Publicerad:

Mångas första sommarjobb

Över 100 ungdomar har fått sommarjobb via Sigtuna kommun den här sommaren. Det handlar både om jobb i vår egen verksamhet men också hos privata aktörer. En av dem som sommarjobbar är 18-åriga Afsheen. Hon jobbar nu sin sista vecka av tre på Edda förskola i Valsta.

Ungdomar som går i årskurs 2 på gymnasiet eller nationellt program i årskurs 3 på gymnasiesärskolan kan söka sommarjobb hos Sigtuna kommun. Ett villkor är att man har gått en obligatorisk cv-kurs. Anställningen är på tre veckor och erbjuds under tre perioder.
Kommunen erbjuder jobb både i kommunala verksamheter men även privata företag är samarbetspartners. Ungdomarna som sökt sommarjobb matchas sedan mot de jobbtillfällen som finns.

För Afsheen Hayat från Märsta är jobbet på Edda förskola hennes första sommarjobb. Hon ska vara tre veckor på förskolan och har redan avklarat två av dessa veckor.

Jag skrev var jag helst ville jobba och att jag var intresserad av att jobba på förskola och då blev jag erbjuden jobb här, säger hon.

Hon tycker att det har varit roliga men också väldigt intensiva veckor på Edda förskola, som under sommaren slagit ihop sig med Ragna förskola lite längre bort.

Det är kul att leka med barnen och se allt de hittar på, men jag är väldigt trött när jag kommer hem.

Att kommunen ger många ungdomar chansen till ett sommarjobb tycker hon är jättebra:

Det är inte så lätt för alla unga att hitta ett sommarjobb själv om man inte har några kontakter, och på det här viset får man både ett jobb och erfarenhet när man söker jobb själv nästa gång.

På vår webbplats kan du läsa mera om vad som gäller för kommunens sommarjobbsprogram.

Flicka som sitter och gungar

För Afsheen Hayat, 18 år, är sommarjobbet via kommunen hennes första sommarjobb. Foto: Sigtuna kommun