Publicerad:

Logistikstudier med chans till jobb

Av en tillfällighet fick Therese Våhlin upp ögonen för en utbildning som ger henne chans att få ett jobb med kontakter över hela världen, men på en arbetsplats i kommunen där hon bor.

Vår kommun har en egen yrkeshögskoleutbildning, även kallad YH-utbildning, Internationell speditör. Det är krångliga ord, vad är det egentligen? Therese Våhlin går andra året och blir klar till sommaren. Hon förklarar:

En speditör organiserar transporter. Till mina vänner som undrar brukar jag säga att om du köper en sportbil så är det en speditör som har varit med och sett till att den har kommit till Sverige. Som internationell speditör arbetar du med kontakter runt om i världen och ser till att hela leveranskedjan fungerar.

Therese har gjort praktik och vet att innehållet i alla paket man hjälper till att frakta får man inte vetskap om, men att det ändå ibland går att lista ut. Då finns det till och med chans att lista ut om en kommande tv-serie.

Ja, det är lite kul att tänka på det i efterhand. Bokningen var gjord i tre bokstäver som vid en första anblick inte säger någonting, men en smart kollega förstod att det var för en serie som skulle spelas in utomlands.

Att vara speditör kräver egenskaper som lösningsorienterad, stresstålig, kreativ, men även förmågan att kunna hålla många bollar i luften.

De är kanske ett slitet uttryck men just förmågan att kunna göra många saker samtidigt är en förutsättning. Samtidigt som du sitter och pratar med en agent i Taiwan kan det komma brådskande e-post om en tullförsändelse parallellt som en kund ringer och söker dig eftersom en leverans inte har dykt upp.

Om en affär i Sverige beställer 300 lyxklockor av ett företag kontaktar företagets agent speditören om önskemål om var och när leveransen ska ske.

Det blir då min uppgift att kontrollera alla villkor som till exempel vem som ska betala om det händer något under transport. Jag måste kontrollera hur de ska fraktas och hämtas ut. Ibland ska ett paket levereras ända fram till dörren, men i andra fall ska leveransen hämtas upp senare med lastbil och då tillkommer terminalhyra, förklarar hon.

Om ett paket av misstag är felmärkt kan det innebära att det på felaktiga grunder stannar i tullen och riskerar att bli försenat. Det hände med tv-produktionens frakt och det höll på att ställa till det för hela inspelningen. Tur att det fanns en speditör som kunde reda ut vad som hade hänt.

Last på truck inplastad och i nät. Flygplan i bakgrunden.