Publicerad:

De får Kulturpriset och Årets ungdomsledare

Nu är det klart vilka som får ta emot årets kultur- och fritidspriser. Musikern Greger Fellin får Kulturpriset och tränaren Manuella Azri från Sigtuna Basket blir Årets ungdomsledare.

Manuella poserar med en basketboll under armen.

Manuella Azri från Sigtuna Basket tilldelas Årets ungdomsledare. Foto: Mia Brolin

Under torsdagskvällen den 13 april beslutade en enig kultur- och fritidsnämnd vilka som tilldelas 2022 års Kulturpriset och Årets ungdomsledare. Det blir musikern, kompositören och dirigenten Greger Fellin och ungdomstränaren Manuella Azri från Sigtuna Basket som får ta emot varsin prissumma vid en ceremoni i maj.

Det har varit både roligt och svårt att välja pristagare i år, eftersom vi fått in många kvalificerade nomineringar. Till Kulturpriset har vi fått fler förslag än tidigare, och årets kulturpristagare är ett bra exempel på arrangörskap på de lokala scenerna som vi vill se mer av i kommunen. Tillsammans bidrar vi till ett levande kulturliv i olika genrer, säger Lars Björling (SfS) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Både invånare och föreningar har kunnat nominera till priserna. En ny e-tjänst har i år gjort det enklare att skicka in en nominering.

Kulturpriset delas ut till den som utför eller har utfört ett intressefyllt och framgångsrikt arbete inom skilda kulturella områden. Pristagaren Greger Fellin har varit ledare för Sigtuna sångensemble i 20 år och är också verksam som musiker, främst på saxofon. I olika konstellationer har han hållit konserter runt om i kommunen genom åren. Hans verk framfördes även av Sigtuna Sångensemble under SVT:s sändningar från Mariakyrkan i julas.

Motiveringen för Greger Fellin som tilldelas Kulturpriset 2022:

”Med stort engagemang har Greger Fellin berikat Sigtuna kommuns kulturliv under lång tid. Orädd och med energi och glädje bjuder denna kulturens mångsysslare på arrangemang som spänner över vitt skilda genrer.”

Priset till Årets ungdomsledare delas ut till den som visar ett intressefyllt och framgångsrikt aktivt ledarskap inom fritids- och idrottsverksamheten i Sigtuna kommun, både inom lag- och individuell idrott.

Årets ungdomsledare Manuella Azri har själv varit aktiv som spelare i Sigtuna Basket och återvänder nu till Märsta flera gånger i veckan för att träna och coacha killar i åldrarna 16 till 19 år. Hon ställer krav på gott beteende och att ta ansvar för sig själv och andra, samtidigt som hon bjuder in förebilder att se upp till och erbjuder studiehjälp före träningspassen.

Motiveringen för Manuella Azri som tilldelas Årets ungdomsledare 2022:

”Med stort hjärta ger Manuella alltid det lilla extra för att alla i laget ska bli sedda och bekräftade. För sitt stora och outtröttliga engagemang för spelarna i laget, både på och utanför planen tilldelas Manuella priset Årets Ungdomsledare 2022.”

Prissumman på 10 000 kr vardera kommer att delas ut vid en ceremoni på Forum i samband med kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 23 maj.

Porträttbild på Greger Fellin framför en stenvägg. 

Musikern, kompositören och dirigenten Greger Fellin får Kulturpriset. Foto: Göran Lundh

Någon pussar på en pokal. Runt bilden står det Nominering Sigtuna kommun.

Foto: Craig, Mostphotos

Relaterad information

Kultur- och fritidspriser