Elda utomhus

I Sigtuna kommun bör eldning utomhus undvikas eftersom det kan ge upphov till luftföroreningar. Röken kan orsaka besvär för både människor och djur. Om du ändå behöver elda får du här råd om hur du ska gå tillväga.

Regler för eldning

  • Elda inte i anslutning till skymning eller efter mörkrets inbrott. Detta gäller inte för valborgsmässoeldar.
  • Tänk på dina grannar när du eldar. Känsliga personer kan få besvär av rök. Vid vissa väderförhållanden kan röken från din eld gå raka vägen in i grannens ventilationssystem. Undvik att elda vid sådana tillfällen.
  • Eldning får endast ske under förutsättning att grannarna inte kan bli störda av röken och att eldningsförbud inte råder.

På Brandkåren Attundas webbplats kan du läsa mer om aktuell brandriskprognos Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad är olämpligt att elda? Regler för trädgårdsavfall och annat avfall.

  • Trädgårdsavfall som uppkommer vid normal trädgårdsskötsel bör i första hand komposteras på den egna fastigheten. Kan det inte komposteras på fastigheten så kan du lämna sådant avfall till återvinningscentralen på Voltgatan. Det är gratis och där man kan även lämna grenar och kvistar.
  • Avfall som uppkommer vid större omläggningsarbeten som till exempel stubbar, träd, stockar eller stora mängder grenar räknas som byggavfall och får inte eldas. Även sådant avfall kan lämnas till återvinningscentralen på Voltgatan.
  • Gräsklipp, mossa, löv och annat som kan komposteras får inte eldas.
  • All eldning med hushållsavfall, plast, gummi, målat eller tryckimpregnerat virke, spånskivor eller liknande material är förbjuden. Detta gäller både inomhus i vedpanna, braskamin eller liknande, samt vid eldning utomhus inklusive vid eldning av valborsmässoeldar.

Om återvinningscentralen på Voltgatan hos Sigtuna Vatten & Renhållning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du veta mer om vad du får elda och inte och hur det kan påverka dina grannar kan du kontakta oss.

Valborgsmässoeldar

För att få anordna en tillställning på allmän plats, som till exempel ett valborgsfirande, krävs ett tillstånd enligt ordningslagen.

Du ansöker om tillstånd hos Polismyndigheten i Stockholms län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om det är fråga om ett mindre arrangemang i exempelvis en egen förening på privat mark krävs normalt inget tillstånd. Notera dock vilka regler som gäller för eldning av trädgårdsavfall i kommunen, se ovan. Ta även hänsyn till räddningstjänstens brandriskprognos och eventuell eldningsavrådan som innebär att man bör vara extra försiktig eller helst inte elda utanför fasta grillplatser. Då eldningsförbud råder får inga valborgsmässoeldar tändas.

På Brandkåren Attundas webbplats kan du läsa mer om aktuell brandriskprognos Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Oavsett om tillställningen är tillståndspliktig eller inte ska eldning ske på ett sådant sätt att det inte medför någon risk för brandspridning till närliggande byggnader.

För frågor om eldning

Är du osäker på när och hur du kan elda, ring Brandkåren Attunda för råd.

Telefon: 08-594 696 00

Om du vill veta mer om vad du får elda och inte och hur det kan påverka dina grannar kan du kontakta oss på kommunen.

Telefon: 08-591 260 00

Länsstyrelsen har information om vilka aktuella råd som gäller kring eldning för hela regionen just nu, samt frågor och svar om eldningsförbud.

Till Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.