Publicerad:

Elever från flygtekniklinjen deltog i Yrkes-SM i Karlstad

Yrkes-SM hölls i Karlstad under tre dagar. Här tävlar hundratals ungdomar om vem som är bäst inom ett femtiotal yrken. Jakob Holm och Lukas Gullå tävlade för Arlandagymnasiet inom kategorin flygteknik.

Flygteknikutbildning finns bara på några platser i Sverige – Arlandagymnasiet hos oss är ett av dem. I kategorin flygteknik tävlar yrkesverksamma deltagare, alltså inte gymnasieelever, men de tävlande representerar sin tidigare skola. Jakob Holm och Lukas Gullå arbetar idag båda två på SAS.

Jakob Holm bor i Skepptuna och gick ut flygtekniklinjen 2020.

Jag har alltid gillat flyg och min första tanke var att bli pilot men jag gillar att skruva och meka så det blev flygtekniklinjen. I framtiden kanske jag vill rikta in mig på plåtslagarmoment inom det flygtekniska, säger han.

Den andra som har utsetts av Arlandagymnasiet att delta är Lukas Gullå. Han bor i Knivsta och gick ut Arlandagymnasiet året efter Jakob. Han ville välja en gymnasielinje som var lite annorlunda.

Jag och pappa har mekat med bilar och jag har alltid varit tekniskt intresserad så linjen passade mig. Det som kommer vara lite nervöst är att man inte vet hur tävlingarna kommer att vara.

Tävlingen består av fyra moment. Plåt med inriktning reparation; el med inriktning att felsöka, tillverka och reparera kablage: daglig tillsyn på en helikopter; och slutligen ett moment som innebär komponentbyte på en jetmotor. Varje moment får ta cirka 1-2 timmar.

Både Jakob och Lukas var nervösa inför helikoptermomentet eftersom de inte hanterar helikoptrar i arbetet. Den kunskap de har är från gymnasietiden.

Flygteknikutbildningen på Arlandagymnasiet är en riksrekryterande gymnasieutbildning. Eleverna kan utbilda sig till flygmekaniker eller helikoptermekaniker. Den största delen av utbildningen sker på Arlanda flygplats där utbildningen har ett helt eget flygplan till sitt förfogande.

Yrkes-SM är Sveriges största yrkestävling och i år firar tävlingen 20 år.
Läs mer om Yrkes-SM https://www.yrkessm.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Collage. Två killar som tittar in i kameran. En sitter på en bil, den andrar har gul arbetsjacka och sitter vid en flygplanspropeller.

Lukas Gullå och Jakob Holm tävlade i Yrkes-SM för Arlandagymnasiet och visade upp sin yrkesskicklighet. Jakob kom ända till final.