- Start
- / Utbildning och barnomsorg
- / Barn- och elevhälsa och särskilt stöd
- / Barn- och elevombud
Barn- och elevombud
I Sigtuna kommun arbetar alla förskolor och skolor med trygghet och likabehandling på ett systematiskt sätt för att bidra till likabehandling och motverka diskriminering. Om en förskola/skola brister i detta arbete kan man höra av sig till kommunens barn- och elevombud, som alltid utgår från elevernas rättigheter och har tydligt fokus på deras bästa.
Sigtuna kommuns barn- och elevombud
Kommunens barn- och elevombuds främsta uppgift är att fånga upp synpunkter och klagomål från vårdnadshavare när det gäller särskilt stöd, trygghet och likabehandling i de kommunala förskolorna och skolorna. I sitt arbete med att bistå för att lösa uppkomna situationer utgår kommunens barn- och elevombud alltid från barnens och elevernas rättigheter med tydligt fokus på deras bästa. Kommunens barn- och elevombud kontaktar då alltid rektor i förskolan/skolan och redogör för ärendet (om inte vårdnadshavaren har bett att få vara anonym). Kommunens barn- och elevombud bistår förskolan/skolan med råd när det gäller att lösa situationen som ligger bakom vårdnadshavarens kontakt.
I vissa fall kan kommunens barn- och elevombud delta i ett första möte mellan vårdnadshavare och förskola/skola för att hjälpa till med kommunikationen och tillgodose att båda parter blir lyssnade på.
All personal inom förskolan och skolan är skyldig att anmäla kränkningar till rektor som i sin tur ska informera kommunens barn- och elevombud/huvudman.
Varför ett barn- och elevombud?
Föräldrar och elever kan få stöd när det känns som jobbigast. Barn- och elevombudet är en neutral länk mellan förskola, grundskola och hemmet, och som arbetar för barnets bästa. Barn- och elevombudet arbetar tätt ihop med socialpedagogerna på skolorna.
Ibland behövs en neutral person som kan hjälpa till med de svåra samtalen. Varje situation kan ses ur olika perspektiv och ibland kan det vara svårt att ställa sig utanför och se och förstå en situation från en annan vinkel. Det är då ett barn- och elevombud kan hjälpa till.
Vanliga orsaker att kontakta barn- och elevombudet
Bland de vanligaste orsakerna när barn- och elevombudet blir kontaktat rör sig om särskilt stöd och olika sociala situationer. En sådan situation kan vara kränkningar. Det är viktigt att lösa dem på plats. Alla former av kränkningar ska anmälas till huvudman, det vill säga kommunen, via rektor så fort som möjligt. Kränkningar utreds av förskolan och skolan, som sätter in åtgärder för att det inte ska hända igen. Om kränkningar upprepas eller är av en svårare art kan även skolan få stöd av barn- och elevombudet.
Det finns alla möjliga olika situationer som jag hjälper till att lösa. Ibland kan det ha uppstått situationer där föräldrar behöver hjälp i sin kontakt med förskolan eller skolan. Det kan till exempel bero på olika uppfattningar om en situation. Då kommer jag in som en neutral person. Min uppgift är att se till barnens bästa, det är alltid det som är mitt fokus. Jag börjar alltid med att förutsättningslöst lyssna på föräldrar och rektor var och en för sig.
Kontakta barn- och elevombudet
Önskar du komma i kontakt med kommunens barn- och elevombud mejla kontaktcenter@sigtuna.se eller ring 08-591 26 000.
Hjälpte informationen på denna sida dig?
Meddela fel på sidan