Publicerad:

Valborg 2022

Valborg är en gammal tradition i Sverige. På valborgsmässoaftonen välkomnar vi våren med sång och majbrasor för såväl stora som små. Här hittar du information som kan vara bra att ha inför valborgshelgen.

Valborgsfiranden

Valborg firas med offentliga tillställningar på några olika platser runt om i kommunen. Det blir traditionsenlig sång, tal och brasa.

Valborgfiranden i evenemangskalendern

Valborgsbrasa tänds ute på en sjö.

Foto: Anna Toräng/Sigtuna kommun

Att elda på egen hand

Om du har tänkt elda eller anordna en brasa på egen hand finns det flera saker att ta hänsyn till. Samlad information om hur och när du kan elda samt vilka regler som gäller finns på vår sida om att elda utomhus.

Elda utomhus

Ta alltid reda på om en eldningsavrådan eller ett eldningsförbud råder innan du börjar elda. Vid frågor om eldning kontaktar du i första hand räddningstjänsten.

Brandkåren Attunda Länk till annan webbplats.

Från och med den 19 april avråder räddningstjänsten från att elda på grund av det är mycket torrt i skog och mark. Det medför att en eventuell brand får extra snabb spridning och är mer svårsläckt än normalt.

Information om eldningsavrådan på Brandkåren Attundas webbplats Länk till annan webbplats.

På Länsstyrelsens webbplats kan du läsa mer om de råd som kan gälla kring eldning samt ta del av deras frågor och svar om eldningsförbud.

Länsstyrelsens webbsida om att elda säkert Länk till annan webbplats.

Kom ihåg att det alltid är den som eldar eller grillar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs. Var alltid försiktig och se till att släckutrustning finns nära till hands. På Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps (MSB:s) webbplats finns råd om brandsäkerhet. Där kan du också läsa om och ta reda på hur du laddar ned appen Brandrisk Ute.

Råd till privatpersoner på msb.se Länk till annan webbplats.

Om appen Brandrisk Ute på msb.se Länk till annan webbplats.

Fira valborg med fyrverkeri?

Det finns inga lokala bestämmelser i Sigtuna kommun som reglerar användningen av fyrverkerier. Det är de nationella reglerna som gäller. Däremot råder fyrverkeriförbud med en mils radie kring Arlanda flygplats.

Om fyrverkeri i Sigtuna kommun

Stöd för ungdomar

Valborgshelgen är en helg då många ungdomar rör sig ute. Därför rör sig också våra fältarbetare ute både fredag och lördag kväll till åtminstone 01 på natten. Ungdomarna själva, deras vårdnadshavare eller andra kan höra av sig till fältarna vid behov av en extra vuxen.

Ring fältarna på telefonnummer 070-429 08 79

Om vårt fältarbete