Publicerad:

Högklassig scenkonst för kommunens förskolor och skolor

Visste du att vi bjuder barn och elever från kommunens alla förskolor och skolor på högklassig scenkonst och kultur? Helt gratis, såklart. Häromveckan var det elever i förskoleklass och årskurs 5 som fick fylla Kulturumteatern.

Två herrar och en kvinna i rutiga finkläder från Teater Pero på Kulturumteaterns scen

Teater Pero spelade föreställningen "Mamma Mu bygger en koja" för 530 elever från kommunens förskoleklasser. Insatsen är en del av vårt barnkulturprogram. Foto: Sigtuna kommun

Vecka 7 fyllde vi Kulturumteatern med 530 elever i förskoleklass och 300 elever i årskurs 5. Förskoleklasserna fick uppleva teatern "Mamma Mu bygger en koja" med Teater Pero.

Bästa jag sett! sa ett av barnen i publiken efteråt.

Vi bjöd in alla kommunala och fristående skolor till Teater Peros föreställning. Insatsen är en del av vårt barnkulturprogram som innebär att vi erbjuder alla 5- och 6-åringar två scenkonstupplevelser per läsår. Det innebär också att alla 5- och 6-åringar ges möjlighet att via förskola och skola ta del av kulturupplevelser oavsett socioekonomiska förutsättningar och tidigare kulturvana. Det är både demokratiskt och viktigt för individens utveckling. All vår kulturverksamhet riktad mot barn och unga utgår från barnrättsperspektivet och barnkonventionen som säger att alla barn har rätt att få ta del av kultur och ett kulturellt utbud skapat speciellt för barn.

Cirkusshowen "Unplugged" med Johan Wellton spelades för elever i årskurs 5 och den anpassade grundskolan. Showen fick både elever och pedagoger att skratta, kippa efter andan och tappa hakan. Stämningen var så hög att taket nästan lyfte och de elever som hjälpte Johan med diverse jongleringskonster stöttades av ett stort jubel från klasskamraterna.

Nästa vecka är det 5-åringarnas tur att gå på kortfilmsfestival i Biokällan. Och så närmar sig 30-års jubileet för Sigtuna kulturskolas vecka 12-föreställningar för elever från förskoleklass till årskurs 3.

Kultur i förskola och skola

Kulturskolan