Publicerad:

Omedelbar succé för satsning på studiestöd på Norrbackaskolan

I går startade vi en satsning för att få fler barn att delta i det frivilliga studiestödet efter skoltid och samtidigt få upp ögonen för alla fritidsaktiviteter som finns i kommunen. Det blev succé direkt.

Ett ordentligt mellanmål i stället för frukt medan man jobbar ikapp med skoluppgifter när skoldagen är slut, och en kul aktivitet som väntar efter en timme. Det verkade vara det som behövdes för att locka mellanstadieeleverna på Norrbackaskolan i Märsta att stanna kvar på skolans studiestöd efter skoltid. Det märktes igår den 20 mars, då vi genomförde det första tillfället. Målet är också att få fler barn att upptäcka fritidsgårdarna och alla aktiviteter som de erbjuder.

Den utökade satsningen på det befintliga studiestödet på Norrbackaskolan är ett pilotprojekt inom den kommunövergripande reformen Samhällsbyggnadslyftet, som ska minska och motverka segregationen i kommunen.

I vanliga fall deltar ungefär 10 elever på skolans frivilliga studiestöd på måndagar och onsdagar. I går kom nästan 40 elever, och 20 av dem stannade sedan kvar för att köra streetdance med fritidsledaren Ismail Mohammed Omari. På plats var även fritidsledarna Emma Simu och Abigail Asante. Varje måndag kommer att vikas för kreativt skapande och på onsdagar blir det en fysisk aktivitet.

Det var kul, och ungdomarna var positiva och glada. De trodde nog att det skulle vara svårare än det är, men jag kan lära även dem som har två högerfötter. Det enda de behövde var energin, resten skötte sig själv. Vi kommer erbjuda alla möjliga grejer framöver – sportaktiviteter, dans, måla och pyssla, och eventuellt också sång , säger Ismail Mohammed Omari.

Det var fantastiskt att se hur det kryllade av elever, mackor och smoothies i en salig blandning med matematik och samhällsorientering igår. Jag tror att vi kan ha hittat ett bra verktyg för att motivera våra elever och orka lite till, vilket kommer ha stor betydelse för deras skolresultat, säger Anna Svensson, rektor för Norrbackaskolan.

Samhällsbyggnadslyftet är ett kommunövergripande och högt prioriterat arbete i Sigtuna kommun som startade 2021. Syftet är att minska och motverka segregationen i kommunen samt att stärka hela kommunens attraktivitet.

En man i svart jacka med Sigtuna kommuns logotype på.

Ismail Mohammed Omari är fritidsledare och håller i streetdance för mellanstadieeleverna på Norrbackaskolans satsning på studiestöd och fritidsaktiviteter. Foto: Sigtuna kommun