Publicerad:

Kulturskolans vecka 12-föreställningar firar 30 år

I år firar Sigtuna kulturskola 30-årsjubileum för vecka 12-föreställningarna på Kulturumteatern, med och för kommunens elever i grundskolan. Många är de invånare som antingen själva har deltagit i, tittat på eller haft sina barn med i showerna genom åren. Årets tema är, såklart, jubileum.

Kulturskolans lärare i färgglada kläder på Kulturumteaterns scen

Kulturskolans lärare på Kulturumteaterns scen under vecka 12-föreställningarna på temat Lajbans tjolahopp 2022. Maria Edin på sittpuffen som tredje person från vänster längst fram. Foto: Sigtuna kommun

Varje vår sedan 1993 har elever från kommunens grundskolor fått komma till Kulturumteaterns stora scen för att tillsammans med kulturskolans lärare framföra sånger och danser som de har övat på tillsammans med sin klass. Upplägget har sett lite olika ut genom åren men syftet har alltid varit det samma – att få barnen att växa och utvecklas genom det estetiska uttrycket.

Kulturskolans lärare Maria Edin har varit med under alla 30 år och tycker att det är lika roligt varje gång:

Det är fantastiskt att komma in i ett rum med 150 positivt inställda och förväntansfulla barn. Det bästa är när barnen har upprätt och är helt lyckliga och fulla av endorfiner efter att ha utsatt sig för det läskiga att gå ut på den stora scenen. Det stärker både gruppkänslan och den egna självkänslan. Eleverna blir stolta när de är med och skapar någonting själva, tillsammans med andra.

Ett lärande för livet

Maria Edin menar att barnen genom det konstnärliga och estetiska uttrycket får möjlighet att lära sig flera saker samtidigt och utveckla kunskaper som är viktiga senare i livet.

I den åldern har man kanske inte reflekterat över hur man själv uppfattas på utsidan, men genom sången och dansen får de uppleva hur det är att gå in i och vara i olika roller. Och för att det ska fungera måste det finnas både lek, respekt, ansvar och samarbete, allt sådant som man vill att människor ska ha överallt sen i skolan och arbetslivet.

Beata Alving är chef för Sigtuna kulturskola och håller med:

Det handlar om att på ett lekfullt sätt och med flera sinnen låta barnen lära sig mer om sig själva och om att vara en del av en grupp. Att genom att lyssna på musik, röra på kroppen och försöka minnas både text, sång och koreografi utveckla förmågor som vi behöver i skolan.

En föreställning för hela lågstadiet

I år har elever i årskurs 2 och 3 från åtta av kommunens grundskolor fått möta en pedagog från kulturskolan en gång i veckan under hela läsåret. Tillsammans jobbar de fram en föreställning som årskurs 2-eleverna får uppträda med under vecka 12 med sina klasskamrater som publik. Årskurs 3-eleverna får också uppträda men först vecka 17 och då framför föräldrar och vänner.

Även elever från årkurs 2 och 3 i de skolor som kulturskolan inte besöker under läsåret bjuds in vecka 12 för att titta på föreställningen framförd av kulturskolans ämneselever. Elever i förskoleklass och årskurs 1 är välkomna till en lite kortare version framförd av kulturskolans lärare. Men showerna är i övrigt likadana, med samma manus.

Föreställningen innehåller alltid en blandning av gamla och nya sånger och danser som vi skapar tillsammans på temat för året. Det är väldigt spännande, i år utforskar vi vad temat jubileum betyder. En stor fest, hur dansar man då? Vad är glad dans? Vilken typ av musik dansar man till då? berättar Maria Edin.

Överraskningar på scenen

Föreställningarnas teman har varierat mycket genom åren. Vid den allra första föreställningen 1993 sjöng barnen Amiralen Ankarlunds sånger med ingen mindre än textförfattaren Lennart Hellsing själv sittandes på scenen. När temat utspelade sig på en flygplats 2017 skapade några av eleverna en dans som gestaltade hur resväskor åker på ett bagageband.

Jag vet inte om publiken förstod någonting egentligen men barnen fick lära sig precis hur det går till när ett bagage färdas genom hela processen! minns Maria Edin och skrattar.

Har det hänt något överraskande under föreställningarna någon gång?

Nja… Det skulle kanske vara att någon har kräkts, förhoppningsvis av nervositet. Allt kan förstås hända när barn är med och alla dagar under vecka 12 ser olika ut, men det brukar alltid vara riktig höjdarstämning, avslutar Maria Edin.

Årets nyhet

Scenbygget på Kulturumteatern utgår självklart också från temat och kulturskolans lärare spelar musiken till sångerna. För en del barn är det första gången de får uppleva live hur olika instrument låter och för att eleverna ska få möjlighet att ytterligare utforska musiken och kulturens värld kommer Sigtuna kulturskola i år att dela ut prova på-biljetter till alla elever i årskurs 2 och 3.

S:t Pers skola i Sigtuna är en av de skolor som har deltagit i vecka 12-upplägget under många år. Enligt rektor Eddy Johansson finns det ett stort kulturintresse på skolan och det tycker han är roligt. Läraren Anna Grundh delar Maria Edins upplevelse av hur scenframträdandet får barnen att växa:

De flesta växer av att klara av det de inte trodde sig våga. Jag minns särskilt en elev som först sa att hen inte skulle våga uppträda men när klassen gick upp för att göra sin dans så var hen med och gjorde det jättebra. Sådant värmer ett lärarhjärta.

Anna Grundh tycker att vecka 12-föreställningarna är en viktig hållpunkt under läsåret:

Det blir ett spännande avbrott i skolvardagen. Att träffa elever från andra skolor och sjunga tillsammans tror vi är viktigt för att till exempel motverka fördomar.

Vecka 12-teman genom åren

1993 – Amiralen Ankarlund (med textförfattaren Lennart Hellsing själv sittandes på Kulturumteaterns scen).

1994 - Nu ska vi sjunga.

1995 - Folkmusikåret.

1996 – Haydns gräddbakelser (med klassisk musik).

1997 - De fyra tonsättarna.

1998 – Grodan Boll.

1999 - Bland tomtar och troll.

2000 – Nils Holgersson.

2001 - Himlavalvet.

2002 - Skepp o hoj.

2003 - Berättelser.

2004 – Djungeln.

2005 – Brittas restaurang (med riktigt stekos i lokalen för extra effekt och sånger som ”Blommig falukorv”).

2006 - Alla tiders fest.

2007 - Detektivbyrån.

2008 - Påsk.

2009 – Under ytan.

2010 – På perrongen.

2011 - Bland vindens gömmor.

2012 - I skogsgläntan.

2013 - Helsingstad.

2014 - Ett rymdäventyr.

2015 - Bland sandslott och badkrukor.

2016 - Vilda västern.

2017 – Kulturskolan Airport.

2018 - Uppfinnarverkstad.

2019 - Cirkus finemang.

2020 - Sånger från Astrid.

2021 – Yrken (med en inspelad film istället för scenföreställningar på grund av pandemin).

2022 - Lajban tjolahopp.

2023 – Jubileum.

Schema för årets vecka 12

Måndag – Förberedelser.

Tisdag – Årskurs 2-eleverna uppträder för andra årkurs 2-elever.

Onsdag – Kulturskolans ämneselever uppträder för årskurs 2 och 3 i de skolor som kulturskolans lärare inte besöker under läsåret.

Torsdag och fredag – Kulturskolans lärare uppträder för förskoleklass och årskurs 1.

Kulturumteater

För trettionde året i rad får Kulturumteatern besök av hela kommunens lågstadieelever under vecka 12. Foto: Sigtuna kommun