Nyp ihop mjöl och smör till en smulig deg i en bunke
  • Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop till en fin deg

Detta går också bra att göra i en matberedare.

  • Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Låt gärna degen gå lite över kanten, det kan lätt skäras av senare. Nagga pajskalet med en gaffel och låt stå i kylen ca 20 minuter

Ingredienser till fyllning:

150 gram rökt skinka eller kalkon
3 ägg
3 dl vispgrädde
3 dl riven hårdost (gärna vällagrad prästost)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 krm cayennepeppar

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Skär skinkan i strimlor
  • Vispa ihop en äggstanning av ägg, grädde, salt och nymalen svartpeppar
  • Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter
  • Höj värmen till 200 grader
  • Lägg den strimlade skinkan i pajskalet och toppa med osten
  • Häll över äggstanningen och ”dofta” över lite cayennepeppar
  • Grädda pajen i ugnen ca 20-25 minuter eller tills äggstanningen stelnat till

Servera med en trevlig örtsallad med Rhode Island dressing

Ingredienser till fruktspett 4-6 personer

300 gram honungsmelon
300 gram vattenmelon
300 gram jordgubbar

Skär frukten i grova bitar och trä på små spett.

Sigges vegetariska bolognese

Jan Johansson, kökschef på Brage förskola delar med sig av recept på en av barnens favoriter, vegetarisk bolognese.

Sigges vego bolognese Foto: Sigtuna kommun

Ingredienser till vegetarisk bolognese:

130 gram torkade gula ärtor
1 stycken gul lök
2 klyftor vitlök
1 styck morot
1 msk tomatpuré
400 gram krossade tomater
1,5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 tsk sambal oelek
1/2 dl grädde
timjan, basilika, paprikapulver, svartpeppar och salt.

Beskrivning:

Dag 1

Blötlägg ärtorna över natten i kallt vatten

Dag 2

  • Mixa de blötlagda ärtorna till en fin färs och riv morötterna fint.
  • Bryn lök och vitlök i rapsolja tills den blir mjuk. Lägg sedan i ärtfärsen, paprikapulver och sambal oelek och bryn i ca 5 minuter, rör om regelbundet då det kan bränna vid.
  • Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, buljong, kryddorna, morötterna och vatten. Koka upp och låt sjuda i minst en timme.
  • Späd med mer vatten under tiden då ärtorna sväller.
  • När ärtfärsen känns mjuk, tillsätt grädde och låt sjuda i 5 minuter.
  • Smaka av med salt, peppar och mer örtkryddor.

Smaklig spis!

Vegetariskt julbord

Vegetarisk julbord Foto: Sigtuna kommun

Blomkålsskagen

Ingredienser

½ kg färsk blomkål
Rapsolja
Salt
Svartpeppar
ca 2 dl gräddfil
150 g rödlök
Dill

Gör så här:

  • Plocka eller skär blomkålen i mindre bitar.
  • Lägg på bleck och häll på rapsolja, salt och svartpeppar. Blanda. Rosta i ugnen på 180 grader ca 20 min tills de får fin färg. Blanda en gång under tiden.
  • Kyl ner blomkålen.
  • Hacka rödlöken och dillen.
  • Blanda den kylda blomkålen med rödlök, dill och gräddfil.
  • Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

Fröknäcke

Ingredienser

(1 dl sesamfrö) kan uteslutas, har inte det i i skolan
1 dl pumpkärnor
1 dl solroskärnor
½ dl hela linfrö
1 dl maizena
1 tsk salt
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten

  • Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och vatten. Låt svälla ca 15 minuter.
  • Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut smeten tunt (ev. på 2 plåtar). Grädda i ugnen på 150 grader ca 1-1½ timme. Låt svalna.

Grönkålschips

Bryt eller skär ner grönkålen i mindre bitar. Lägg i ett tunt lager på ett bleck. Häll på salt och rapsolja eller sprayfett och massera in det i grönkålen med händerna.

Kör i ugnen på 160 grader ca 13 minuter. De ska vara krispiga.

Halloumisill

Ingredienser

250 g halloumi
1 ask cocktailtomater
1 st schalottenlök
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 krm mald nejlika
2 msk vitvinsvinäger
1 kruka basilika

Gör så här:

  • Skär halloumin i 2x2 cm stora bitar.
  • Skär tomaterna i klyftor. Strimla löken.
  • Stek halloumin i olivolja tills de får fin färg. Tillsätt allt utom basilikan. Stäng av värmen.
  • Låt blandningen ligga och dra i stekpannan tills den svalnat.
  • Vänd ner basilikabladen och lägg allt i en glasburk. Låt gärna marinera i burken några timmar innan servering.

Vegetariska julbollar cirka 20 stycken

Ingredienser

400 g kikärtor på burk
½ gul lök
2 st vitlöksklyftor
½ tsk spiskummin
½ tsk mald nejlika
1 tsk kanel
1 tsk salt
1 dl vetemjöl
1 apelsin, finrivet skal
2 msk olivolja
1 tsk bakpulver
2 msk hackad persilja

Panering:

1 ägg
ca 1 dl vetemjöl
ca 3 st mortlade julknäckeskivor

Gör så här:

  • Blanda alla ingredienser utom bakpulvret. Det blandas i sist.
  • Ha lite olja på händerna och rulla till bollar.
  • Rulla dom i vetemjöl, sen i det uppvispade ägget och sist i julknäcket. Stek på medelvärme i rikligt med olja tills bollarna får fin färg.

No-chicken BBQ taco med mangosalsa, limesås och picklad lök

Adam Brolund kökschef på St Pers skolas tävlingsrecept i White Guide Junior 2023 där han placerade sig på en 2.a plats i Sverige

No-chicken BBQ Foto: Sigtuna kommun

Ingredienser till No-chicken BBQ

Tortilla:

Vetemjöl 200g
Olivolja 1 msk
Uppkomst vatten 1 dl
Salt 1 nypa

BBQ-sås:

Vatten 0.5L
Grönsaksfond
Tomatpuré 2dl
Dijonsenap 1dl
Vitvinsvinäger 2msk
Socker 0.75dl
Brun farinsocker 0.75dl
Liquid smoke rök-esens 1tsk
Salt & peppar efter smak

Mangosalsa:

Tärnad mango 1-2st (beroende.på storlek)
Rödlök liten 1st
Salladslök 2st
Koriander
Lime 2st
Röd chili 1st
Sambal oelek (eventuellt)
Honung
Salt & peppar

Rödkålssallad:

Rödkål ¼
Bladsallad 0.5 påse

Limesås:

Majonnäs 2dl
Vatten
Lime 2st

Picklad lök:

Rödlök 2st
Vatten 6dl
Socker 4dl
Ättika 2dl

Övriga ingredienser:

5dl torkat ärt- & bondbönsprotein
Spiskummin
Paprikapulver
Chilipulver
Salt
Svartpeppar
Vitlök färsk
Rapsolja till stekning

  1. Blanda ihop alla ingredienser till BBQ-såsen i en kastrull och koka upp den. Låt den sedan sjuda på låg värme i minst 3 timmar.
    Blötlägg ärt- & bondbönsproteinet i vatten med lite grönsaksfond
    Blanda ingredienserna till tortilla och knåda degen i 5 minuter. Slå sedan in den i plast och låt den vila 15-20 minuter.
  2. Koka en 1-2-3 lag av ättika, socker & vatten (1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten) och låt den svalna. Skiva rödlökarna tunt & lägg dom i 1-2-3 lagen. Detta kan göras i någon dags förväg med fördel.
  3. Till mangosalsan - tärna mango, finhacka rödlöken, riv limezest och pressa lime, kärna ur & finhacka chilin, skär salladslöken på snedden & hacka koriander. Blanda allt i en bunke och smaka av. Beroende på styrkan i chilin & sötman i mangon kan man behöva smaka upp med honung & lite extra sambal oelek. Sträva efter en sötsyrlig salsa där hettan kommer lite i efterhand.
    Strimla rödkålen tunt & blanda med blad salladen. Lägg i kallt vatten fram till servering.
  4. Blanda majonnäsen med lite vatten (någon matsked eller två), pressa & riv limezest och smaka av med lite salt & peppar. Vattenmängden beror på fetthalten i majonnäsen samt hur tjock man vill ha sin sås.
  5. Dela upp tortilladegen i 10 lika stora bollar och kalva lövtunna. Stek sedan på medelhög värme någon minut på varje sidan i stekpanna. Lägg de stekta tortillabröden i en fuktig handduk fram till servering.
  6. Häll av, krama ur & stek ärt- & bondbönsproteinet i rapsolja. Krydda upp med spiskummin, paprikapulver, chilipulver, pressad/zestad vitlök, salt & peppar. Var försiktig med spiskummin, den tar väldigt lätt överhand.
  7. Nu är det dags att montera.
    Lägg en tortilla i hållaren & rödkålssalladen i botten av tortillan. Blanda det stekta proteinet med BBQ-sås och lägg det ovanpå rödkålssalladen. Rippla över limesåsen & toppa med mangosalsa & picklad lök. Garnera med koriander & limeklyfta.

Smaklig måltid!

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.