Kultur- och fritidspriser

Varje år delar kultur- och fritidsnämnden ut priser till personer, grupper eller föreningar har som gjort sig extra förtjänta av det.

Någon pussar på en pokal. Runt bilden står det Nominering Sigtuna kommun.

Årets ungdomsledare

Priset till Årets ungdomsledare delas ut för ett intressefyllt och framgångsrikt aktivt ledarskap inom fritids- och idrottsverksamheten i Sigtuna kommun.

Priset är på 10 000 kronor.

Kulturpriset

Kulturpriset delas ut till en person, grupp eller förening som utför eller har utfört ett intressefyllt och framgångsrikt arbete inom skilda kulturella områden. Det kan till exempel vara inom musik, litteratur, teater, konst, konsthantverk eller aktiviteter som för människor samman genom kultur och skapande.

Priset kan delas ut till en person som är bosatt i eller på annat sätt har anknytning till kommunen eller till en grupp eller förening med verksamhet i Sigtuna kommun.

Priset är på 10 000 kronor.

Nominera till priserna

Du kan ansöka själv eller nominera andra till priserna med en motivering via vår e-tjänst ovan.

Sista dag för ansökan och nomineringar till priserna för år 2023 är den 7 mars 2024.

Önskar du hjälp med att göra din nominering är du välkommen att kontakta kontaktcenter via e-post eller telefon.

Kontakta oss

Anvisningar och reglemente för priserna

Exakt vilka anvisningar och reglementen som gäller för priserna utöver det som står på den här sidan kan du beställa genom kultur- och fritidsförvaltningen. Kontakta oss via kontaktcenter.

Kontakta oss

Tidigare pristagare

Här hittar du exempel på de senaste årens mottagare av kultur- och fritidspriserna.

Manuella Azri, Årets ungdomsledare 2022

Manuella Azri med diplom och blommor.

Manuella Azri tilldelades Årets ungdomsledare 2022 och fick ta emot diplom och blommor på en ceremoni i maj 2023. Foto: Sigtuna kommun

Hur känns det att ha fått priset för Årets ungdomsledare?

Det känns fantastiskt och jättekul. Jag vill säga tack till alla som har gratulerat mig och jag uppskattar priset väldigt mycket. Det känns väldigt roligt att det arbete man har gjort har uppskattats, för det har verkligen bara varit helt genuint. Och jag hoppas verkligen att det här motiverar andra, de yngre, att se upp till det här och vilja göra skillnad själva, svarar Manuella Azri.

Vad vill du säga inför nästa års nomineringsperiod?

Jag tycker definitivt att man ska fortsätta nominera, för jag tror på motivation och jag tror att det motiverar människor att få ett sådant här pris. Det är ju bara en positiv grej, och positiva saker sprider sig, så jag tror starkt på att om man fortsätter nominera så kommer det att sprida sig och jag tror att fler kommer bli motiverade och vilja mer. Och det är det som behövs, säger Manuella.

Greger Fellin, Kulturpriset 2022

Greger Fellin med diplom och blommor.

Greger Fellin fick ta emot Kulturpriset 2022 under en ceremoni i maj 2023. Foto: Sigtuna kommun

Hur känns det att ta emot Kulturpriset?

För mig betyder det här priset att man faktiskt har gjort någon skillnad, här i kommunen, och levererat någonting som folk gillar. Jag är jätteglad och hedrad, säger Greger.

På frågan vad han ska göra med prissumman på 10 000 kronor svarar Greger att han ska "pay it forward".

Jag träffade nyligen en stråklärare från Sigtuna kulturskola och då frågade jag henne vad som skulle göra att hennes elever kan ta sig till nästa nivå. Att få spela med en professionell orkester, svarade hon då. Så jag tänker använda prispengarna till ett projekt med kulturskolan så att eleverna får spela med min orkester Sinfonietta Viginti.

Förändringar för kultur- och fritidspriserna

På kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 18 november 2021 tog nämnden beslut om att reducera antalet priser och stipendium som delas ut. Kultur- och fritidsförvaltningens tre priser Årets initiativ, Årets prestation och Årets förening samt kultur- och fritidsnämndens Kulturstipendium delas därför inte längre ut. Protokoll och handlingar för beslutet i sin helhet finns att ta del av på sidan för handlingar och protokoll från kultur- och fritidsnämnden den 18 november 2021.

Handlingar och protokoll

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.