Publicerad:

Upplev naturen på hemmaplan

Tio naturreservat, flera vandringsleder, elljusspår och utegym. Det finns en hel del som både är gratis, virusfritt och hälsosamt att göra i kommunen.

Två flickor och en hund i Rosersbergsviken. Fotograf: Rosie Alm (sam16, sam17)

Rosersbergsviken. Fotograf: Rosie Alm

Att följa myndigheternas rekommendationer och stanna på hemmaplan en tid framöver behöver inte bara vara av ondo. Passa på att komma ut och upptäcka den vackra naturen i Sigtuna kommun.

På vår hemsida finns flera tips om olika friluftsaktiviteter, bland annat information om våra tio naturreservat och vad du kan se och uppleva där.

Ta hand om dig och håll avstånd till andra – även utomhus.

Inspiration

I Askerhage finns till exempel fyrahundra år gamla ekar som är boplats åt stare, hackspett, fladdermöss och flera sällsynta linsekter. Fysingens naturreservat i Rosersberg är en av länets förnämsta fågellokaler. Här finns träspänger ut i vattnet, fågeltorn och plattformar så att du kan komma riktigt nära fåglarna i deras naturliga miljö. Den växtintresserade kan hitta flera orkidéer och bombmurkla i Rävsta, som ett bevis på att skogen är gammal och varsamt brukad.

Vi har också samlat ihop våra vandringsleder, vissa kortare medan andra sträcker sig över kommungränsen. På flera platser finns grillplatser, bänkar och rastbord. Det är bara att ge sig ut i naturen med en picknickkorg.

För den som är mera inne på hård träning som löpning eller styrketräning erbjuder kommunen både flera elljusspår och utegym.