Publicerad:

Var en del av demokratin – bli röstmottagare för EU-valet

Att arbeta som röstmottagare är att arbeta i demokratins tjänst. Anna Smeets var med under förra riksdagsvalet och kände att hennes insats gjorde skillnad.

En röstmottagare är en ovärderlig pusselbit för att våra demokratiska val ska fungera. Varje person som ställer upp behövs och gör en viktig insats.

Jag uppmuntrar alla att arbeta som röstmottagare, det är ett viktigt och roligt arbete. Det är en fördel om du är social och ordningsam eftersom du möter många människor som har frågor, samtidigt som du ansvarar för att allt går korrekt och riktigt till, säger Anna Smeets som arbetade som röstmottagare under riksdagsvalet 2022.

Som röstmottagare ansvarar du för att det är god ordning i röstningslokalen, att alla har det bra och trygg och att sedan räkna rösterna. För att bli röstmottagare ska du bland annat ha fyllt 18 år senast på valdagen.

Även om många förtidsröstar upplevde jag att det var många som ville komma på själva valdagen. Som röstmottagare får du besvara många frågor. Det känns viktigt och kul att kunna hjälpa till, säger Anna Smeets.

För att bli röstmottagare behöver alla gå en utbildning i två delar. Först ska man titta på en utbildningsfilm och sedan är det utbildning på plats.

På utbildningen fick vi lära oss att ställa i ordning lokalen på ett korrekt sätt, hur man ska förbereda valsedlar och, iordningställa röstlängden, hur man tar emot röster och säkerställer identiteten på den som röstar. Vi fick även lära oss hur man prickar i röstlängden rätt och hur man ska granska och sortera röster.

Anna Smeets säger att det är viktigt att man är noggrann och förstår att insatsen tar tid.

Att räkna rösterna tar tid och ska ta tid. Det är inget som hastas igenom. Jag tror att det är viktigt att förstå det i förväg innan du anmäler dig som röstmottagare. Har du fått förtroendet ska man ta ansvar ända fram att till sista valsedeln är räknad.


Blond kvinna i svart tröja och svarta glasögon.

Anna Smeets har arbetat som röstmottagare tidigare och tycker att det är ett viktigt arbete som även är roligt.