Vattentornsparken

Visionen var att skapa en attraktiv och trygg mötesplats i Valsta som lockar människor i alla åldrar. Upprustningen innebär att parken har fått en ny lekdel, en ny boulebana, nya möbler, planteringar och ökad belysning.

Vattentornsparken stod klar i slutet av 2022 och är sedan dess både välbesökt och uppskattad.

Tre unga tjejer i sommarskogen vid vattentornet i Valsta.

Parken är omgiven av grönska upp mot vattentornet. Foto: Rosie Alm

Projektledaren berättar

Inför upprustningen intervjuades invånare i olika åldrar om vilka förändringar de helst ville ha i Vattentornsparken och ett av önskemålen som hamnade högst på den listan var ökad trygghet.

För att skapa en ljusare, tryggare park har vi bland annat plockat bort en del träd och investerat i mer belysning. Skogsgläntan upp mot vattentornet, sittplatsen vid lekplatsen och boulebanedelen har fått ny energisnål led-belysning, samtidigt som lamporna runt hela parken har bytts ut.

Den linspända belysningen som går över en del av lekdelen och över bouleplanen skapar ett rum i rummet som gör att det nästan känns som ett vardagsrum utomhus. Det är en påkostad detalj som både har funktion och skapar trygghet samtidigt som det är en extra estetisk detalj som är unik för den här parken, säger kommunens projektledare Christine Snäll Åkerblom.

Mellan träden över möblerna löper den nya linspända belysningen. Foto: Sigtuna kommun

För att plocka upp parkens vattentema är armaturerna utstansade som formen av vattendroppar med hål som sprider ljus, berättar hon och fortsätter:

Den ljusgröna färgsättningen som kommer igen i såväl belysning som möbler och lekutrustning binder ihop parken och harmoniserar väldigt fint med naturen. Det här är en väldigt fin mötesplats i skogen med de gamla träden som finns kvar, samtidigt som vi har röjt och tagit bort träd för att öppna upp och skapa trygghetskänsla i parken.

Trämöbler med lekpark och grönska i bakgrunden.

Lekparken har fått nya tillgänglighetsanpassade möbler som rymmer många sällskap. Foto: Sigtuna kommun

Vattentornsparkens placering i Sigtunakartan.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.