Publicerad:

Nu ska det bli enklare att sortera förpackningar

Det ska bli enklare för hushåll och verksamheter i flerbostadshus att sortera sitt förpackningsavfall. Sedan årsskiftet är det Sigtuna kommun som ansvarar för insamlingen av det och meningen är att du som boende ska kunna lämna in avfallet i nära anslutning till hemmet.

För boende i flerbostadshus ska det gå att sortera olika förpackningsmaterial i separata behållare som ska finnas i miljörummet eller nära fastigheten.

Majoriteten av fastighetsägare har redan infört Fastighetsnära Insamling (FNI). Sigtuna kommun arbetar nu med att stödja resterande fastighetsägare i att utöka insamlingssystemen, så att alla hushåll har fastighetsnära insamling av förpackningar senast 2027.

Syftet med fastighetsnära insamling är att göra återvinning enklare och därmed minska mängden förpackningar som felaktigt läggs i restavfallet.

Villaägare har ett liknande system med separata behållare i och med fyrfackskärlen.

Skrymmande förpackningsavfall lämnas fortsatt på kommunens återvinningsstationer eller bemannad återvinningscentral. Grovavfall får bara lämnas på återvinningscentralen.

Mer information hittar hos Sigtuna Vatten och Renhållning (SIVAB). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ladda gärna ner avfallsappen SIVAB för att få tillgång till sorteringsguide, se vilka datum ditt miljörum töms och för att kunna göra en felanmälan på återvinningsstationerna.

Kvinna står och håller i olika kartonger. Bredvid finns ett grönt återvinningskärl.

Sedan årsskiftet är Sigtuna kommun ansvarig för insamlingen av förpackningsavfall. Den största förändringen är att det ska bli enklare för dig som bor i ett flerfamiljshus, i och med att sorteringen av förpackningar ska kunna gå att göra i nära anslutning till din bostad.