Skridskoåkning

I Sigtuna kommun finns det flera möjligheter att åka skridskor. Både på sjöisar, spolade isbanor och i ishallen i Märsta.

Skridskoåkare under Vikingarännet

Fotograf: Mostphotos

Isbanor

Vi har ett antal isbanor i kommunen som spolas vid gynnsamt väder. Samtliga isbanor har belysning. Isbanorna finns vid följande platser:

  • Brännbo, Sigtuna
  • Hugingatan, Valsta
  • Kanonkulleparken, Märsta
  • Orionparken, Steninge
  • Råbergshallen, Rosersberg
  • Til, Sigtuna
  • Valsta torg, Valsta.

Kommunens spolade isbanor markerade i Sigtunakartan.

Ishallar

I Märsta ligger Pinbackshallen med sina två ishallar. Sigtuna Skridskoklubb och Wings HC är två av föreningarna som bedriver verksamhet i ishallarna men det finns även tider då allmänheten är välkomna att åka.

Pinbackshallen

Sjöisar

När isen har vuxit till sig så mycket att den klarar av att bära våra maskiner startar vi arbetet med att få till så bra skridskoslingor som möjligt på våra sjöisar. Plogning och underhåll sker på antingen Garnsviken eller Sigtunafjärden. Sigtunafjärden är prioriterad. Vilka slingor som plogas och hur långa de kan bli beror helt och hållet på is- och väderförhållanden.

Garnsviken

  • Ofta lägger sig isen tidigt i Garnsviken och om det finns möjlighet att börja issäsongen här plogar vi en eller två slingor. Så snart det är tillräckligt bra isförhållanden flyttas maskiner och resurser över till Sigtunafjärden.

Sigtunafjärden

  • En slinga om cirka sju kilometer från Sigtuna och strandpromenaden upp till Erikssund via Sjudargården. Här styr vattengenomströmningen i sundet hur lång landpromenaden blir för den som vill åka vidare norrut.
  • En slinga om cirka åtta kilometer från Sigtuna och strandpromenaden via Munkholmen vidare mot Djupvik och Näsudden, ut på Skarven fram till inloppet vid Rosersbergsviken. Vid rätt förutsättningar kan det bli en varsin slinga in i vikarna Flottvik, Steninge och Rosersberg. Från Rosersberg och söderut brukar Upplands Väsby kommun ploga isen, cirka åtta kilometer fram till Kairobadet.
  • En rundbana utanför strandpromenaden i Sigtuna, cirka en kilometer lång.

Att tänka på när du ger dig ut på isen

  • All vistelse på sjöisen sker på eget ansvar.
  • Åk aldrig ensam.
  • Ha alltid isdubbar runt halsen.
  • Ha med ispik för att kontrollera isens tjocklek.
  • Att ha med sig barnvagnar eller liknande ut på isarna är inte att rekommendera.
  • Isförhållanden kan ändras snabbt. Råkar (kraftiga sprickor), vindbrunnar (större öppna hål) och vårsolen innebär att det som från början var ett stabil och tryggt underlag snabbt kan bli det omvända.
  • Ta gärna del av ytterligare information om säkerhet på sjöisar från Friluftsfrämjandet eller andra organisationer.

Issäkerhetsrådets webbplats Länk till annan webbplats.

Rapportering från våra sjöisar

Här informerar vi om vårt arbete med sjöisen. Observera att vi inte rapporterar om isens tjocklek eller om den håller för att vistas på. All åkning och vistelse på isen sker på egen risk. Var alltid försiktig på isen, åk aldrig ensam och ha rätt utrustning med dig.

11 mars 2023

Vi har plogat en slinga på Garnsviken på cirka 1 kilometer och en lite mindre slinga innanför som kan passa bra för yngre åkare samt en ”rink” för lek.

Vi har även plogat små "rinkar" vid strandpromenaden samt vid Björkbacka strand, där kan dock isen vara lite knölig efter en del promenerande på isen.

9 mars 2023

Vi har plogat en slinga på Garnsviken på cirka 1 kilometer och en lite mindre slinga innanför som kan passa bra för yngre åkare samt en ”rink” för lek.

6 februari 2023

Slingan på cirka 1,5 kilometer är nu plogad igen, samt en liten ”rink” för lek utanför bryggan vid vattenskidklubben.

3 februari 2023

En slinga är plogad på Garnsviken. Cirka 1,5 kilometer lång på södra delen av Garnsviken, mellan vägbron och Aquacenter. Som vanligt är det viktigt att vara försiktig under vägbron. Där är det problem med tunnare is kombinerat med skräp som trillar ned från bilvägen.

Årets första plogning, västra delen av Garnsviken

Årets första plogning, västra delen av Garnsviken

December 2022 - januari 2023

Vi har bevakning av isläget och inväntar stabilare förhållanden innan vi kan ge oss ut på isen med våra maskiner. För att ta ut maskiner på isen ska det vara stabil kärnis över hela den del av vattnet maskinerna ska befinna sig.

Kontroller av isläget sker regelbundet.

Vad hände på isen år 2022?

23 februari 2022 Sigtunafjärden

Vi har öppnat upp en slinga vid strandpromenaden samt en lite större öppen yta för lek och prova på.
Från strandpromenaden finns även en slinga till Munkholmsbadet och åter. Denna slinga har enligt personalen som plogat -"skaplig is". Det är även plogat mot Sjudargården och runt Broholmen. Där är det tyvärr väldigt dålig is nästan hela vägen. Dubbelis och vatten som tränger upp på isen.

22 februari 2022 Sigtunafjärden

Det blev en strålande fin tävlingsdag på isen i söndags. Natten till måndagen och hela dygnet fram till nu på tisdagsmorgonen bjöd på snö och hård vind.
Planen är att under onsdagen öppna upp slingorna igen. Vi återkommer under morgondagen med besked om hur bansträckningen kom att bli.

19 februari 2022 Sigtunafjärden

Som vi beskrivit tidigare händer det mycket med sjöisen nu när det är mycket vatten i rörelse, råkar, sprickor samt partier med mjuk och blöt is finns på flera olika ställen. Under tiden vi är på isen och plogar så ser vi att vissa av dessa osäkra ställen utvidgas i storlek under dagen.

Under söndagen kommer Sigtunarännet att genomföras på den bana vi plogat från Sigtuna och stranspromenaden, bort mot Blackan över till Munkholmen vidare upp till Näsudden, in i Flottviken upp till Västerängsudd och slutligen tillbaka till SIgtuna. Denna slinga mäter ca 16 kilometer. Överlag är det fin is men det finns några kortare partier som är lite skrovliga.

Imorgon är vi ute igen för att hålla slingan i gott skick.

Viktig information 8 februari 2022

Just nu rör sig sjöisarna runt om i kommunen. Anledningen är att det är mycket vatten i rörelse, vilket leder till att vattnet kan försvaga isen underifrån. Tänk därför på att vara försiktig. Vi vill påminna om att inte ge sig ut ensam samt att ha rätt utrustning som exempelvis ispik, dubbar, ryggsäck med ombyte, räddningslina och mobiltelefon (gärna i ett vattentätt fodral).

Trafikverket utför dessutom arbeten och har brutit upp isen mellan Erikssund och Stäket, vilket kan påverka isens bärighet.

2 och 3 februari 2022 Sigtunafjärden

Vi lever med ett ganska omväxlande vinterväder. Under onsdagen och torsdagen har personalen varit ute och öppnat upp samma slingor som innan, upp till Munkholmen vidare till Rosersberg vid kommungränsen till Upplands-Väsby, samt en slinga från strandpromenaden ut till Sjudargården runt Broholmen och tillbaka.

Isen är enligt uppgift "åkbar men knottrig och bulig här och där". Spännande att se vad vädret gör med underlaget framöver.

Sjöisplogning på väg söderut mot Upplands-Väsby

Sjöisplogning på väg söderut mot Upplands-Väsby

22 januari 2022 Sigtunafjärden

Då är gårdagens slingor plogade igen. Idag blev det även en slinga upp till Rosersberg vid kommungränsen till Upplands-Väsby. Sista kilometern upp till gränsen bjuder inte på någon vidare bra is. Varierande iskvalité i övrigt.

Plogad  slinga som vänder vid Munkholmsbadet

Plogad slinga som vänder vid Munkholmsbadet

21 januari 2022 Sigtunafjärden

Efter en tid med mycket väder, mycket väder i den bemärkelsen att det snöat, regnat, blåst och varit växlande temeperaturer, så kom vi idag ut på isen för att få öppna upp några slingor på Sigtunafjärden.

En slinga på cirka 7 kilometer är plogad från strandpromenaden upp till Sjudargårdsbadet, runt Broholmen och tillbaka till staden. Likaså finns en avstickare mot från staden bort till Blackan samt en slinga ut till Munkholmsbadet.
Iskvalitén är "lite så där" enligt personalen på isen. I det stora hela ganska bra men sämre vid Munkholmen och Sjudargården.

Imorgon är personalen ute igen, då för att förbättra slingorna .

Plogning av sjöis

12 januari 2022 Sigtunafjärden

Väderomslag till det sämre tyvärr. Idag har vi siktat in oss på att få bort snö från de redan plogade slingorna för att i bästa möjliga mån undvika problem nu när det ska töa och sedan förhoppningsvis återfrysa.

Den slinga som plogades upp till Munholmsbadet har nu en fortsättning upp förbi Steninge och fram till inloppet till Rosersberg där kollegorna från Upplands-Väsby anslutit med sin plogning. Kvalité på isen skiftar väsentligt längts med denna del, råkar och andra hinder gör det svårt att få en helt igenom bra slinga. Under arbetet mötte vår personal åkare som gått igenom isen söder om det vi plogat.

I samband med det varmare och blåsigare vädret så finns det all anledning att vara extra försiktig om man tänker sig gå ut på isarna. Det som varit stabila förhållande kan på många håll växla till instabild väldigt snabbt. Det är nu stora mängder snö som smälter och mycket vatten som rör på sig vid vikar och sund. Var observanta och kom ihåg att både ha sällskap och rätt utrustning om ni beger er ut på isarna.

Planen nu är att vänta ut vädret och se vad som behöver och kan göras när det blir stabilare vinterväder igen.

Sjöisplogning passerar förbi Flottviken och Dödskalleberget

Sjöisplogning förbi Flottviken och Dödskalleberget

9 januari 2022 Sigtunafjärden

Arbetet med att bredda slingorna fortsatte under dagen, samma slingor som öppnades upp under fredagen. Ytterligare en slinga plogades, mellan Kallbadhusviken och Munkholmsbadet. Slingan till och från Munkholmen blev dock inte så bred som planerat då även den andra maskinen havererade under dagen.
I isen fastfrusna stenar (större sådana) förstör både plogblad och infästningar i maskinen. Nu står båda våra maskiner på verkstaden för att repareras.

Planen är att snabbt få två funktionsdugliga maskiner igen samt att fortsätta hålla igång det som nu är plogat och bredda det som nu är för smalt. Om väder och vind är skridskoisvänligt så är planen att komma vidare med en slinga upp mot Rosersberg och kommungränsen mot Upplands-Väsby. Väder och vind avgör om det blir möjligt.

8 januari 2022 Sigtunafjärden

Slingorna som plogades igår är plogade och åkbara igen.

Under morgondagen fortsätter arbetet med att bredda och hålla igång slingorna.

7 januari 2022 Sigtunafjärden

Idag har vi plogat en slinga som mäter cirka 1 kilometer från Kallbadhusviken till hamnen och tillbaka. Ett instick till slingan, och möjlighet att åka skridskor längst med strandpromenaden, är ordnat från Blackan.

Från hamnen finns en slinga plogad upp runt Broholmen vid Sjudargårdsbadet som sedan går samma väg tillbaka till hamnen. Denna slinga är cirka 4 kilometer lång.

Isen är bra överlag.

Plogad slinga och isyta vid Kallbadhusviken

5 januari 2022 Sigtunafjärden

Minst sagt dåligt skridskoväder dessa dagar. Under snön ligger det stora områden med så kallad dubbelis. Vatten som samlats ovanpå isen och som sedan börjar frysa, mellan båda lager av is är det vatten. Det är inte möjligt att ploga i detta läge.

En av maskinerna har haverat men reservdelar är beställda. Planen nu är att gå ut och se hur överisen, snön och istjocklek ser ut imorgon torsdag.

Vår ambition är att ploga så snart det är möjligt.

29 december 2021, Garnsviken

Tung och blöt snö från ovan idag, men norra och södra slingan på Garnsviken är plogad igen. Samma sträckning som tidigare.
Låt oss hoppas att väder och vind är varsam mot isen kommande dagar.

Plogning av sjöis

25 december 2021, Garnsviken och strandpromenaden

Norra och södra slingan på Garnsviken är plogad igen. Samma sträckning som tidigare.

Idag blev det även en slinga på cirka 900 meter solbryggan vid strandpromenden längst med land bort till hamnen. Det är dock det som går att ploga på Sigtunafjärden än så länge.

Plogning av skridskoslinga, skridskoåkare på isen

Plogning av skridskoslinga den 25 december. Skridskoåkare på isen

23 december 2021, Garnsviken

Idag har vi plogat samma slingor som vi öppnade upp den 7 december. En kortare slinga på södra sidan om bron och en längre på den norra. Den kortare är är cirka 1,6 kilometer, den längre drygt 7 kilometer. Slingorna är ihopkopplade om man vill åka det långa varvet.

Isen är överlag väldigt fin. Det finns dock partier där vattnen på isen troligen frusit samtidigt som det blåst, där är isen lite knagglig men fullt åkbar.

Än är det inte möjligt att göra något arbete med skridskoslinga på Sigtunafjärden. Vi fortsätter att prioritera Garnsviken.

Plogning av skridskoslinga på Garnsviken

10 december 2021, Garnsviken

Plusgrader och regn eller snöblandat regn, så ser prognosen ut gällande vädret i helgen. Vi räknar med att under helgen ge oss ut och försöka hålla undan det mesta av eventuell snö och slask i den plogade delen på Garnsviken, både på den södra och norra slingan om bron. Tyvärr talar det mesta för att det kommer vara blött på isen ändå.

7 december 2021, Garnsviken

Sedan tidig morgon har vi plogat bort snö på Garnsviken i Sigtuna. Resultatet av arbetet är två slingor. Den södra sidan om bron har en slinga som mäter cirka 1,6 kilometer. Norr om bron har vi plogat en längre slinga som mäter drygt 7 kilometer. Under bron kopplas dessa två slingor ihop med ett spår. I skrivande stund är isen fin överlag men vissa mindre sprickor finns.

Plogning av skridskoslinga på Garnsviken

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.