Badplatser

På flera håll i kommunen finns fina strandbad med bryggor. Steningebadet, Sjudargårdsbadet, Rosergsbergsbadet och Munkholmsbadet är våra fyra kommunala badplatser. Här hittar du mer information om respektive badplats samt vattentemperaturer och bedömningar av vattenkvaliteten.

Steningebadet sandstrand.

Steningebadet. Fotograf: Sigtuna kommun

Temperaturer och vatten­kontroller

Vattentemperaturer och bedömningar från våra badplatser

Namn

Temperatur*

Bedömning**

Munkholmsbadet

20,4

Tjänligt

Ingen algblomning

Rosersbergsbadet

20,5

Tjänligt

Ingen algblomning

Sjudagårdsbadet

21,5

Tjänligt

Ingen algblomning

Steningebadet

21

Tjänligt

Ingen algblomning

*Vi mäter vanligtvis vattentemperaturen en gång i veckan under sommaren. Senast uppdaterad 12 juli 2024 (på morgonen).

**Vi gör bedömningar av vattnets tjänlighet var fjärde vecka under sommaren. Senast uppdaterad 2 juli 2024.

 

Våra badplatser omfattas av EU:s föreskrifter och under sommaren tar vi prover för att kontrollera vattenkvaliteten. Provtagning sker var fjärde vecka under sommaren. Analysen tar ungefär två veckor och resultaten publiceras här så snart de är klara.

Kommunala badplatser

I Sigtuna kommun finns det fyra kommunala badplatser. Steningebadet vid Steninge slott, Sjudargårdsbadet väster om centrala Sigtuna, Rosergsbergsbadet i Rosergsberg och Munkholmsbadet längst ut på Munkholmen.

Alla badplatser är vid Mälaren och du hittar dem på kartan längre ner på sidan.

Steningebadet

Steningebadet ligger vid Mälaren intill Steninge slott i Märsta. Vid badplatsen finns bryggor, en stranddusch och toalett.

En del av området är reseverat för besökare med hund som är tydligt avgränsat från den övriga badplatsen. Även här finns brygga och möjlighet till strandbad. För hundägare gäller god uppsikt över sin hund och att se till att hunden följer de regler som finns gällande kopplingstvång och att plocka upp efter hunden.

Sjudargårdsbadet

I Sigtuna tätort finns Sjudargårdsbadet som ligger vid Mälaren väster om centrala Sigtuna.
Här finns bryggor, toaletter, dusch samt servering under badsäsongen.

Rosersbergsbadet

I Rosersberg vid Mälaren ligger Rosersbergsbadet som är utrustat med bryggor och en kemtoalett.

Munkholmsbadet

Längst ut på Munkholmen finns det lilla badet Munkholmsbadet.

Karta över badplatserna

Trivsel

Att tänka på för allas trivsel vid badplatserna:

  • På Steningebadet finns en avgränsad del där hundar är välkomna. I övrigt är hundar, hästar och andra djur inte tillåtna inom badplatsområdena.
  • Du får inte parkera cyklar, mopeder och andra fordon på badplatserna. Parkering ska ske vid anvisade platser i anslutning till badplatserna.
  • Att fiska från brygga eller strand på badplatserna är inte tillåtet.
  • Grillning är tillåtet vid de fasta grillarna men inte på övriga ställen.
  • Du får inte spela musik på hög volym eller annat som kan upplevas som störande för andra gäster.
  • Glas och porslin är tillåtet att använda om du använder det på ett ansvarsfullt sätt. Vi måste varje år plocka upp stora mängder krossat glas och det innebär en risk för alla besökare som kan skada fötterna. Var därför försiktig med ert användande av glas och porslin på badplatserna.
  • Att dyka från bryggorna är inte tillåtet.
  • Tänk på att hela tiden hålla uppsikt över barn som inte är simkunniga.

Eget ansvar

  • Du måste ha uppsikt över ditt eller dina barn. Ett fåtal sekunder utan uppsyn kan sluta i en tragedi. En drunkningsolycka kan ske snabbt och ljudlöst. Tänk inte att ”någon annan” ska hålla uppsikt eller finnas där. Ta eget ansvar och utse en person som håller uppsikt.
  • Det är bra att dricka om det är varmt. Men se till att du inte lämnar urdruckna förpackningar och annat skräp på marken. Då får våra vaktmästare och sommarjobbare ett trevligare bemötande varje morgon när de besöker och tar hand om badplatserna.

Så tar vi hand om badplatserna

Vi rensar badplatserna från skräp och gör större åtgärder för att minimera skaderisker och annat minst en gång per år inför badsäsongen. Personal gör regelbundet en kontroll runt bryggorna under badsäsongen. Upptäcker du något som kan orsaka skada eller utgör ett hinder kontakta oss genom kommunens kontaktcenter eller en felanmälan så fort som möjligt.

Felanmälan

Här kan du felanmäla något som behöver åtgärdas vid badplatserna

Du kan även göra en felanmälan via vår felanmälningsapp.

Felanmälningsapp.

Hundbad

På Steningebadet finns en avgränsad del där hundar är välkomna. Området som är reserverat för besökare med hund är tydligt avgränsat från den övriga badplatsen. På denna avgränsade hundbadplats finns även en brygga och möjlighet till strandbad. För hundägare gäller god uppsikt över sin hund och att se till att hunden följer de regler som finns gällande kopplingstvång och att plocka upp efter hunden.

Algblomning

Under senare delen av sommaren förekommer det ofta algblomning längs med kuster och i sjöar. Algblomning är när växtplankton förekommer i stora mängder. Algblomning i sig är ett naturligt fenomen. Det innebär att vattnet blir grumligt och ändrar färg och algerna bildar ett lager på vattenytan. Lagrets tjocklek varierar beroende på hur kraftigt algerna blommar.

Tidigare provtagningar visar att vattnet vid strandbaden i Sigtuna kommun domineras av en så kallad cyanobakterie när det förekommer algblomning här. Vissa sådana arter kan bilda gifter, toxiner. Det finns olika typer av toxiner som ger olika typer av effekter och har olika grad av giftighet. Man räknar med att mellan en tredjedel och hälften av blomningar av cyanobakterier är giftiga.

Vi rekommenderar att man inte badar om det förekommer stora ansamlingar av alger i vattnet. Notera att mängden alger vid stranden kan ändras snabbt, beroende på vindriktning och vindstyrka.

Mer information om algblomning finns på naturvardsverket.se Länk till annan webbplats.

Utomhusbassänger

Midgårdsbadets utebad är Nordens första och största utomhusbad med biologisk rening. Utomhusbadet har både en hoppbassäng, en simbassäng och en barnpool för de minsta.

Midgårdsbadets utebad

Midgårdsbadets utomhusbad

Midgårdsbadets utomhusbad. Fotograf: Jeanette Sundin

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.