Publicerad:

De får Kulturpriset och Årets ungdomsledare

Nu är mottagarna av Sigtuna kommuns kultur- och fritidspriser för det gångna året utsedda. Maria Fredriksson får Kulturpriset och Stefan Nordström blir Årets ungdomsledare.

I går kväll den 23 april beslutade kultur- och fritidsnämnden om vilka som får 2023 års Kulturpris och Årets ungdomsledare. Det blir musikern och modeföretagaren Maria Fredriksson respektive Stefan Nordström från Sigtuna Orienteringsklubb som får ta emot varsin prissumma vid en ceremoni i maj. De båda priserna har varit öppna för både allmänheten och föreningar att nominera till.

Kulturpriset delas ut till en person, grupp eller förening som utför eller har utfört ett intressefyllt och framgångsrikt arbete inom skilda kulturella områden. Det kan till exempel vara inom musik, litteratur, teater, konst, konsthantverk eller aktiviteter som för människor samman genom kultur och skapande. Årets mottagare av kulturpriset har bland annat skapat en kreativ mötesplats genom sin klädbutik där hållbart mode möter konst, litteratur och andra kulturformer genom olika evenemang.

Om årets mottagare av kulturpriset Maria Fredriksson säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Björling (SfS):

Bland årets nomineringar till kulturpriset var det framför allt en som stack ut och visade hur kulturbegreppet kan vidgas utanför gängse normer. På kultur- och fritidsnämndens sammanträde 23 april valde nämnden att dela ut Kulturpriset för 2023 till Maria Fredriksson. Med stort engagemang för samarbeten med lokala kulturutövare skapar Maria en mötesplats där kläder möter konst, litteratur och andra kulturformer som blir till minnesvärda kulturella upplevelser.

Motiveringen för Maria Fredriksson lyder:
”Med stort engagemang för samarbeten med lokala kulturutövare bidrar Maria Fredriksson till ett levande Sigtuna. I Marias klädbutik möter olika konst- och kulturformer hållbart mode och blir till minnesvärda kulturella upplevelser.”

En kvinna står utomhus framför en grön dörr. Hon har en blus i många färger på sig.

Maria Fredriksson har tilldelats Kulturpriset 2023 av Sigtuna kommun. Foto: Ann-Sofie Ängehov

Priset till årets ungdomsledare delas ut till den som visar ett intressefyllt och framgångsrikt aktivt ledarskap inom fritids- och idrottsverksamheten i Sigtuna kommun, både inom lag- och individuell idrott. Mottagaren av priset Årets ungdomsledare är ungdomsledare i Sigtuna Orienteringsklubb och lägger enligt en nominering mycket tid på att ungdomar ska utvecklas inom orientering och håller ständigt utkik efter nya träningsformer.

Bland årets nomineringar fanns många starka kandidater från olika sporter. På kultur- och fritidsnämndens sammanträde valde vi att dela ut priset för Årets ungdomsledare till Stefan Nordström. Stefan är en ungdomsledare som ser alla ungdomar, som alltid hjälper och stöttar, är lyhörd för önskemål och samtidigt inspirerar till att pröva nya orienteringsformer och träningsmetoder. Pedagogiskt ledarskap som skapar förtroende och stark klubbgemenskap utgör grunden för Stefans arbete med barn- och ungdomar, säger Lars Björling (SfS), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sigtuna kommun.

Motiveringen för Stefan Nordström lyder:
”Med stort engagemang och helhetstänk öppnar Stefan upp en orienteringsvärld för alla åldrar. Genom pedagogiskt ledarskap och förtroende utvecklas klubbens ungdomar på väg in i vuxenlivet.”

Kulturpriset instiftades redan 1969 och Årets ungdomsledare lades till 1997. Prissumman på 10 000 kr till vardera pristagare kommer att delas ut vid en ceremoni på Forum i Märsta den 21 maj.

En man i svart skjorta och glasögon står utomhus på en strand med en gräsmatta bakom. Han tittar snett åt sidan.

Stefan Nordström har tilldelats priset Årets ungdomsledare 2023 av Sigtuna kommun. Foto: Anna Nordström

Kulturpriset instiftades redan 1969 och Årets ungdomsledare lades till 1997. Prissumman på 10 000 kr till vardera pristagare kommer att delas ut vid en ceremoni på Forum i Märsta den 21 maj.