Publicerad:
Kock för en dag på sportlovet
I veckan tog åtta elever över köket på Norrbackaskolan och S:ta Gertruds skola. Under två halvdagar fick de laga mat, baka och prata om hälsa och klimat. Och så den stora finalen: att bjuda föräldrar på en riktigt proffsig lunch.
Under onsdags- och torsdagsförmiddagarna på sportlovet fick elever i årskurs 3 och 4 ta över skolköket för att laga god mat och lära sig mer om hälsa och klimat. Då anordnade vi nämligen kockfritids, ett spännande samarbete mellan vår fritidspersonal och kockarna på Måltidsservice.
Camilla Lindström är områdeschef på Måltidsservice och är den person som har tagit initiativet till kockfritids.
Vi vill göra något kul för de som inte kan vara lediga på sportlovet. Och många barn är väldigt intresserade av just mat och matlagning.
Och det blev en perfekt balans mellan roligt och klurigt, tyckte eleverna.
Det har varit jätteroligt men också lite svårt att skära så mycket.
Bjöd in till lunch
Torsdagen avslutades med den stora finalen: att bjuda föräldrarna på maten som lagats.
En mat som eleverna hade valt ut noga i förväg.
Norrbackaskolan bjöd på örtmarinerad kyckling med klyftpotatis och tzatziki och gänget från S:ta Gertrud valde ört- och vitlöksmarinerad kyckling med ris och basilikasås. Mums!
"Tycker att allt är kul"
Onsdagen och torsdagen delades upp för att eleverna skulle få laga lite mer bekant mat den första dagen och mer avancerad mat den andra dagen. Kycklingen fick till exempel ligga i marinad över natten för att bli riktigt, riktigt god.
Camilla Lindström berättar om vikten av att balansera mellan roligt och lärorikt.
Vi har till exempel haft grönsaksquiz med lagom svåra grönsaker och pratat om vilken mat som är bra för kroppen. Men vi använder inga pekpinnar. Och ofta är eleverna redan duktiga på det här och kan mycket.
Och de flesta elever tycker att det är superkul att få vara med i skolköket, menar hon.
Eleverna tycker att allt är kul, även diskandet och städandet. Att få vara med i köket är inte bara viktigt för att lära sig om matlagning, klimat och hälsa. Eleverna blir också tryggare med att ställa frågor till kökspersonalen om de känner varandra.