Kultur- och fritidspriser

Varje år delar kultur- och fritidsnämnden ut priser till personer, grupper eller föreningar har som gjort sig extra förtjänta av det.

Någon pussar på en pokal. Runt bilden står det Vinnare Sigtuna kommun.

Pristagare 2023

Årets ungdomsledare

Priset till Årets ungdomsledare delas ut för ett intressefyllt och framgångsrikt aktivt ledarskap inom fritids- och idrottsverksamheten i Sigtuna kommun.

Priset är på 10 000 kronor.

Stefan Nordström, Sigtuna Orienteringsklubb

En man med diplom och blombukett i handen står utomhus framför en tegelbyggnad, Han ser glad ut.

Stefan Nordström fick ta emot priset Årets ungdomsledare 2023 under en ceremoni i maj 2024. Foto: Sigtuna kommun

Motivering:

"Med stort engagemang och helhetstänk öppnar Stefan upp en orienteringsvärld för alla åldrar. Genom pedagogiskt ledarskap och förtroende utvecklas klubbens ungdomar på väg in i vuxenlivet."

Hur känns det att få det här priset?

Jag tycker det känns jätteroligt, och kul att det kom ett initiativ från ungdomarna. Jag tror att det som motiveringen säger gjorde att jag fick upp ögonen för att det handlar om något annat också. Förstås orienteringen, men att man kanske är med och stöttar tonåringar på ett djupare plan.

Vad skulle du vilja göra med klubben framöver?

Jag skulle vilja rita kartor. Det finns ett berg i kommunen, Järnberget. Ett väldigt fint berg och jag har känt att där skulle man ha en orienteringskarta. Den skulle jag vilja rita. Kanske ha en tävling där i höst, en nattorientering. För det är det jag tycker är roligast, säger Stefan.

Kulturpriset

Maria Fredriksson

En kvinna i blåranding klänning står med diplom och bukett i handen framför en tegelbyggnad.

Maria Fredriksson fick ta emot Kulturpriset 2023 under en ceremoni i maj 2024. Foto: Sigtuna kommun

Motivering:

"Med stort engagemang för samarbeten med lokala kulturutövare bidrar Maria Fredriksson till ett levande Sigtuna. I Marias klädbutik möter olika konst- och kulturformer hållbart mode och blir till minnesvärda kulturella upplevelser."

Vad betyder det här kulturpriset för dig?

Jag känner mig väldigt hedrad! Det betyder mycket för mig. Det är också roligt att bo i en kommun som vågar satsa på någonting som kanske inte är så klassiskt. Jag tycker det är underbart att bo här och jag har upptäckt sidor av kommunen som jag inte sett förut. Det finns många kreativa människor och mötesplatser vilket gjorde att jag kände att här kan man hitta på något roligt.

Varför tycker du att man ska nominera någon till det här priset nästa år?

Det är ju såklart jättebra, det är ju på ett sätt demokrati att vara med och säga vad man själv tror på. Vad man tycker är viktigt. Och att lyfta fram det man tror kan betyda någonting för andra, säger Maria.

Kulturpriset delas ut till en person, grupp eller förening som utför eller har utfört ett intressefyllt och framgångsrikt arbete inom skilda kulturella områden. Det kan till exempel vara inom musik, litteratur, teater, konst, konsthantverk eller aktiviteter som för människor samman genom kultur och skapande.

Priset kan delas ut till en person som är bosatt i eller på annat sätt har anknytning till kommunen eller till en grupp eller förening med verksamhet i Sigtuna kommun.

Priset är på 10 000 kronor.

Anvisningar och reglemente för priserna

Exakt vilka anvisningar och reglementen som gäller för priserna utöver det som står på den här sidan kan du beställa genom kultur- och fritidsförvaltningen. Kontakta oss via kontaktcenter.

Kontakta oss

Förändringar för kultur- och fritidspriserna

På kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 18 november 2021 tog nämnden beslut om att reducera antalet priser och stipendium som delas ut. Kultur- och fritidsförvaltningens tre priser Årets initiativ, Årets prestation och Årets förening samt kultur- och fritidsnämndens Kulturstipendium delas därför inte längre ut. Protokoll och handlingar för beslutet i sin helhet finns att ta del av på sidan för handlingar och protokoll från kultur- och fritidsnämnden den 18 november 2021.

Handlingar och protokoll

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.