Publicerad:

Onsdagens bakskolepremiär ska ge eleverna mer hembakat

Tio medarbetare från våra förskole- och skolkök fick massvis med inspiration och kunskap när Lantmännen Cerealia höll bakskola i onsdags. Med bakskolan vill vi göra det ännu enklare för våra medarbetare att servera eleverna härligt, nybakat bröd.

Nahrin, Maria och Magdalena står vid en av Arlandagymnasiets köksbänkar och bakar. Nahrin står närmast kameran och håller  i en stor glaskål med deg i. Bakom henne står Maria och bakom Maria står Magdalena. Alla bär svart kockmössa från Lantmännen, svart t-shirt och vitt förkläde. Nahrin och Maria ser in i kameran och ler.

Nahrin, Maria och Magdalena förbereder ett av dagens många bröd. Nahrin försöker baka en del i sitt kök på Tingvalla förskola men skulle vilja baka ännu mer. Foto: Sigtuna kommun.

Det är inte svårt att hitta till bakskolan som hålls i Arlandagymnasiets kök. Trots att korridorerna ligger sportlovsöde hörs rop och skratt på långa vägar. Inne i köket är det nämligen full fart. Tio medarbetare från våra skol- och förskolekök har delat upp sig i fyra lag och är mitt uppe i att sätta bröddegar när jag kliver in genom dörrarna.

”Mjöl”, ropar någon. ”Våg”, ropar en annan.

Fram och tillbaka mellan ugnarna och de stora köksassistenterna rusar Margareta Tedenbäck. Hon jobbar på Lantmännen Cerealia, har över 25 års erfarenhet från skolkök och är den som håller i dagens bakskola "Kemin bakom ingredienserna". Det viktigaste för henne är att alla deltagare hittar glädjen i att baka.

Det absolut viktigaste med den här dagen är att hitta lusten och glädjen! Men också att våga testa nytt och att inse att bakning inte behöver vara så bökigt som man tror.

Har efterfrågat kursen

Tanken är att bakskolan ska göra det enklare för våra medarbetare att servera ännu mer hembakat till eleverna. Anders Isaksson är områdeschef på Måltidsservice och var den som först fick idén att bjuda in Margareta Tedenbäck.

Hembakat ökar ju kvaliteten på maten som våra elever får. Vi hoppas att alla som deltar idag ska få massa goda tips, mer kunskap och inspiration.

Nahrin Antar är en av dagens deltagare och jobbar i köket på Tingvalla förskola. Hon är jätteglad över att få vara med på bakskolan.

Vi är många som har sagt att vi skulle vilja gå en sådan här kurs så det är kul att de har lyssnat. Det är roligt att man får testa alla moment på riktigt i köket.

Teori möter praktik

Dagen inleddes med ett teoripass där deltagarna fick lära sig mer om bakningens kemi: varför brödet egentligen jäser och hur man kan få det att smaka ännu bättre. Och hur man kan använda sådant som överblivna grönsaker i bröddegen.

Nahrin Antar tyckte att just det där med grönsakerna var extra spännande.

Det där är något jag skulle vilja prova i köket. Sen får vi se om jag fortsätter, det beror helt på om barnen gillar det eller inte.

Idag bildar hon ett lag tillsammans med Magdalena Nrecaj och Maria Eriksson. Under ett par intensiva timmar hinner de sätta, jäsa och baka av flera bröd, förbereda degar för kalljäsning och hålla ytorna rena och snygga. Just det där sista imponerar på kursledaren Margareta Tedenbäck.

Det är det här som är så häftigt i skolkök. Kockarna har sådan rutin! De lagar inte bara fantastisk mat utan håller alla ytor rena och undanplockade samtidigt.

Millicent Akinyi Arawo, en av kursens deltagare, knappar in temperatur på en av de stora ugnarna. Bakom henne står kursledaren Margareta Tedenbäck och visar hur hon ska göra.

Det är viktigt att både innertemperatur och ugnstemperatur blir rätt. Deltagaren Millicent får hjälp av kursledaren Margareta att ställa in temperaturen för yoghurtbrödet. Foto: Sigtuna kommun.

Alla hjälps åt

Vid den bortre ugnen står Rafid Al-Faili. Han började jobba i Arlandagymnasiets kök för tre månader sedan. Innan dess jobbade han på ett gymnasium i Eskilstuna. Och det är han som kan alla maskiner som tjuter och piper. Han får hoppa mellan lagen för att hjälpa till med ugnarna.

I andningspauserna blickar han nyfiket ned på alla andras degar som knådas i köksmaskinerna och säger:

Det här är en helt perfekt deg, så bra!

Trots att de flesta deltagarna kommer från olika förskolor och skolor känns det som att de redan känner varandra. Det slår mig att jag hamnat i ett slags trevligare Sveriges Mästerkock, där alla hjälper varandra.

Och det doftar helt fantastiskt när bröden sakta gräddas klart.

Nahrin Antar menar att det är något alldeles särskilt med hembakat bröd. Kursledaren Margareta Tedenbäck håller med:

Att få se glädjen hos eleverna när de kommer in i matsalen och känner doften av nybakat är svårslaget. Ett nybakat bröd höjer verkligen stämningen och matlusten direkt.

Rafid står och visar upp en stor bunke i metall som han tömt på deg. I handen håller han ett stort mått. Han har svart kockmössa, svarta kläder och ler in i kameran.

Allt är stort i ett skolkök, både bunkar och mått. Rafid har just lagt degen i formar och ska nu in med bunken i disken. Foto: Sigtuna kommun.