Badplatser

På flera håll i kommunen finns fina strandbad med bryggor. Här hittar du mer information om respektive badplats samt vattentemperaturer och annat nyttigt.

Extra info

Tisdag 22/6 samt onsdag 23/6 kommer vi arbeta med att lägga ut sand på Steningebadet, vissa begränsningar i tillgänglighet till badplatsen kan förekomma. Besök gärna någon av våra andra badplatser dessa dagar.

För allas säkerhet
Tänk på att hålla avstånd på våra stränder i sommar och stanna hemma om du är sjuk. Då många semestrar hemma under rådande situation, kan det bli mycket folk samtidigt. Alla har ett ansvar att skydda sig själv och andra samt visa hänsyn.

Steningebadet sandstrand.

Steningebadet. Fotograf: Sigtuna kommun

Kommunen kontrollerar vattnet

Vattentemperaturer och bedömningar från våra badplatser

Namn

Temperatur*

Bedömning*

Munkholmsbadet

21,4

Tjänligt

Rosersbergsbadet

22,7

Tjänligt

Sjudagårdsbadet

21,5

Tjänligt

Steningebadet

20,9

Tjänligt


* Temperaturerna mäts vanligtvis en gång i veckan, senast uppdaterad 23/6-2021 (morgontemp)
* Bedömningar av baden sker var fjärde vecka under sommaren, senast uppdaterad 24/5-2021

Badplatserna omfattas av EU:s föreskrifter och under sommaren tas prover för att kontrollera vattenkvaliten. Provtagning vid kommunens bad sker var fjärde vecka under sommaren.  Analysen tar ungefär två veckor och resultaten publiceras så snart de är klara.

Kommunala badplatser

Steningebadet

Steningebadet ligger vid Mälaren intill Steninge slott i Märsta. Vid badplatsen finns bryggor, en stranddusch och toalett. En del av området är reseverat för besökare med hund som är tydligt avgränsat från den övriga badplatsen. Även här finns brygga och möjlighet till strandbad.

För hundägare krävs god uppsikt över sina hundar och att de följer de regler som finns gällande kopplingstvång och att plocka upp efter hunden.

Sjudargårdsbadet

I Sigtuna tätort finns Sjudargårdsbadet som ligger vid Mälaren väster om centrala Sigtuna.
Här finns bryggor, toaletter, dusch samt servering under badsäsongen.

Rosersbergsbadet

I Rosersberg vid Mälaren ligger Rosersbergsbadet som är utrustat med bryggor och en kemtoalett.

Munkholmsbadet

Längst ut på Munkholmen finns det lilla badet Munkholmsbadet.

Åtgärder som görs

Badet rensas från skräp och större skaderisker minst en gång per år inför badsäsongen. Personal gör regelbundet en kontroll runt bryggorna. Upptäcker ni en skaderisk eller hinder kontakta vaktmästare så fort som möjligt.

Eget ansvar

 • Ta ditt ansvar och följ de rekommendationer som myndigheterna gett med anledning av smittorisken under den pågående pandemin. Om någon mot förmodan glömt bort dessa, skyltar vi på plats. Håll ihop – håll avstånd!
 • Du måste ha uppsikt över ditt/dina barn. Ett fåtal sekunder utan uppsyn kan sluta i en tragedi, en drunkningsolycka kan ske snabbt och ljudlöst. Tänk inte att ”någon annan” ska hålla uppsikt eller finnas där, ta eget ansvar.
 • Det är bra att du dricker i värmen. För allas trevnad, se till att du inte lämnar urdruckna förpackningar och annat skräp på backen. Som du ser är det ingen rolig syn som möter våra vaktmästare och sommarjobbare som städar varje morgon.

Att tänka på för trivsel vid baden

 •  För trivsel runt baden är hundar, hästar och andra djur inte tillåtna inom badplatsområdena. På Steningebadet finns en avgränsad del där hundar och hästar är välkomna.
 • Cyklar, mopeder och andra fordon får inte parkeras på badplatserna.
 • Fiske från brygga eller strand är inte tillåtet.
 • Grillning är tillåtet vid de fasta grillarna men inte på övriga ställen.
 • Musik på hög volym eller annat som kan upplevas som störande för andra gäster får inte förekomma.
 • Glas och porslin är tillåtet att använda med förstånd. Stora mängder krossat glas plockas upp varje år. Det innebär risk för alla att skada fötterna. Var därför försiktig med ert användande av glas.
 • Att dyka från bryggorna är inte tillåtet för att minimera allvarliga skador.
 • Tänk på att hålla uppsikt över barn som inte är simkunniga hela tiden.

Algblomning

Under senare delen av sommaren förekommer det ofta algblomning längs med kuster och i sjöar. Algblomning är när växtplankton förekommer i stora mängder. Det är ett naturligt fenomen. Vattnet grumlas, ändrar färg och algerna bildar ett lager på vattenytan. Lagrets tjocklek varierar beroende på hur kraftigt algerna blommar.

Tidigare provtagningar visar att det algblommande vattnet vid strandbaden i Sigtuna kommun domineras av en s.k. cyanobakterie.

Mängden alger vid stranden kan snabbt ändras, beroende på vindriktning och vindstyrka. Vi rekommenderar att man inte badar om det förekommer stora ansamlingar av alger i vattnet.

Mer information om algblomning finns på www.naturvardsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller hittar fel på denna sida. Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här:

Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.