Publicerad:

Kock för en dag på sportlovet

I veckan tog åtta elever över köket på Norrbackaskolan och S:ta Gertruds skola. Under två halvdagar fick de laga mat, baka och prata om hälsa och klimat. Och så den stora finalen: att bjuda föräldrar på en riktigt proffsig lunch.

Två av deltagarna står vid arbetsbänken i skolköket och bakar ett bröd. Den ena knådar en deg i en metallbunke och den andra tittar på och skrattar. De har blå hårnät och plasthandskar på sig.

Att baka kan vara lite kladdigt men också rätt så kul! "Tänk att det här brödet var en klump som man bara la i en plåt", sade en av eleverna efteråt. Foto: Sigtuna kommun.

Under onsdags- och torsdagsförmiddagarna på sportlovet fick elever i årskurs 3 och 4 ta över skolköket för att laga god mat och lära sig mer om hälsa och klimat. Då anordnade vi nämligen kockfritids, ett spännande samarbete mellan vår fritidspersonal och kockarna på Måltidsservice.

Camilla Lindström är områdeschef på Måltidsservice och är den person som har tagit initiativet till kockfritids.

Vi vill göra något kul för de som inte kan vara lediga på sportlovet. Och många barn är väldigt intresserade av just mat och matlagning.

Och det blev en perfekt balans mellan roligt och klurigt, tyckte eleverna.

Det har varit jätteroligt men också lite svårt att skära så mycket.

Bjöd in till lunch

Torsdagen avslutades med den stora finalen: att bjuda föräldrarna på maten som lagats.

En mat som eleverna hade valt ut noga i förväg.

Norrbackaskolan bjöd på örtmarinerad kyckling med klyftpotatis och tzatziki och gänget från S:ta Gertrud valde ört- och vitlöksmarinerad kyckling med ris och basilikasås. Mums!

Två av deltagarna står vid en köksbänk i skolköket och hackar grönsaker. De står med ryggarna vända mot kameran, har blått hårnät på sig och en tröja där det står "Måltidskompis". Några av grönsakerna som ligger på arbetsbänken är zucchini, aubergine och sallad.

Grönsakerna förbereds noggrant i Norrbackaskolans kök. Foto: Sigtuna kommun.

"Tycker att allt är kul"

Onsdagen och torsdagen delades upp för att eleverna skulle få laga lite mer bekant mat den första dagen och mer avancerad mat den andra dagen. Kycklingen fick till exempel ligga i marinad över natten för att bli riktigt, riktigt god.

Camilla Lindström berättar om vikten av att balansera mellan roligt och lärorikt.

Vi har till exempel haft grönsaksquiz med lagom svåra grönsaker och pratat om vilken mat som är bra för kroppen. Men vi använder inga pekpinnar. Och ofta är eleverna redan duktiga på det här och kan mycket.

Och de flesta elever tycker att det är superkul att få vara med i skolköket, menar hon.

Eleverna tycker att allt är kul, även diskandet och städandet. Att få vara med i köket är inte bara viktigt för att lära sig om matlagning, klimat och hälsa. Eleverna blir också tryggare med att ställa frågor till kökspersonalen om de känner varandra.

Några av deltagarna från Norrbackaskolan står uppradade utanför skolans matsal och visar upp sina diplom.

När all mat var lagad var det dags att dela ut diplom. Här är ett gäng nöjda elever från Norrbackaskolan. Foto: Sigtuna kommun.