Elda utomhus

Eldning utomhus bör undvikas eftersom det kan ge upphov till luftföroreningar. Röken kan orsaka besvär för både människor och djur. Om du ändå ska elda får du här råd om hur du ska gå till väga.

Regler för eldning

  • brandkåren Attundas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa om aktuell brandsriskprognos.
  • Elda inte i anslutning till skymning eller efter mörkrets inbrott. Detta gäller inte Valborgsmässoeldar.
  • Tänk på grannar när du eldar. Känsliga personer kan få besvär av rök. Vid vissa väderförhållanden kan röken från din eld gå raka vägen in i grannens ventilationssystem. Undvik att elda vid sådana tillfällen.
  • Eldning får endast ske under förutsättning att grannarna inte kan bli störda av röken och att eldningsförbud inte råder.

Vad är olämpligt att elda?

  • Trädgårdsavfall som uppkommer vid normal trädgårdsskötsel bör i första hand komposteras på den egna fastigheten. Kan det inte komposteras på fastigheten så kan du lämna sådant avfall till Återvinningscentral Voltgatan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det är gratis och där man kan även lämna grenar och kvistar.
  • Avfall som uppkommer vid större omläggningsarbete, till exempel stubbar, träd, stockar och stora mängder av grenar. Det räknas som byggavfall och får inte eldas. Även sådant kan lämnas till Återvinningscentral Voltgatan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  • Gräsklipp, mossa, löv och annat som kan komposteras får inte eldas.
  • All eldning med hushållsavfall, plats gummi, målat eller tryckimpregnerat virke, spånskivor eller liknande material är förbjuden. Detta gäller både inomhus i vedpanna, braskamin eller liknande, samt även vid eldning utomhus, inklusive eldning av valborsmässoeldar.

Vill du veta mer om vad du får elda och hur det kan påverka dina grannar, kontakta Bygg- och miljöförvaltningen.

Valborgsmässoeldar

För att få anordna en tillställning på allmän plats, som till exempel ett Valborgsfirande, krävs det enligt ordningslagen ett tillstånd. Du ansöker om tillstånd hos Polismyndigheten i Stockholms Län, Tillståndsenheten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om det är en fråga om ett mindre arrangemang i en egen förening på privat mar, krävs normalt inget tillstånd. Notera dock vilka regler som gäller för trädgårdsavfall i kommunen.
Oavsett om tillställningen är tillståndspliktig eller inte, ska eldning ske på ett sådant sätt att det inte medför någon risk för brandspridning till närliggande byggnader.

Nyttiga länkar kring eldning

Är du osäker på när och hur du kan elda, ring brandkåren i Attunda för råd.
Telefonnummer 08-594 696 00

Vill du veta mer om vad du får elda och hur det kan påverka dina grannar, kontakta Bygg- och miljöförvaltningen.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.