- Start
- / Näringsliv och arbete
- / Tillstånd, regler och tillsyn
- / Miljöfarlig verksamhet
Miljöfarlig verksamhet
I stort sett all verksamhet som kan medföra olägenhet för människors hälsa eller för miljön ses som en miljöfarlig verksamhet. Så som exempelvis stora industrier, bensinmackar, täkter och värmepumpar.
Utsläpp till luft, vatten och mark samt buller är exempel på miljöstörningar som kan uppkomma. Utifrån handlingar som beskriver lokalisering, produktion, råvaror, avfall och utsläpp med mera, bedöms vad som kan vara godtagbart för verksamheten.
I Sigtuna kommun finns många verksamheter där bygg- och miljönämnden har tillsynsansvar. Miljötillsynen utgår ifrån regler i miljöbalken.
Som tillsynsmyndighet följer nämnden upp hur företag sköter sin verksamhet och att tillstånd och försiktighetsmått följs. Det innebär bland annat inspektioner och granskning av företagets egenkontroll som du kan läsa mer om här.
Tillstånd eller anmälan?
Olika miljöfarliga verksamheter listas i miljöprövningsförordningen (213:251).
- A - verksamhet: söker tillstånd hos miljödomstolen
- B - verksamhet: söker tillstånd hos länsstyrelsen
- C - verksamhet: ska anmälas till Miljö- och hälsoskyddsnämnden
För anläggningar som inte behöver söka tillstånd eller anmäla sin miljöfarliga verksamhet, s.k U-anläggningar, innebär tillsynen en kontroll av att verksamheten bedrivs inom de gränser som miljöbalken tillåter. Även för dessa anläggningar kan egenkontroll vara aktuellt.
Avfallsregister för rapportering av farligt avfall
Alla företag och verksamheter där farligt avfall uppstår eller som transporterar, tar emot, behandlar eller handlar med farligt avfall ska rapportera in uppgifter om avfallet. För de flesta innebär detta att rapportering ska ske senast två arbetsdagar efter att avfallet har transporterats bort från sin verksamhet. Rapportering ska utföras i ett avfallsregister öppnat hos Naturvårdsverket från och med den 1 november 2020.
Avfallsregistret finns på Naturvårdsverkets hemsida.
Verksamheter med särskilt hög risk
I Sigtuna kommun finns många verksamheter där bygg- och miljönämnden har tillsynsansvar. Några verksamheter med särskilt hög risk i kommunen är:
- Becker Industrial Coatings AB
- NCC Industry AB (bergtäkt Långåsen)
- A Flygbränslehantering
- Svevia AB (bergtäkt Laggatorp)
Enligt lagen om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, den s.k SEVESO-lagstiftningen, skall allmänheten bli särksilt informerad om en olycka skulle ske vid dessa verksamheter. Brandkåren i Attunda har mer information om detta.
Förorenad mark och byggnader
Upptäcker du som fastighetsägare en förorening på din mark, är du enligt miljöbalken skyldig att genast upplysa tillsyndsmyndigheten om detta, oavsett om området tidigare ansetts förorenat.
Det finns tusentals områden i Sverige där mark, grundvatten, havs- och sjösediement har förorenats i en sån omfattning att risker för människor och miljö måste beaktas. Föroreningarna utgörs t.ex. av tungmetaller, polycykliska aromatiska kolväten, lösningsmedel och persistenta organiska föreningar som PCB och dioxiner.
Även mindre farliga ämnen kan få allvarliga skadeverkningar om de förekommer i höga halter och/eller i stora mängder.
Information om förorenade områden gällande riskbedömningar, riktvärden och sanering finns på Naturvårdsverkets hemsida med samlade länkar.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?
Meddela fel på sidan