Publicerad:

Nya öppettider på Märsta bibliotek

Från och med den 15 april inför vi nya öppettider på Märsta bibliotek. Det innebär bland annat att vi kommer att ha öppet till klockan 17 istället för till klockan 19 några dagar i veckan.

Ingången till Märsta bibliotek från Märsta Centrum. Foto: Rosie Alm

Märsta bibliotek. Foto: Sigtuna kommun

Beslutet om kostnadsbesparingar som ligger bakom ändringen av öppettiderna togs av kultur- och fritidsnämnden i januari.

Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

Eftersom många besöker Märsta bibliotek framför allt på förmiddagarna behåller vi öppettiden från klockan 10.00 under fem av veckans sex öppna dagar. Då kommer bland annat många förskolegrupper, föräldralediga med barn, pensionärer, studerande och arbetssökande till biblioteket.

Antalet besökare timmarna innan stängning är generellt sett färre men för de som arbetar kontorstider och unga som vill besöka biblioteket efter skolan har vi även i fortsättningen öppet till klockan 19.00 på torsdagar. Vi har också öppet på lördagar precis som tidigare.

Ändringen av öppettiderna är ett sätt att spara in på bibliotekets kostnader. Liknande åtgärder görs på flera olika håll i kommunen eftersom alla kommunens förvaltningar har fått i uppdrag att genomföra ekonomiska effektiviseringar, precis som i många andra kommuner i landet.

Det är tyvärr ingenting unikt för oss i Sigtuna kommun. Det är svåra ekonomiska tider överlag för kommuner och därmed också för bibliotek i hela Sverige, säger Åsa Veghed.

De nya öppettiderna gäller endast för Märsta bibliotek. Öppettiderna för Sigtuna bibliotek, Rosersbergs bibliotek och biblioteksservicen på mötesplatsen i Valsta kommer att vara samma som förut.

Så blir de nya öppettiderna

Öppettiderna för Märsta bibliotek från och med den 15 april är

  • måndag, tisdag, onsdag klockan 10.00-17.00
  • torsdag klockan 12.00-19.00
  • fredag klockan 10.00-17.00
  • lördag klockan 10.00-15.00.

Bibliotekens nuvarande öppettider

Du hittar våra biblioteks nuvarande öppettider på bibliotekets webbplats.

Bibliotekets webbplats Länk till annan webbplats.

Öppettiderna som stod i ett tidigare nummer av Mitt i Sigtuna stämmer inte för alla veckans dagar.

Vanliga frågor och svar

Varför ändrar ni bara öppettiderna på Märsta bibliotek?

En ändring av öppettiderna för något av de andra biblioteken som redan har öppet färre timmar hade påverkat kommunens invånare ännu mer.

Kan ni inte ha meröppet som på Sigtuna bibliotek på Märsta bibliotek också?

I nuläget fungerar det inte rent praktiskt då Märsta bibliotek delar byggnad med flera andra verksamheter, vilket gör att lokalen inte är lämplig för det.

Kommer ni fortfarande kunna ha aktiviteter som författarbesök och så på kvällarna även med de nya öppettiderna?

Ja, det kommer vi att fortsätta med!

Hur ska personer som arbetar eller går i skolan på dagtid kunna besöka Märsta bibliotek framöver?

För de som arbetar kontorstider och unga som går i skolan och inte hinner besöka oss under exempelvis lunchen eller innan klockan 17.00 har vi behållit den senare öppettiden till klockan 19.00 på torsdagar. Vi har också fortsatt öppet på lördagar precis som tidigare.

Varför minskar ni på bibliotekets öppettider, finns det inte annat ni kan minska ned på och effektivisera?

Liknande åtgärder för att åstadkomma ekonomiska effektiviseringar görs redan på flera olika håll inom såväl kultur- och fritidsförvaltningen som inom övriga kommunen.

Relaterad information

Bibliotekens webbplats