Hur är det att arbeta som undersköterska i Sigtuna kommun?

Möt två av våra medarbetare som berättar om hur en vanlig dag på jobbet kan se ut och vad de största fördelarna och utmaningarna är inom yrket.

Annika och Chanoor arbetar på ett av kommunens särskilda boenden

Chanoor och Annika står bredvid varandra.

Från vänster: Chanoor Poya och Annika Karlsson.

Chanoor Poya bor i Valsta och på fritiden spenderar hon helst av allt tid med familjen. Hon kommer ursprungligen från Kurdistan och kom till Sverige år 2002. Hon började då studera SFI och har sedan jobbat i Sigtuna kommun sedan 2004.

Annika Karlsson bor i Knivsta kommun med sin sambo och tre barn samt två hundar som hon gillar att gå på promenader med på fritiden. Hon flyttade hem från en längre utomlandsvistelse år 2000 och sökte sig då till hemtjänsten. 2004 började hon arbeta i Sigtuna kommun och har stannat kvar sedan dess.

Vad fick er att välja yrket som undersköterska?

När jag var relativt ny i Sverige var min pappa sjuk och han fick då hjälp av dem i hemtjänsten. Jag hade mycket kontakt med dem då. Jag kunde inte så mycket svenska då men jag lärde mig mycket av dem. Det var faktiskt dem som peppade mig till att studera till undersköterska och komma och jobba i hemtjänsten. Och det ångrar jag inte en sekund – jag trivs verkligen med att jobba med människor, inleder Chanoor.

Jag kom in på yrket av en slump egentligen men det jag fastnade för var att ta hand om människor och skapa relationer med vårdtagare. Man får så mycket tillbaka av att hjälpa andra vilket gjorde att jag trivdes så bra i hemtjänsten och valde att vidareutbilda mig till undersköterska. Nu går jag en specialistundersköterskeutbildning inom demenssjukdomar, berättar Annika.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Våra dagar ser varierande ut. Vi jobbar i skift, dag och kväll. När vi börjar på morgonen sätter vi oss ned med kollegorna och planerar inför dagen och läser dokumentation från natten som varit. Sedan kan dagen innefatta att förbereda frukost till våra vårdtagare, bidra med hjälp och stöd, hjälp med mat, aktiviteter, social samvaro, läkemedelshantering och även administrativa uppgifter så som dokumentering. Vi har även ett nära samarbete med sjuksköterskor och arbetsterapeuter. Det är alltid våra vårdtagare som är i fokus och hur dagarna ser ut beror på vad de har för behov. Det är ett väldigt varierande jobb.

Vad är det bästa med ert arbete?

Det tycker jag helt klart är att skapa relationer, både till våra vårdtagare och kollegorna. Det är givande att få möjligheten att skapa en meningsfull vardag för dem som är i behov av hjälp och stöd, säger Annika.

Jag håller med Annika. Jag tycker att det absolut bästa med arbetet är att få möjligheten att bidra till människors välbefinnande och trygghet och känna att jag gör något meningsfullt varje dag, tillägger Chanoor.

Vad är den största utmaningen i ert arbete?

För att kunna hjälpa och faktiskt kunna skapa en meningsfull vardag krävs det såklart också att ta reda på vad varje enskild individ behöver för sitt välbefinnande. Alla är ju olika och alla våra brukare kan inte tala för sig eller berätta vad som behövs utan det är upp till oss och våra kollegor att lista ut vad varje person mår bra av. Detta är något vi aktivt måste jobba med, men det är även det bästa med arbetet. Den största utmaningen är däremot att vi som organisation behöver ett samarbete med många funktioner och behöver jobba tillsammans för att få ihop schemat och de dagliga rutinerna. För att kunna få den samverkan som vi hade önskat behövs fler människor med ett intresse för yrket. Allt för att kunna bidra med den bästa vården helt enkelt, berättar Annika.

Vad gör Sigtuna kommun till en bra arbetsgivare?

Sigtuna kommun vill höja kvaliteten på äldreomsorgen och de gör stora satsningar för att göra detta. Bland annat så erbjuder de olika utbildningar för de som vill lära sig mer. Jag tycker också att vi som anställda ges stort ansvar vilket jag tycker är kul. Jag har sedan starten haft flera olika ansvarsområden så det finns många möjligheter, inleder Annika.

Chanoor håller med.

Man blir aldrig färdiglärd här i Sigtuna kommun. Det finns alltid mer att lära och olika utbildningar att gå. Jag tycker att det är fint att de gör sådana här satsningar på äldreomsorgen.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.