Publicerad:

Nominera till arkitekturpriset

Nu är det dags att nominera din favoritplats eller favoritbyggnad till årets arkitekturpris! Nomineringsperioden pågår mellan den 12 februari och 17 mars.

Vinjett som består av en rosa, rund cirkel med text både i mitten och i en cirkel runtom. Texten runtom läser nominering Sigtuna kommun och texten i mitten läser Arkitekturpriset 2024. I bakgrunden syns ritningar av en byggnad och en hand som håller i en penna.

Foto: Astrakan Images AB/Johnér

I vår kontrastrika kommun händer mycket. Om du lyfter blicken under promenaden eller bussresan kan du få se både modern nybyggnation och bevarade fornminnen. Gemensamt för en stor del av det vi ser omkring oss är att någon har byggt eller format det. Det handlar alltså om arkitektur.

Med vårt arkitekturpris vill vi hylla och uppmärksamma god arkitektur i kommunen. Vi vill också uppmuntra dig att fundera över vad god arkitektur är och hur det möter dig i vardagen. Vilka miljöer tycker du om? Och varför?

Såhär nominerar du

Från och med idag och fram till den 17 mars vill vi att just du nominerar din favoritplats eller favoritbyggnad till 2024 års arkitekturpris!

Du kan nominera både en byggnad och en plats. Du kan nominera något som är helt nytt, något som byggts till eller något som byggts om. Kravet är att byggnaden eller platsen ska vara färdigställd under de senaste tre åren.

När nomineringsperioden stänger den 17 mars går en beredningsgrupp igenom era nomineringar och väljer ut tre stycken kandidater. Personerna i beredningsgruppen är utvalda för att de har kompetens inom just arkitektur och landskapsarkitektur.

Till sist presenterar beredningsgruppen kandidaterna för en jury som tar beslut om vilken av kandidaterna som vinner.

Vad tycker du?

Förra årets arkitekturpris vann Borgmästarängen i Sigtuna stad. Parken hyllades för hur den samspelar med omgivningen och hur den fungerar som en inbjudande mötesplats för invånare och besökare. Det finns alltså många olika skäl till att en plats eller byggnad kan vinna.

Vilken byggnad eller plats i kommunen tycker du förtjänar att hyllas? Det vill vi veta!

Välkommen att nominera din favorit på vår webbplats.