Vem får rösta?

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val. Dessutom finns det särskilda regler för de olika valen. Det som avgör om du har rösträtt och vilket valdistrikt du tillhör är uppgifterna i folkbokföringsregistret 30 dagar före valdagen.

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är:

  • 18 år senast på valdagen, och
  • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.

Svensk medborgare och folkbokförd i annat EU-land

Om du är svensk medborgare och folkbokförd i ett annat EU-land kan du anmäla dig till röstlängden för EU-valet i det landet. Finns du upptagen i röstlängden i ett annat land inom EU stryks du från den svenska röstlängden. Samma regler gäller för medborgare i andra EU-länder.

EU-medborgare och folkbokförd i Sverige

Du som är medborgare i ett EU-land och folkbokförd i Sverige kan anmäla eller avanmäla dig till den svenska röstlängden senast 30 dagar före valdagen.

I början av 2024 kommer Valmyndigheten att skicka ett brev till alla EU-medborgare folkbokförda i Sverige om anmälan till, eller utträde från, den svenska röstlängden. Brevet innehåller en blankett som du skickar in till Länsstyrelsen där du bor.

EU-medborgare som vill lämna den svenska röstlängden

Du som EU-medborgare och folkbokförd i Sverige kan lämna den svenska röstlängden. Om du lämnar den svenska röstlängden kommer du vid nästa EU-val att tas med i ditt hemlands röstlängd. Det innebär att du kan rösta i det landet och du kan inte rösta i det svenska valet.

Kontakta myndigheten i ditt hemland om du har frågor om rösträtten i ditt hemland.

För dig som har dubbla medborgarskap i två olika EU-länder

Inför val till Europaparlamentet kan du som har dubbelt medborgarskap tas med i två länders röstlängder. Som väljare får du bara rösta i ett av länderna. Du får själv bestämma i vilket av länderna du vill rösta.

Rösträtten bestäms 30 dagar före valdagen

Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Du behöver alltså inte anmäla dig till röstlängden för att få rösträtt.

Det finns dock två undantag:

  • utlandssvenskar.
  • medborgare i ett annat EU-land, men bosatt i Sverige (gäller vid val till Europaparlamentet).

Röstkort

Alla som har rösträtt får ett röstkort.
Om du har rösträtt får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress. Röstkortet skickas 18 dagar före valdagen. På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider. Om du saknar ett röstkort kan du beställa ett nytt.

När behöver du röstkortet?

På röstkortet finner du viktig information om vilket valdistrikt du tillhör. När du väljer att lägga din röst vid förtidsröstningen eller på valdagen är det bra om du har med dig ditt röstkort, men det är inte ett krav.

Utlandsröstkort

Utlandsröstkort är ett röstkort som är anpassat för utlandssvenskar.
Utlandsröstkorten skickas tidigare än vanliga röstkort och skickas ut cirka 50 dagar före valet. Du kan använda utlandsröstkortet för att brevrösta eller rösta på ambassader eller konsulat.
Om du befinner dig i Sverige under valet kan du beställa ett nytt röstkort som gäller för röstning i Sverige.

Person står redo med valsedlar i handen och väntar på ett ledigt röstningsbås. Foto: Fialotta Bratt

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.