Om utbildningen

Utbildningen ger dig en flygande start på ett spännande jobb i internationell miljö. Våra lokaler finns i Kunskapens hus i Märsta - mitt emellan Arlanda flygplats och logistikcentrum i Rosersberg. Från och med i höst finns vi i Valsta centrum.

En speditör organiserar transporter på uppdrag av kunder och är specialist på bland annat logistik, transportplanering, regelverk och prissättning. På Sigtuna kommuns YH-utbildning Internationell speditör i Märsta får du den kompetens som du behöver för att kunna arbeta som speditör.

Internationell speditör är en heltidsutbildning på 80 veckor.

Att arbeta som internationell speditör är som att vara en resebyrå för gods.

Tvåårig heltidsutbildning

Utbildningen Internationell speditör är en heltidsutbildning på 80 veckor, som motsvarar 400 YH-poäng. Den schemalagda tiden i skolan varierar mellan tre till fyra dagar i veckan. Skolan är öppen och personal finns tillgänglig fem dagar i veckan, vilket gör att du kan få handledning och bedriva självstudier. Lärarna ger stöd via utbildningens lärportal.

I utbildningen ingår 26 veckor lärande i arbete (LIA). I utbildningen erbjuder vi också gästföreläsningar och studiebesök.

Vi utbildar inom alla transportslag, men med närheten till Arlanda flygplats är det naturligt att vi har ett nära samarbete med företag som hanterar flyggods, då flygplatsen är Sveriges största flyggodsnav. På Arlanda gör vi också studiebesök regelbundet. Det är vanligt att göra praktik på företag som på något sätt är knutna till flygplatsen.

Nära Arlanda ligger också stora logistikcentra som är relevanta för vår utbildning.

Praktik är en viktig del

LIA, Lärande i arbetet, ingår i utbildningen och motsvarar 26 veckor. Under årskurs 1 har du 10 veckor och årskurs 2 har du 16 veckor. Du har ett eget ansvar att skaffa en LIA-plats.

Var finns vi?

Utbildningen ges i Kunskapens hus på Vikingavägen 2 nära Märsta centrum, i samma lokaler som Arlandagymnasiet. Skolan ligger nära både Arlanda flygplats och det stora logistiknavet i Rosersberg.

Hitta till Kunskapens hus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Till läsåret 2024/25 kommer vi att bedriva utbildningen vid Valsta centrum på Mjölnergatan 15A.

Containrar i olika färger på ett fraktfartyg uppifrån.

Frakt på containerfartyg är ett av flera transportsätt för internationell godstrafik. Foto: AAA Stock/Mostphotos

Vi jobbar nära näringslivet

Vi har en ledningsgrupp med representanter som ger oss en ovärdelig kontakt med näringslivet och utbildningsvärlden. Vi vill ge våra elever färsk kunskap om yrket i praktiken och hur man löser utmaningar på bästa sätt.

I vår ledningsgrupp ingår

Sigtuna kommun - verksamhetschef/ordförande Erik Ryding
erik.ryding@sigtuna.se

Sigtuna kommun - näringslivschef Annika Bröms
annika.broms@sigtuna.se

Uppsala universitet, uppdragsutbildningen - utbildningsutvecklare Geir Gunnlaugsson
geir.gunnlaugsson@uadm.uu.se

DHL Global Forwarding - Branch Manager Leo Kivimäki
leo.kivimaki@dhl.com

Terminal & Transporttjänst - Operating Director Anders Broberg
anders.broberg@tt-terminal.se

Schibsted - Transportansvarig Henrik Westling
henrik.westling@schibsted.com

Veidekke - Projektingenjör Britta Lundgren
britta.lundgren@veidekke.se

DHL Express - Same Day Manager Niklas Billhäll
niklas.billhall@dhl.com

Elevrepresentant

Utbildningen har en elevrepresentant i ledningsgruppen. För läsåret 2023/2024 är representanten Therese Våhlin i årskurs 2.

Hej!

Hej! Mitt namn är Therese och jag är elevrepresentant i ledningsgruppen för denna utbildning. Ledningsgruppen består av representanter från Sigtuna kommun, näringsliv och kurslärare. Jag har 15 års arbetslivserfarenhet från olika yrken och har sett hur viktigt det är att logistiken fungerar.

Logistikerna har en allt viktigare roll då de styr flödet av material, information och betalningar inom och mellan företag och organisationer. Det är bland annat transportplanerare, informationslogistiker, inköpare och produktionsplanerare. Oavsett bransch så är marknaden i behov av fler duktiga speditörer, logistiker och inköpare. Utbildningen ger dig en dokumenterad teoretisk och praktisk grundlära inom yrket.

Välkommen att kontakta mig om du har några frågor gällande utbildningen.

Med vänlig hälsning,

Therese Våhlin

E-post: therese.vahlin@gmail.com

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.