Publicerad:

Hockeyprofilen Erik Granqvist tar snacket om övergrepp inom idrotten

Våld ska inte behöva drabba någon. Det är fokus för en informationskampanj i sju norrortskommuner, däribland Sigtuna kommun. Nytt för i år är en föreläsning med hockeyprofilen Erik Granqvist, som berättar om vad som händer när våld och mobbning tillåts inom idrotten och hur vi kan arbeta tillsammans för att motverka det.

Den 23 november bjuds ledare för barn och unga i föreningslivet in till en livesänd föreläsning med den tidigare ishockeyspelaren Erik Granqvist, som berättar om hur man förebygger dolda övergrepp inom föreningslivet. I mån av plats är föreläsningen också öppen för övriga invånare i någon av de sju norrortskommunerna.

En meningsfull och väl fungerande fritidssysselsättning är en skyddande faktor för barns och ungas mående, och vuxna inom föreningslivet kan vara viktiga förebilder. Barn ska kunna känna sig trygga och väl omhändertagna av vuxna omkring sig, säger Catarina Odenberg, chef för individ- och omsorgsförvaltningen på Sigtuna kommun.

Erik Granqvist är tidigare ishockeymålvakt i Elitserien och är nu verksam som hockeyexpert på tv. Han har coachat i Färjestad, Rögle och Tre Kronor och har vunnit tre SM-guld samt en VM-medalj. Tillsammans med journalisten Johan Esk har han skrivit en bok om dolda övergrepp inom idrotten.

Inom idrotten har vi den enorma möjligheten att fostra schyssta beteenden som ungdomarna sedan tar med sig vidare ut i samhället. Men det kräver medvetenhet, mod och närvaro av vuxna i rummen, säger Erik Granqvist.

Föreläsningen som livesänds den 23 november klockan 18.30 sker i samarbete med RF-SISU Stockholm. Under livesändningen svarar Helen Alpstig, idrottskonsulent och regionalt idrottsombud för barn- och ungdomsidrott, Trygg idrott och Värdegrund på RF-SISU Stockholm och Karin Adaszak, relationsvåldssamordnare på Sollentuna kommun på hur man kan arbeta för att öka tryggheten för våra barn och unga tillsammans med föreningslivet.

En månad fri från våld – årlig kampanj

Livesändningen är en del av den återkommande kampanjen ”En månad fri från våld” som är ett samarbete mellan kommunerna Sigtuna, Sollentuna, Upplands Väsby, Järfälla, Upplands Bro, Sundbyberg och Solna.

Under hela november arrangeras också föreläsningar för yrkesverksamma i kommunerna för att öka kunskapen och stärka samverkan kring våld i nära relationer med fokus på sexuellt våld. Sigtuna kommun lyfter även fram det stöd som invånarna kan få om man utsatts för eller utövar våld i en nära relation.

Information om kampanjen och anmälan till den livesända föreläsningen med Erik Granqvist (sollentuna.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Sigtuna kommuns stöd vid våld i nära relation Öppnas i nytt fönster.

En sportig man i 50-årsåldern, klädd i svart skjorta och med kort skägg, ser in i kameran.

Erik Granqvist medverkar i kampanjen "En månad fri från våld". Foto: pressbild