Skridskoåkning

I Sigtuna kommun finns det flera möjligheter att åka skridskor. Både på naturis, spolade banor och även i ishallen i Märsta. All vistelse på sjöisen sker på eget ansvar.

Vikingarännet. Fotograf: Mostphotos

Fotograf: Mostphotos

Senaste rapporten från våra sjöisar

Vi informerar här om vårt arbete med sjöisen. Vi rapporterar inte om isens tjocklek eller om den håller för att vistas på. All åkning och vistelse på isen sker på egen risk.

Våra sjöisar

När isen har vuxit till sig så mycket att den klarar av att bära våra plogmaskiner startar arbetet med att få så bra skridskoslinga som möjligt. Väder och vind bestämmer alltid vad som är möjligt, men vår ambition är att erbjuda så bra skridskomöjligheter som möjligt

När isförhållandena tillåter prioriteras nedanstående slingor. Vilka slingor som plogas och hur långa de kan bli beror helt och hållet på is- och väderförhållanden.

  • En slinga om ca 7 km från Sigtuna och strandpromenaden upp till Erikssund via Sjudargården. Här uppe styr vattengenomströmningen i sundet hur lång landpromenaden blir för den som vill åka vidare norrut.
  • En slinga om ca 5 km från Sigtuna och strandpromenaden via Munkholmen vidare mot Djupvik och Näsudden till norr om Pilholmen på Skarven (Upplands Väsby kommun fortsätter sedan plogandet ner till friluftsgården Kairo ca 9 km).
  • En rundbana utanför strandpromenaden i Sigtuna som mäter ca 1 km.

Tänk på följande när du ger dig ut på isen

  • All vistelse på sjöisen sker på eget ansvar
  • Åk aldrig ensam
  • Ha alltid isdubbar runt halsen
  • Ha med ispik för att kontrollera isens tjocklek
  • Att ha med sig barnvagnar eller liknande ut på isarna är inte att rekommendera
  • Isförhållanden kan ändras snabbt. Råkar, vindbrunnar och vårsolen innebär att det som från början var stabil och tryggt underlag kan bli det omvända
  • Ta gärna del av ytterligare information om säkerhet på sjöisar från Friluftsfrämjandet eller andra organisationer

Ishall

I Märsta ligger Pinbackshallen med sina två ishallar. Sigtuna Skridskoklubb och Wings HC är två av föreningarna som bedriver verksamhet i ishallarna men det finns även tider då allmänheten är välkomna att åka.

Isbanor

Vi har ett antal spolade isabanor i kommunen. Tre isbanor finns i Märsta, varav två är i Valsta, vid Valsta torg och Hugingatan och en vid Kanonkulleparken. En isbana finns vid Orionparken i Steninge. I Sigtuna finns det totalt två, en i Til och en i Brännbo. I Rosersberg finns en spolad bana vid Råbergshallen. Samtliga isbanor har belysning.

Kommunens spolade isbanor markerade i Sigtunakartan.

Vi uppmanar alla att hålla avstånd till andra och undvika platser med trängsel med tanke på spridningen av Covid-19. Det gäller både inomhus och utomhus. Undvik dessa platser om det är trångt.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.