En dag på förskolan

Vi försöker väga samman våra dagar på ett balanserat sätt där vi växlar mellan aktiviteter, lek och vila.

Morgonen

Vi börjar dagen på vårt torg eller inne på den hemvist vi öppnar på. Det kan se lite olika ut vem som tar emot er. Kommer ni tidigt kan ni möta någon personal från hemvisten bredvid. Fram till klockan nio arbetar vi tillsammans. Därefter startar vi upp våra projektgrupper. Därför är det viktigt att barnet är på plats senast klockan nio.

Inne och ute

Varje dag ger vi barnen möjlighet till både planerade och spontana aktiviteter såväl inomhus som utomhus. Leken har en stor plats i vår verksamhet och är en viktig lärsituation.

Varje morgon har vi samling med fruktstund. Vi möts och pratar om hur dagen ska se ut, vilka barn som ska delta i projektgrupper och vilka barn som ska delta i aktiviteter utomhus. Varje dag följer samma ordning men med olika innehåll. Det skapar trygghet, gemenskap och det är på så vis vi kan fördjupa vårt lärande tillsammans. Innan lunch möts barn och pedagoger i gemensam reflektion då vi tittar på foton, filmer och alster och samtalar om vad barnen gjort i sina respektive grupper och vad de lärt sig.

När vi går ut försöker vi dela barnen i mindre grupper för att de i lugn och ro själva ska kunna klä på sig. Vi vuxna finns där som stöd men barnen lär sig efter egen förmåga och barnen hjälper även varandra. Vi ser denna stund som ett tillfälle att träna eget ansvar, hjälpa varandra och prata med varandra.

Måltider

För de barn som kommer tidigt serveras frukost klockan 7.30. På förmiddagen äter vi frukt vid samlingen cirka klockan 9. De yngre barnen äter lunch klockan 11 och de äldre barnen äter klockan 12. Mellanmål äter vi mellan klockan 14-15. De barn som är kvar efter 17 får även en frukt då.

Omsorg och vila

Beroende av barnens ålder och behov ser vår vila olika ut. Det kan vara att sova, lyssna på saga eller att delta i andra lugna aktiviteter.

Hämtning

När barnen hämtas får föräldrarna information om vad som har hänt under dagen. Vi strävar efter att varje dag få ett bra avslut så att barnen längtar till nästa dag på förskolan

Barnhänder som målar. Fotograf: Mostphotos

Fotograf: Mostphotos

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.