Publicerad:

Vattenbufflar ska hindra utbredning av sjögull

Nu provar vi fler sätt att bli av med den invasiva arten sjögull i Steningedalens naturreservat.

Från och med idag och några veckor framåt jobbar två vattenbufflar hos oss i Steningedalens naturreservat. De heter Eka och Bosse, är fyra år gamla och ska hjälpa oss att bekämpa sjögull som sprider sig i våra vatten. Även om sjögull är en vacker växt, lite lik näckros, så är den en främmande art i Sverige och hotar mångfalden av våra naturliga växter. En invasiv art sprider sig fort och kan ta över en växtplats, vilket gör det svårt för andra arter att klara sig.

Förhoppningen är att vattenbufflarna ska gilla sjögullen och äta upp den. Projektet är det första i sitt slag och har just startat. Vi på Sigtuna kommun genomför försöket med vattenbufflarna tillsammans med Naturgruppen och WWF Världsnaturfonden. Mer info om projektet finns på naturgruppen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Din uppgift, om du ser våra sommarjobbande vattenbufflar, är att låta dem arbeta i fred och hålla hunden kopplad i naturreservatet.

Här hittar du flera tips på vad du kan göra för att hindra att sjögull sprids.

Två svarta vattenbufflar med stora horn står i högt gräs med gröna björkar i bakgrunden.

Foto: Naturgruppen

Hur hanterar jag invasiva arter i min egen trädgård?

Sjögull är en av de invasiva arter som man kan hitta i den svenska naturen. Om du har tagit bort invasiva växter på din egen mark och undrar hur du ska hantera dem, kan du läsa mera här.

Så hanterar du invasiva växter från din trädgård Öppnas i nytt fönster.