Publicerad:

Nu påbörjas arbetet med sandupptagningen

Den här veckan påbörjas arbetet med att gator, cykelvägar och andra ytor sopas rent från sand och grus. Gatusopningen kommer att börja i Sigtuna stad, centrala Märsta och Valsta. Därefter fortsätter arbetet till Rosersberg och avslutas i våra industriområden.

Traktor med sopaggregat

Arbetet med sandupptagningen i Sigtuna kommun är i full gång. Foto: Sigtuna kommun.

Arbetet med att sopa upp sanden är i full gång och snart är våren här. Richard Källberg, avdelningschef på Tekniska avdelningen på Samhällsbyggnadskontoret, säger:

Vi är lika taggade som varje år! Det spritter både i benen och ratten. Vi vill också ha vår så att vi kan plantera och ställa ut alla fina blomsterarrangemang.

Det är 33 mil gata att sandsopa och utöver det finns kommunala skolor, förskolegårdar och parkeringar. Sandupptagning på förskole- och skolgårdar sker på kvällar och helger då det inte pågår någon annan verksamhet. Planen är att hinna med så mycket som möjligt under påsklovet.

Flera gator i kommunen är reglerade med tillfälligt parkeringsförbud under vissa dagar och tidpunkter. De fordon som står felaktigt uppställda utgör då ett hinder för sandupptagningen vilket kan fördröja arbetet. Av den anledningen skulle vi uppskatta om boende i Sigtuna kommun håller ett extra öga på tillfälliga skyltar under denna period så går det så smidigt som möjligt att ta upp all sand.

Men det är inte bara felparkerade bilar som kan fördröja arbetet utan även trasiga maskiner eller vädret kan påverka. Arbetet är väldigt väderberoende och aprilvädret är det mest luriga på hela året. Richard Källberg berättar:

Sandupptagningen kan vara tuff, ibland med glada hejarop, men också en del åt andra hållet. Vi är ju såklart allra, allra gladast av hejaropen, men vet att även vi missar.

Kommunen tar gärna emot felanmälningar efter sandupptagningsperioden via hemsidan, eller genom appen som finns till både iOS och Android.

Gör felanmälan